Sovende vulkaner på Mars

Nye undersøgelser tyder på, at Mars ikke er det fredelige sted, som forskerne tidligere anså planen for. Nu har de fundet mindst tre sovende vulkaner, hvorfra magmaen blot venter på at vælte op.

På Jorden er f.eks. øerne i Hawaii bygget på vulkanerne, der gik i udbrud, da jordens skorpe gled hen over et varmt område. På Mars sker der det stik modsatte, mener Jacob Bleacher fra Arizonas Universitet og Nasas Goddard-rumcenter. Her flytter de varme områder sig rundt under en stationær overflade.

I Tharsis-området på Mars findes tre vulkaner med en diameter på omkring 300 kilometer. Forskerne har aldrig direkte observeret et vulkanudbrud på Mars, men de nyeste billeder af overfladen fra Esa's Mars Expess sonde tyder på, at vulkanerne har været aktive inden for de seneste to millioner år, og måske stadig er det.

Forskerne emner, at de tre vulkaner i Thasis blot er i dvale og kan komme i udbrud igen, hvis et varmt magmaområde passerer ind under dem igen. (Foto: Nasa) Illustration: Nasa

Det bekræftes af de få nedslagskratere, som findes i nærheden de tre vulkaner i Tharsis-området. Lavaspor viser, at de seneste udbrud fandt sted fra store revner i vulkanernes sider
.
Via billederne fra tre rumsonder, Nasas Mars Odyssey, Mars Global Surveyor og ESA's Mars Express, kunne forskerne konstatere, at de tre vulkaner var dannet på samme måde, men var gået i udbrud på hver sin måde, hvilket gjorde det muligt at bestemme udbruddenes alder.

Når lavaen strømmer ud fra vulkanerne, dannes lavaområder - jo glattere et område, jo ældre et udbrud. Ascraeus Mons mod nord er den yngste vulkan, men Arsia Mons mos syd er den ældste. Dee tyder på, at vulkanerne er blevet født af en fælles magmakilde, som har været i bevægelse.

Emner : Mars
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten