Soyuz-uheld kan sætte hele rumstationens liv over styr

Ved opsendelsen af Soyuz MS-10 torsdag formiddag, dansk tid, registrerede Soyuz-sikkerhedssystemet en anormalitet i boosteren, så missionen blev afbrudt, og rumkapslen frigjort. Besætningen landede 34 minutter senere uskadte på landjorden, Illustration: NASA/Bill Ingalls

Uheldet torsdag morgen, hvor man måtte afbryde Soyuz-opsendelsen af Nasas Nick Hague og kosmonaut Alexey Ovchinin på grund af problemer med boosteren, får stor betydning for den nære fremtid på Den Internationale Rumstation, ISS.

Det kom frem i morges dansk tid, da Nasa holdt pressemøde med Kenny Todd, International Space Station Operations Integration Manager, og Nasa-astronaut Reid Wiseman, der er souschef for Nasa-astronauterne.

Lige nu er der tre besætningsmedlemmer på ISS, ESA-astronauten, tyskeren Alexander Gerst, der er chef for rumstationen, Nasa-astronauten Serena Auñón-Chancellor og kosmonauten Sergey Prokopyev, der ankom sammen i juni på en seks måneder lang ekspedition.

Det er meningen, at de skal hjem midt i december, og senest i januar, for Soyuz-rumkapslen har en begrænset levetid på cirka 200 dage. Så hvis man ikke har klarlagt fejlen ved opsendelsen i går, kan man komme ud i en situation, hvor de tre forlader rumstationen og låser døren, fordi den er tom. Man sender ikke nyt mandskab op, før gårsdagens fejl er klarlagt.

Soyuz-fartøjernes begrænsede levetid var årsagen til, at Danmarks astronaut Andreas Mogensen i september 2015 var med på en kort tur til ISS for at aflevere en ny rumkapsel til en kosmonaut og Nasa-astronaut, der skulle tilbringe et år på rumstationen.

Rumvandringer og forsøg skal tænkes om

Mandskab på jorden har været i kontakt med besætningen på ISS og de er klar til at blive, så længe der er behov for det. Men vi taler altså januar, hvis der ikke kommer en ny rumkapsel op til dem inden.

Læs også: ISS-opsendelse fejler – astronauter måtte nødlande i kapslen

Der var også meningen, at amerikaneren Nick Hague skulle deltage i to rumvandringer inden for få uger, men eftersom han stadig er på landjorden, og det kun er Gerst, der er trænet til rumvandring af de tre på rumstationen, må man formentlig aflyse rumvandringerne, hvor man blandt andet skulle udskifte teknisk udstyr.

Selve rumstationen styres hovedsageligt fra kontrolcentrene i Houston og Moskva, så rumstationen kan godt holdes kørende uden, at besætningen får meget ekstraarbejde.

Derimod var der planlagt en række forsøg og eksperimenter på ISS, og her mangler man hænder. Derfor skal rumfartsorganisationerne nu til at danne sig et overblik over, hvad det reelt kommer til at betyde for arbejdet i rumlaboratoriet, som er verdens eneste forskningssted i vægtløs tilstand, som er permanet bemandet.

På pressemødet udtrykker Nasa også stor taknemmelighed for, at Soyuz-sikkerhedssystemet virkede perfekt, og at astronauterne er kommet sikkert ned på Jorden, og er i god behold.

»Historien er en god nyhed, for den viser, at Soyuz-sikkerhedssystemet er klar til at håndtere sådanne situationer, og at besætningerne er trænet til at kunne klare det,« sagde Reid Wiseman.

Astronauter var bevidstløse på vej ned

Opsendelsen af Nasa-astronaut Nick Hague og kosmonaut Alexey Ovchinin fra Roscosmos fandt sted klokken 14.40 lokal tid (10.40 dansk tid) fra rumhavnen Baikonur Cosmodrome i Kazakhstan.

Læs også: Andreas Mogensen skal efterforske mystisk hul på rumfartøj

Det var cirka to minutter inde i opsendelsen, at systemet registrerede en anormalitet i boosteren. Frigørelsen af 1. stage var forløbet fint, men der var problemer med 2. stage. På det tidspunkt var raketten ifølge Reid Wiseman nået cirka 50 km op i luften, og rummet begynder først ved cirka 100 kms højde.

Nick Hague og kosmonaut Alexey Ovchinin nåede at se, at alarmlampen lyste, men et splitsekund efter mistede de bevidstheden, fordi rumkapslen automatisk blev frigjort med høj kraft (6-7 G) fra raketten. Sikkerhedssystemet er ikke afhængigt af menneskelig involvering.

Mandskabet på jorden hørte kort efter fra besætningen, der var kommet til bevidsthed igen, at de havde det fint. De blev bedt om at igangsætte de normale procedurer ved landing. Selve nedstigningen tog omkring 34 minutter, og faldskærmene foldede sig ud som normalt ved landing.

