SpaceX får grønt lys til opsendelse af Mars-raket på betingelse af 75 krav

Starship har 33 Raptormotorer monteret i boosteren. Hver motor opererer med tryk i omegnen af 800 bar. Illustration: Jared Krahn - CC BY-SA 4.0

Starship, der skal tage menneskeheden til Mars på vegne af SpaceX, har fået grønt lys af de amerikanske tilsynsmyndigheder til opsendelse fra Texas, så længe firmaet overholder mindst 75 forbehold for at mindske skaderne på miljøet.

Det skriver CNBC.

Forbeholdene indbefatter at hverve sig en kvalificeret biolog, der kan monitorere effekten på det lokale dyreliv, at advare offentligheden om supersoniske brag og mulige farer forud for opsendelser, og at udføre oprydninger på den lokale Boca Chica Strand én gang i kvartalet.

Desuden skal det Elon Musk-ejede firma også acceptere, at de ikke må sende raketter op på store helligdage og kun i et begrænset antal weekender, så offentligheden stadig har adgang til den nærliggende strand.

Men det helt afgørende punkt i afgørelsen fra den amerikanske luftfartsmyndighed Federal Aviation Administration (FAA), er, at FAA afgjorde, at SpaceXs opsendelsesplaner »ikke vil have signifikant indflydelse på kvaliteten af det menneskelige miljø.« Det betyder, at myndigheden ikke kræver en mere gennemgående undersøgelse, der ville kunne forsinke firmaets planer yderligere.

Selvom det ambitiøse selskab, der stræber efter at få et menneske til Mars inden 2030, har fået denne miljøgodkendelse, betyder det ikke, at myndighederne er færdige med at kigge dem efter i sømmene.

Før FAA kan udstede en licens til opsendelse af Starship, skal myndigheden nemlig udføre en sikkerheds- og risikovurdering, som stadig er i gang.

Både positive og negative lokale borgere

Miljøgodkendelsen er en såkaldt FONSI (Finding of No Significant Impact), der sikrer, at en mere omstændelig EIA (Environmental Impact Statement) ikke skal udarbejdes. Sidstnævnte kunne potentielt tage flere år at udarbejde.

Blandt andet var bekymringen, at verdens mindste havskildpadde, Ridleyskildpadden, og kattedyret ozelotten blev forstyrret af SpaceX’s aktiviteter i området. På et åbent borgermøde i efteråret sidste år luftede lokale borgere også bekymring for uventede ildebrande, nedfaldne vragrester og lydniveauet under opsendelserne.

Men der er også tilhængere af at have SpaceX som nabo. En lokal borger fandt det inspirerende for lokalsamfundet, mens det enorme selskab også beskæftiger mere end 2.000 mennesker lokalt og dermed er en stor støtte til lokaløkonomien.

Hvis SpaceX ikke ender med at få den endelige godkendelse til opsendelse af Starship-raketten fra Texas, kan firmaet rykke til Florida, hvor der allerede opsendes Falcon 9-raketter.

Starship er bygget med tanke på at kunne genbruges. Elon Musk kalder det for rapid reusability, som han gentog flere gange under en briefing i februar. Selve raketten har en trykkraft på 75 meganewton, der er mere end dobbelt så kraftig som måneraketten Saturn.

Desuden skal boosteren gribes af to sæt arme fastmonteret til det enorme tårn Mechazilla, når boosteren har færdiggjort sin seks minutter lange tur. Selv smågrinte Elon Musk under briefingen og sagde, at der da også kun var ét forsøg i bøssen.

Elon Musk sagde i briefingen i februar, at så snart den endelige godkendelse var i hænde, kunne man begynde at testflyve få måneder efter.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

er kun af kapslen (2. trinnet) Den fulde stak er meget større ? - der kommer lige en 63 meter booster under.

  • 10
  • 0

Btw har SpaceX lige opsendt tre raketter indenfor 36 timer.

Heraf har den ene booster været anvendt 13 gange.

Sgu imponerende ??

  • 3
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten