SpaceX gør klar til at flyve Jorden rundt med Starship - her er ruten

Illustration: SpaceX/Elon Musk

Efter en vellykket flyvning med Starship nummer 15 fyger det med spekulationer om, hvad SpaceX’ næste skridt vil være. Og et dokument sendt til de amerikanske telemyndigheder FCC giver en del af svaret.

SpaceX planlægger en opsendelse til 116 kilometer fra raketfabrikken Boca Chica i Texas til et område i Stillehavet 100 kilometer nordvest for øen Kauai i Hawaii-øgruppen.

Opsendelsen omfatter Super Heavy-raketten BN3, som i øjeblikket er ved at blive samlet. Planen er, at Super Heavy-raketten skal have teste evnen til at lande sikkert igen ved at lave en blød landing i Den Mexicanske Golf omtrent 32 kilometer fra kysten.

Starship vil fortsætte østpå over strædet mellem Cuba og Florida, hen over Key West og Bahamas for at komme ned gennem atmosfæren over Hawaii cirka 90 minutter senere og forsøge at lande blødt på havet.

Kort fra FCC-ansøgningen viser, at SpaceX planlægger at flyve Starship i en østlig retning syd for Florida. Illustration: SpaceX

Hvornår den første kredsløbsflyvning vil finde sted, er det helt store spørgsmål. Dokumentet sendt til FCC fortæller blot, at flyvningen vil finde sted før d. 1. marts 2022, men Elon Musk har flere gange bekræftet, at planen er en kredsløbsflyvning allerede til juli. Og den vellykkede flyvning med SN 15 har formentlig ikke gjort det mål mindre realistisk. Tværtimod.

Hvad nu? Skal SN 15 flyve igen?

Iagttagere hos rumfartmediet Nasaspaceflight.com, der følger aktiviteterne på fabrikken i Boca Chica intenst, har også bemærket, at SN 20 - som Musk tidligere har sagt skal bruges til første kredsløbsflyvning - allerede er ved at blive samlet.

Men i kulissen står også SN 16 og SN 17 samt SN 15, der jo har fløjet. Og spørgsmålet er, om Elon Musk nu vil flyve 15, 16 og 17 en ad gangen eller simpelthen skippe flere af dem og gå direkte til næste udviklingstrin; kredsløbsflyvninger.

En lignende beslutning tog han efter flyvningen af SN 11, hvor alle modeller frem til SN 15 blev droppet for at øge udviklingshastigheden.

Og Elon Musk har ikke kastet mere lys over den sag med sit tweet den d. 7. maj: »Might try to refly SN 15 soon.«.

Uanset hvad SpaceX vælger, så er der én aktivitet, som der arbejdes ufortrødent på: Byggeriet af det 150 meter høje affyringstårn, der skal bruges til Super Heavy, samt den tilhørende kran, der skal løfte Starship op på sin plads.

Læs også: Gigantisk rakettårn og nye motorer: Se hvordan Musks stjernebase vokser

Tårnet skal udstyres med en slags arm, der kan gribe raketten i sine udfoldelige finner, de såkaldte grid fins. Den metode har Elon Musk tweetet om gentagne gange. Tårnet bliver opført på det såkaldte Orbital Launch Site, hvor der er heftig aktivitet med at installere tanke til ground support mv.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det som Amerikanerne har gang i, sprænger alle grænser for hvad man lige troede muligt. Det her er næsten større end internettet. Best wishes.

  • 30
  • 2

Aha. Så "blød landing" skal forstås, at begge vil forsøge et splash down direkte på havoverfladen, uden at blive beskadiget/ødelagt for meget. Og muligvis blive slæbt hjem med slæbebåd.

  • 5
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten