Sort omstilling i dansk industri: Gaskrise giver comeback til fossile brændstoffer

Plus13. december 2022 kl. 05:0018
Sort omstilling i dansk industri: Gaskrise giver comeback til fossile brændstoffer
Slagteriet Danish Crown i Ringsted er en af 28 industrivirksomheder, der har søgt om at skifte brændsel. Illustration: Danish Crown.
28 danske industrivirksomheder har søgt om at udskifte naturgas med andre brændstoffer, primært olie.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et stigende antal danske industrivirksomheder er klar med fyldte olietanke, hvis leveringen af naturgas skulle blive afbrudt denne vinter.

Fyring med olie betyder væsentlig større CO2-udledning, og omstillingen kan forlænge brugen af fossile brændsler i industrien.

I alt har 28 danske virksomheder ansøgt Energistyrel­sen om at tage nye eller gamle olieanlæg i brug, viser en opgørelse til Ingeniøren.
[box]

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
19. december 2022 kl. 08:30

Billig energi har længe heddet russisk gas og før det nordsøgas, at undre sig over at såvel private som firmaer vælger billige lette løsninger på alle former for indkøb herunder også energi er i bund og grund latterlig.

Det er værd at huske på at udruldning af naturgas i Danmark var en 100% politisk beslutning gennemtrumfet af blandt andet Svend Auken.

Dengang var ekspertholdningen at gassen skulle bruges til elproduktion og at vi så skulle bruge elvarme til boligopvarmning.

Men der var mange socialdemokratiske stemmer i at sætte gang i at grave rør ned.

Gid vi havde lyttet til eksperterne.

16
17. december 2022 kl. 18:45

At al fornuftig energiomlægning er helt bagud i forhold til hvad det burde være er nok at naturgas er blevet greenwashed somom det var fossilfrit.

Billig energi har længe heddet russisk gas og før det nordsøgas, at undre sig over at såvel private som firmaer vælger billige lette løsninger på alle former for indkøb herunder også energi er i bund og grund latterlig.

15
14. december 2022 kl. 10:43

Jeg har svært ved at forestille mig anvendelser af naturgas der ikke kan erstattes med simpel elvarme.

Man kan støde på termen "højtemperatur procesvarme". F.eks. rockwool fremstilling går ud på at smelte sten med gas, så vidt jeg ved. Portland fyrer også ovnen med brændsel, og det kan (igen svjv) ikke lige elektrificeres.

Men et stykke af vejen har du nok ret. Biogas anlæg bruger f.eks. af deres egen gas til opvarming og det kunne måske elektrificeres, og frigøre en mængde værdifuld gas til anden brug.

14
13. december 2022 kl. 23:15

Nu er der selvfølgelig et akut problem, men hvor er varmepumpeprojekterne, der bliver fremskyndet? Arla brænder fortsat noget af, men uden at være ekspert gætter jeg på, at de temperaturer de skal bruge ikke er meget anderledes end Nordic Sugar, hvor varmepumper måske ikke var helt klar, men så ihvertfald på vej derhen.

Arla, Akafa, Svenstrup ligger inde i Svenstrup i Aalborgs fjernvarmenet - hvorfor er de ikke i gang med at kigge på varmepumper med aflevering af spildvarme til fjernvarmenettet? (der allerede får noget varme fra varmepumper/fjernkøling).

9
13. december 2022 kl. 19:40

Det kan vel ikke komme som en overraskelse at virksomhederne afsøger de muligheder der er, og prøver at vælge det billigste.

Regeringen styrer jo næsten hele landet med penge, så det gør virksomhederne også. Den såkaldte politiske vilje involverer oftest penge når den skal "udmøntes".

8
13. december 2022 kl. 19:19

Ingeniøren: I bør korrigere jeres faktabox. Teksten "følgende virksomheder har søgt og fået miljøgodkendelse af overgang fra naturgas til anden brændsel, primært gasolie" er ikke rimelig overfor Palsgaard som placeres sammen med de andre. De har søgt om at fyre med LPG som alternativ til naturgas. Derudover bør i smaske Ørsted på listen som "Ørsted Kundbyværket", som gerne vil fyre med gasolie igen. Se her: https://mst.dk/media/246553/20220803-kyndbyvaerket-miljoegodkendelse.pdf

7
13. december 2022 kl. 19:13

Men hvilken relevans har det i denne tråd

Hvis vi havde billig fossilfri strøm i rå mængder kunne de berørte industrier, og boligopvarmning for den sags skyld også, erstattes med strøm. Jeg har svært ved at forestille mig anvendelser af naturgas der ikke kan erstattes med simpel elvarme.

Gas koster lige nu €137/MWh, og i Finland laver man strøm for €42/MWh (når de får startet OL3)

Jeg taler ikke om hvad vi skal gøre her og, men om hvor vi kunne have været med en ansvarlig energipolitik.

6
13. december 2022 kl. 19:12

Det undrer mig at så få vælger LPG, det er i mange tilfælde plug-in-replacement for naturgas. Og desuden giver LPG 'kun' 22% mere CO2.

Det er vist bare et spørgsmål om pris og ikke særligt interessant. Mere interessant er det hvorfor miljøstyrelsen ikke udbeder, at virksomhederne redegør for alternativer til gasolie i deres ansøgninger? Novo fik i dag tilladelse til at udskifte naturgas med 4600 tons diesel/år på hovedkontoret med den her perle af en kommentar fra miljøstyrelsen: "Miljøstyrelsen var ikke enig i ansøgningens vurdering fsv. angår Hg i den nærliggende Smørmosen. Vurderingen var baseret på en konservativ spredningsberegning for kviksølv. Der er derfor vurderet på en mindre konservativ beregning af deposition af Hg i Smørmosen. Denne vurdering har resulteret i, at Miljøstyrelsen vurderer et deposition af Hg er lille og der er meddelt afgørelse om at projektet ikke kræver miljøvurdering efter miljøvurderingsloven." Typisk går det den anden vej. Her skal dog tilføjes, at de også i dag har godkendt Crossbridges diesel projekt som skal fyre med deres egen gasolie, som crossbridge oplyser ikke indeholder kviksølv, hvorfor de ikke laver beregning.

5
13. december 2022 kl. 18:43

Vore politikere har, i deres begejstring over hvor meget energi, der er blevet produceret fra vind og sol i løbet af året, ignoreret den situation hvor det er koldt, mørkt og vindstille. Her har løsningen blot været at så "låner" vi hos naboen. Ærgeligt når nu også naboen er ude for at låne.

Spørgsmålet om, hvor hvordan man skaffer el i perioder, hvor der ikke er sol og vind, er drøftet flere gange i andre tråde. Men hvilken relevans har det i denne tråd, der handler om brændselsvalg til virksomheder og processer, der netop ikke er elektrificerede?

4
Journalist -
13. december 2022 kl. 10:23
Journalist

Dem jeg har talt med, siger, at det især er transporten, som er problemet med LPG. Blandt har Holmegaards glasværk overvejet LPG, men transporten blev simpelthen for dyr.

3
13. december 2022 kl. 10:03

Det undrer mig at så få vælger LPG, det er i mange tilfælde plug-in-replacement for naturgas. Og desuden giver LPG 'kun' 22% mere CO2.

Måske er det tankanlæg der afskrækker?

2
13. december 2022 kl. 09:54

Vore politikere har, i deres begejstring over hvor meget energi, der er blevet produceret fra vind og sol i løbet af året, ignoreret den situation hvor det er koldt, mørkt og vindstille. Her har løsningen blot været at så "låner" vi hos naboen. Ærgeligt når nu også naboen er ude for at låne.

1
13. december 2022 kl. 09:19

Gaskrise giver comeback til fossile brændstoffer

Naturgas er også fossil brændstof. EU har godt nok forsøgt slette det ubelejelige faktum indtil i februar, men det ændre ikke hvor det kommer fra.