SpaceX-konkurrent vil opsende tre raketter i 2018
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

SpaceX-konkurrent vil opsende tre raketter i 2018

Vector R-raketten kan have en nyttelast på 66 kilo. Illustration: Skærmprint fra video fra Vector Space

Hvis planen holder for raketfirmaet Vector, kommer firmaets første raket med satellitter om bord ud i rummet i juli 2018. Og senere samme år følger yderligere to raketter – opsendt fra samme opsendelsesbase; Virginia Space Mid-Atlantic Regional Spaceport på Nasas Wallops-rumhavn.

Det fortæller vicedirektør Jim Cantrell til den amerikanske mediekoncern CNBC.

Vector vil ind på det voksende marked for opsendelse af mikrosatellitter og tilbyde kunder en pris på under tre millioner dollars. Det skulle svare til omkring en tyvendedel af den pris, som SpaceX tager for en lignende opsendelse.

Målet er 100 opsendelser hvert år med satellitter om bord.

Etablerer fabrik i Arizona

Fordelen ved lavpris-raketten Vector-R er, ud over prisen, at den ikke kræver store opsendelsesplatforme, men bare en betonplatform.

Læs også: Rumforsker: Månerejsen er en taktisk manøvre af SpaceX

Virginia Space dur dog ikke til polare kredsløb, som nogle satellitter kræver. Derfor overvejer Vector også at benytte rumhavnen Alaska Aerospace på Kodiak Island i Alaska.

Vector har 31 millioner dollars i ryggen fra Sequoia, der er et af Silicon Valleys mest kendte venturekapitalfirmaer. Planen er at etablere en 40.000 kvadratmeter stor raketfabrik i Tucson i Arizona.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kan nogle belyse fordelen ved en nordlig opsendelse for polære kredsløb?
De 400m/s man får fra Jordens rotation er ikke meget i forhold de 7km/s man skal ende med.

 • 1
 • 3

Sidste del af denne video: https://www.youtube.com/watch?v=IZYZgL_ZQ_... , som er optaget med en mobiltelefon, viser, at raketten kommer ud af kurs efter få hundrede meter og næppe når mere end 300-500 m op, før motoren brænder ud - hvis videoerne da ikke er det rene fup. Hvordan man kan få sig selv til at skyde en raket af i et brændbart skovområde og få tilladelse til det går over min forstand.

Hvis de desuden virkelig benytter gasformig propylen som brændstof, som de skriver (Advanced Propylene), ville jeg iøvrigt nødig stå så tæt, at det kan filmes med en mobiltelefon - se https://en.wikipedia.org/wiki/Los_Alfaques... . Når der alligevel køres trykfødet, ville hybridmotorer med polypropylen nok være betydelig sikrere at omgås - specielt for amatører!

Det her virker som et fupfirma i stil med Mars One, Moonspike, Objective Europa etc., som ikke har bevist noget som helst og stort set ikke har andet end en pæn hjemmeside, men alligevel allerede nu sælger opsendelser - der er sågar en ansøgningsblanket på hjemmesiden. Space-X kan vist godt sove roligt :-)

 • 12
 • 2

... og flere muligheder for opsendelse for små satelliter er vel fint.

Men det er vist temmeligt langt fra at være sammenlignelige priser der her bliver sammenlignet?

The Vector-R is design for rapid and frequent launch of payloads weighing up to 66 kg...

https://vectorspacesystems.com/technology/

Om Falcon 9:

The current "Full Thrust" version can lift payloads of up to 22,800 kilograms to low Earth orbit, and up to 8,300 kg to geostationary transfer orbit (GTO), when configured in expendable mode

https://en.wikipedia.org/wiki/Falcon_9

Jeg kan købe en lille pakke i Kina og få den sendt til Danmark for 10 kr. For 10 kr. får jeg en lille pakke sendt. Jeg får ikke en hel container.

 • 14
 • 0

De 400m/s man får fra Jordens rotation er ikke meget i forhold de 7km/s man skal ende med.

Hvis man ønsker at ende i en polær bane, så hjælper Jordens rotation vel ikke - hastigheden fra rotationen er jo vinkelret på den banehastighed man skal ende med. Tværimod skal man vel aktivt modvirke den hastighed man får fra rotationen vha raketbrændstof. Det kunne forklare hvorfor en meget nordlig opsendelse er god for polære baner: der er hastigheden fra rotationen lav.

 • 3
 • 0

Vector vil ind på det voksende marked for opsendelse af mikrosatellitter og tilbyde kunder en pris på under tre millioner dollars. Det skulle svare til omkring en tyvendedel af den pris, som SpaceX tager for en lignende opsendelse.

3 millioner for 66 kg til LEO lyder lidt dyrt ift. hvad launch-brokere forlanger. En sammenligning med secondary payloads på PSLV eller Long March ville måske have været mere relevant..

 • 2
 • 0

Tværimod skal man vel aktivt modvirke den hastighed man får fra rotationen vha raketbrændstof. Det kunne forklare hvorfor en meget nordlig opsendelse er god for polære baner: der er hastigheden fra rotationen lav.


Jeg tænker, at det må være en afvejning af at komme hurtigt op kontra at skulle korrigere en smule senere. Jeg er i tvivl om hvilken strategi der er bedst, selvom det godt kan vise sig at være en fordel med nordlig opsendelse, det er bare svært at gennemskue.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten