SpaceX og Boeing: Vi er klar til at flyve med astronauter fra 2017

Om to år vil først SpaceX og så Boeing være klar til at opsende amerikanske astronauter fra amerikansk grund. Det har firmaerne netop lovet på et pressemøde, der blev afholdt sammen med den amerikanske rumfartsorganisation Nasa.

Amerikanerne har ikke været i stand til at flyve astronauter til den internationale rumstation, ISS, siden rumfærgerne blev sendt på pension i 2011. Siden da har russerne stået for disse flyvninger, hvilket har været en utilfredsstillende situation for Nasa - både på grund af den nationale stolthed og på grund af de mange penge, som den russiske rumfartsorganisation Roskosmos forlanger for transporten.

Læs også: Boeing og SpaceX skal bygge rumfærgernes afløsere

Hver plads i en Sojuz-kapsel koster nemlig amerikanerne 71 millioner dollars, svarende til 466 millioner kroner, skriver Associated Press. SpaceX og Boeing kræver 'kun' 58 millioner dollars i gennemsnit, så Nasa vil altså spare 13 millioner dollar - 85 millioner kroner - for hver astronaut.

Hos SpaceX og Boeing er prisen endda inklusive 'baggage', idet de amerikanske bemandede rumkapsler - i modsætning til de russiske - også har plads til udstyr og forsyninger, der skal til rumstationen.

Læs også: Bemandet rumkapsel skal lande uden faldskærm

Desuden har SpaceX's rumkapsel Dragon og Boeings CST-100 plads til flere astronauter end de tre, der kan klemmes ind i en Sojuz-kapsel. Nasa regner med, at de skal flyve med fire astronauter til at starte med.

På pressemødet fortalte en repræsentant fra SpaceX, at firmaet regner med at være klar til den første bemandede flyvning i starten af 2017. Boeing satser på at sende en Boeing-testpilot og en Nasa-astronaut op i juli 2017.