Eftersom landingsstedet – syd for byen Zhezkazgan – ikke var langt fra det normale landingssted, når besætninger vender hjem fra ISS, var redningsholdet allerede til stede. Få sekunder efter landingen var holdet hos mandskabet og kort tid efter fik de dem ud af rumkaplsen.

En helikopter bragte dem til Zhezkazgan, hvor et fly ventede og sørgede for at bringe dem retur til Baikonur, hvor de blev modtaget af deres familier samt Nasa og Roscosmos.

De bliver i dag fløjet til Starcity nær Moskva, hvor astronauter og kosmonauter træner. Formentlig flyver Nick Hague retur til Houston i næste uge, og det er uvist, hvornår han får mulighed for at komme op igen. Nasa har ikke taget stilling til, om man vil ændre i rækkefølgen af Nasa-astronauter, eller om han må bag i køen.

Undersøgelse er straks gået i gang

Straks efter den afbrudte opsendelse i går, meddelte det russiske rumagentur. Roscosmos, der har ansvar for Soyuz, at man øjeblikkeligt har dannet en statslig kommission, der straks er gået i gang med at undersøge årsagen til ulykken med Soyuz-opsendelsen.

Læs også: Sådan vil SpaceX pendle til Mars – og videre ud i solsystemet

På pressemødet fortalte Nasa også, at man forventer, at russerne kommer med mere nyt i løbet af få dage. Nasa kommer til at arbejde tæt sammen med Roscosmos om kortlægningen af uheldet. Sideløbende sætter Nasa sin egen undersøgelse i gang.

Det er ikke klarlagt, hvordan økonomien er omkring opsendelsen, eftersom Nasa 'ikke fik det, som de har betalt for'.

På pressemødet stillede de amerikanske medier mange spørgsmål til CCP-programmet, (commercial crew program), der skal gøre det muligt for USA selv at sende folk op i rummet. USA har været afhængig af russerne siden 2011, hvor den sidste rumfærge gik på pension. Kan man tænke, at CCP kan spille en større rolle nu? spurgte pressen.

Svaret var, at det stadig er så nyt, at i hvert fald Nasa ikke har gjort sig nye tanker omkring CCP's rolle.

Se videoen fra pressemødet herunder

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der står

"Så hvis man ikke har klarlagt fejlen ved opsendelsen i går, kan man komme ud i en situation, hvor de tre forlader rumstationen og låser døren, fordi den er tom. Man sender ikke nyt mandskab op, før gårsdagens fejl er klarlagt."

Det er klart.

Men der står også

" Soyuz-uheld kan sætte hele rumstationens liv over styr"

Samt

" Uheldet torsdag morgen, hvor man måtte afbryde Soyuz-opsendelsen af Nasas Nick Hague og kosmonaut Alexey Ovchinin på grund af problemer med boosteren, får stor betydning for den nære fremtid på Den Internationale Rumstation, ISS."

Man mener altså at det får stor betydning, uden forbehold. Samt mener at vide at det kan sætte hele rumstationens liv over styr, uden forbehold eller forklaring nogetsteds i artiklen.

Russerne har straks sagt at de forventer at have opklaret uheldet indenfor meget kort tid. Det står der intet om i artiklen?

På den baggrund kunne man jo godt mene artiklen har fået lidt ekstra vrid for at sælge en historie.

 • 20
 • 2

"hvor de tre forlader rumstationen og låser døren" Seriøst eller journalistsprog? Frygter man for forbipasserende indbrudstyve? Der er jo ikke nogen dørmåtte at lægge nøglen under og hvad hvis det næste hold glemmer nøglen?

 • 15
 • 5

En mulighed jeg endnu ikke har hørt blive helt afvist er, at opsende den næste Soyuz MS-11 ubemandet så den kan udgøre redningsbåd for det nuværende ISS-besætning. Skulle opsendelsen eller sammenkobling med ISS fejle for Soyuz MS-11 så burde det stadig give ISS-besætningen tid til at "slukke efter sig" og returnere i Soyuz MS-09 (den med hullet).

 • 9
 • 0

Den fik nok ikke så lidt på journalist-klingen denne gang ?

Selvfølgelig under søges en teknisk fejl til x mio. - ikke underligt.

Af (andre) kilder fremgår, at de russiske raketter har en meget lav fejlrate, så hvad er problemet ?

Eneste reelle problem må være, om det er en systematisk fejl - startende med denne raket.

P.S.: Kæree journalist: faktorernes orden er ikke ligegyldig: Sensation: Nick Hague og kosmonaut Alexey Ovchinin nåede at se, at alarmlampen lyste, men et splitsekund efter mistede de bevidstheden, fordi rumkapslen automatisk blev frigjort med høj kraft (6-7 G) fra raketten.

Nej ! Faglig beskrivelse: Nick Hague og kosmonaut Alexey Ovchinin nåede at se, at alarmlampen lyste, hvorefter rumkapslen automatisk blev frigjort med høj kraft (6-7 G) fra raketten, hvorved de mistede bevidstheden i et splitsekund. Mandskabet på jorden hørte kort efter fra besætningen, ........

 • 0
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten