Sonys nye robothund har flere brikker at rykke med end hypet Sophia-robot

Illustration: Sony

Allerførst så er overskriften til denne artikel lidt af en påstand. Vi har selvfølgelig ikke haft nogen som helst mulighed for at tjekke det, hverken ved at tale med producenterne eller afprøve de to produkter op mod hinanden.

Vi tør nu alligevel godt påstå, at den nye robothund Aibo fra Sony, med stor sandsynlighed er langt mere intelligent end robot-kvinden Sophia.

Læs også: Mediestunt: Robotten Sophia er lige så menneskelig som en spilledåse

Sophia, for nu at bruge det navn, den er blevet tildelt, fik sine 15 minutters berømmelse, da den blev tildelt statsborgerskab i Saudi-Arabien i forbindelse med eventet 'Future Investment Initiative', og en lang række medier valgte at fokusere på, at det da var for dårligt, når almindelige menneskelige kvinder kun havde få rettigheder i kongeriget.

Der blev skrevet meget lidt om, hvovidt det virkelig kunne passe, at robotten var i stand til at føre en meningsfuld samtale. De fleste, som har forsøgt sig med Apples Siri, ved, at det kan være en udfordrende oplevelse at få noget meningsfuldt ud af sådan en samtale.

Så der er ikke noget, der tyder på, at robotten Sophia kunne meget andet end at afspille indspillede sætninger i den rigtige rækkefølge og vise mimik med ansigtet. Der var altså ingen AI eller anden form for software, som kunne give en indikation af, at der faktisk foregik processer, som kunne minde om intelligens.

Aibo er spækket med sensorer og kan bevæge sig med 22 frihedsgrader. Illustration: Sony

Lad os i stedet vende blikket til Sonys nye (relancerede) robothund Aibo. Den blev første gang vist i 1999, men der er godt nok sket noget siden.

Masser af sensorer og deep learning

Den nye Aibo bygger nu på neurale netværk og deep learning. Det gør robotten i stand til at reagere på brugernes udtryk og tilpasse sin funktion, så den passer bedst muligt. Det vil i praksis sige, at robotten kan vise ansigtsudtryk og bevægelser, hvis den for eksempel bliver rost. Den vil simpelthen lære sine omgivelser og ejere at kende og tilpasse sig deres opførsel.

For at det kan lade sig gøre, har Aibo fået indbygget en lang række sensorer. Her er de vigtigste:

 • 2 kameraer - et frontkamera og et SLAM-kamera (Simultaneous Location And Mapping)
 • 4 mikrofoner
 • 1 ToF-sensor (Time of Flight)
 • 2 PSD-sensorer (Oosition Sensitive Detector)
 • 2 tryksensorer
 • 3 gyroer og 3 accelerationssensorer
 • 1 bevægelsessensor
 • 1 lyssensor
 • 4 sensorer under poterne

Tilsammen giver det Aibo mulighed for at agere i forhold til omgivelserne og altså lære mere og mere, jo mere data den har indsamlet. Hele kroppen har 22 frihedsgrader, og i stedet for øjne har Aibo fået installeret to små OLED-skærme, der kan give den en masse forskellige udtryk, som skulle minde om en hundehvalp.

Der er naturligvis også et batteri i Aibo. Det holder i to timer og tager tre timer at genoplade.

Omvandrende overvågning

Naturligvis har Aibo også kontakt via wifi og mobilnet med en cloud for derigennem at kunne tilgå Sonys deep learning-værktøjer. Herigennem er det også muligt at bruge erfaringer fra andre brugere af robothunde og – ifølge Sony – gøre Aibo endnu klogere.

Kritikere er dog også hurtigt ude med pointen om, at en sensorpakket robothund i hjemmet er den perfekte overvågningsenhed.

Hvis du skulle have forelsket dig i en robothund og er klar til at skifte den organiske golden retriever ud med en elektronisk plastichund, så kommer Aibo til salg i januar måned – men desværre kun i Japan foreløbig. Prisen bliver cirka 11.000 danske kroner plus et månedligt abonnement.

Men så får du også en robot, som faktisk kan reagere på, hvad du gør, og ikke bare en elektromekanisk dukke.

Se Sonys egen præsentation af Aibo:

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg er til Web Summit i Lissabon. Sidder netop og ser en præsentation med robotten Sophia - der bekræfter blot, at den blot er en avanceret hånddukke.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten