Sommertids-kaos: Forskelligt fra nord og syd til øst og vest

Plus25. marts 2022 kl. 03:2019
Sommertids-kaos: Forskelligt fra nord og syd til øst og vest
De gule områder viser lande, der har sommertid. På den sydlige halvkugle er sommertiden om vinteren. På den nordlige halvkugle er sommertiden om sommeren. Illustration: WorldTimeZone.
I USA er et stort flertal i Kongressen i færd med at indføre permanent sommertid.
Artiklen er ældre end 30 dage

Skal du ringe til en kollega på den anden side af Jorden på søndag, så er det værd at tjekke, hvad klokken er hos hende eller ham.

For når vi i Danmark sætter uret frem (eller er det tilbage?) på søndag, så gør andre lande det modsatte og andre igen gør ingenting.

USA på vej mod permanent sommertid fra næste forår

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
19 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
30. marts 2022 kl. 21:49

Det lyder ellers som en drøm med de forhold i Frankrig og Spanien. Jo mere sol medens man har fri (læs: eftermiddag/aften) jo bedre.

15
27. marts 2022 kl. 16:46

Jeg har masser af telefonmøder, fra Kina i øst, over Indien (hvor de jo er forskudt med ½ time), via Europa og Afrika, og til Calinfornien i vest. Og ja, det kræver, at man ved, hvad klokken er andre steder, men det bliver hurtigt en vane, og er altså ikke voldsomt indviklet.

14
27. marts 2022 kl. 14:24

jeg har nu aldrig fundet det særligt besværligt at koordinere tiden med andre steder rundt omkring i verden. Det gør telenonen ganske udmærket.

I virksomheder der udvikler, sælger eller køber over grænser slipper man ikke for at tale sammen jævnligt. Det betyder regelmæssige møder fysisk eller over telefon/video.

Når mødetidspunktet så flytter sig skal man have ændret reservationen i en af enderne og alle mødedeltagere skal have en ny tid ryddet i deres kalender. Møderum hvis der er flere deltagere skal man også have flyttet. Det er spild af alle folks tid.

Hvis det nu også skal til at gælde de møder man har lokalt inden for EU og evt flere gange hvis Sverige, Frankrig, Holland, Tyskland, Italien fandt ud af at skifte på forskellige tider kunne det tage yderligere overhånd.

13
27. marts 2022 kl. 11:52

@Jens Clausen: Kan du ikke bare stå lidt senere op? Nej, den diskussion fører ingen vegne for det er vel i virkeligheden A-mennesker mod B-mennesker.

Men antag at man faktisk ville lave sommertid hele året. Resultatet ville være at en meget stor del af befolkningen året rundt ville have dagslys i bare lidt af deres fritid, nemlig om eftermiddagen. Dagslys er som bekendt godt, og med de nuværende måneder med såkaldt normaltid falder dagslyset om vinteren lige præcis sammen med, at vi er på arbejde. Vi lever altså ikke længere i et samfund, hvor der er naturligt, at solen skal være højest på himlen midt på dagen. Hvorfor ikke give os mere lys i vores fritid ved at stille uret, så solen er højst på himlen kl 13 - eller endda kl 14?

Jeg slap personligt gerne være fri for de vintermåneder, hvor jeg kun ser solen medens jeg arbejder; men jeg har nu aldrig fundet det særligt besværligt at koordinere tiden med andre steder rundt omkring i verden. Det gør telenonen ganske udmærket.

12
27. marts 2022 kl. 09:09

Hvad er grunden til at det skal være koordineret? Det giver ikke mening og har aldrig (for mig) givet mening at de nordlige lande skal gøre det samme som de sydlige, f.eks. med den meget sene overgang til normaltid. Det er fint hvis sydeuropa vil have permanent sommertid men her nordpå er det nu rart nok (synes jeg) at det ikke er bælgmørkt om morgenen om vinteren. Så hvorfor kan EU ikke i dette tilfælde droppe flokmentaliteten? Er der nogen der ved det?

Det er i forvejen besværligt med sommertid og besværet forstærkes når det ikke sker koordineret.

Telefonmøder, møder, flyafgange, køreplaner osv skal ændres hver gang deltageres tider flytter sig en time i forhold til hinanden. Hvis alle flytter, og i samme retning, samtidigt, så er det mindre besværligt.

10
27. marts 2022 kl. 00:34

Hvorfor koordineret sommertid?

Der har siden 2019 været forhandlinger i EU om at afskaffe den fælles koordinerede sommertid. Forhandlingerne er gået i stå, eftersom EU-parlamentet og ministerrådet ikke kan blive enige. Det er stadig uklart, hvornår forhandlingerne genoptages, oplyser Folketingets EU-oplysning til Ingeniøren.

Hvad er grunden til at det skal være koordineret? Det giver ikke mening og har aldrig (for mig) givet mening at de nordlige lande skal gøre det samme som de sydlige, f.eks. med den meget sene overgang til normaltid. Det er fint hvis sydeuropa vil have permanent sommertid men her nordpå er det nu rart nok (synes jeg) at det ikke er bælgmørkt om morgenen om vinteren. Så hvorfor kan EU ikke i dette tilfælde droppe flokmentaliteten? Er der nogen der ved det?

9
26. marts 2022 kl. 06:09

Hej Anders og Beggi. Tak for heads up. I har selvfølgelig ret. Jeg ændrer i artiklen. Er der andre lande, vi har overset? Venligst Mette Munk, redaktør

6
25. marts 2022 kl. 09:45

Måske er det trafiken i mørke som giver uheldigheder. Måske folkeskolerne skulle overveje at starte ½ time eller 1 time senere i månederne November, December og Januar.

Så deles/spredes trafikken og børn undgår de helt sorte timer. At gøre brug af flex-tid kan derved afløse sommertid-vintertid systemet.

5
25. marts 2022 kl. 09:37

Arrhhhh hva'? På den sydlige halvkugle er sommertiden også om sommeren, men de har sommer når vi har vinter.

4
25. marts 2022 kl. 09:34

Hvis jeg er rigtig informeret, så står solen højest på himlen kl. 12 normaltid. Men ja, dagslængden er den samme, om du regner den i normaltid eller sommertid. Det er urets, arbejdskontraktens, og vanens tyranni at vi ikke bare står en time tidligere op.

3
25. marts 2022 kl. 09:20

Øhh... hvorfor sommertid hele året i stedet for normaltid hele året? Kan man ikke bare stå tidligere op? Er der noget jeg har overset? Er der nogen der har der har en forklaring?

2
25. marts 2022 kl. 08:33

Nej, Tyrkiet har haft permanent sommertid siden 2015...

1
25. marts 2022 kl. 08:12

Highligts fra undersøgelsen bag linket i teksten:

  • Spring DST transition acutely increases fatal traffic accident risk by 6% in the US
  • ∼28 fatal accidents could be prevented yearly if the DST transition was abolished
  • Spring-DST-transition-associated fatal accident risk is highest in the morning

Så mere morgentrafik i mørke giver flere trafikulykker - nøii hvor blev jeg overrasket :-(

OK, det hjælper lidt på overbefolkningen, men der er vel ingen senatorer der eksplicit har anbefalet at slå flere af deres egne vælgere ihjel?