Sommertid er studietid

John Erland Østergaard, udviklingsingeniør og projektleder hos NKT Research er primus motor bag firmaets sommeruniversitet med fokus på optisk kommunikation, der indledes på mandag i samarbejde med DTU.

»Konkurrencen intensiveres i disse år blandt virksomhederne for at komme i kontakt med kandidaterne. Store dele af erhvervslivet opererer på voldsomt udviklende markeder, og da søgningen til det tekniske og naturvidenskabelige område er for nedadgående, skærper det naturligt konkurrencen,« siger han.

Mens NKT en gang tidligere har arrangeret et lignende sommeruniversitet i mindre målestok, er management og konsulentfirmaet Cap Gemini, der er en del af Ernest & Young, nye på banen i år. De vil parre handelsuddannede og ingeniørstuderende på kurser i IT og management.

For Cap Gemini handler det også om at se eventuelle nye medarbejdere an. Men den vigtigste grund til at arrangere sommeruniversitet er at markedsføre virksomheden. Seniorkunsulent Jakob Alsøe forklarer:

»Når vi sammenligner os med de konsulentvirksomheder, vi konkurrerer med, så er der større kendskab til vores konkurrenter end til os. Vi bruger derfor sommeruniversitetet til at slå vores navn fast,« siger han.

Kæmpe behov

Conni Simonsen, adm. direktør i L.M.Ericsson og formand for IT-brancheforeningen Itek under Dansk Industri vurderer, at der er et kæmpe behov for sommeruniversiteter.

»Jeg tror, at snebolden begynder at rulle nu, hvor en del virksomheder er kommet i gang. Ideen er god, fordi studerende har så lang ferie, at de nemt kan tage en uge eller to ud af kalenderen. For virksomheden er det økonomisk overkommeligt, og jeg tror, at vi vil være med næste år,« siger hun.

For NKT kan det sagtens vise sig at være en god rekrutteringsvej, vurderer John Erland Østergaard, som da også har spottet flere potentielle NKT-medarbejdere blandt de 85 studerende fra 26 lande, der blev valgt ud blandt cirka 200 ansøgere.

»Der er absolut potentielle NKT-medarbejdere imellem. Men vi laver ikke aftaler på forhånd, det er ikke en del af processen. For de studerende handler det meget om networking, fordi de til daglig typisk sidder i relativt små miljøer og arbejder med optisk kommunikation. Her kan de møde ligesindede, og de er meget ambitiøse og dedikerede. Det faglige er i højsædet,« konstaterer han.

Øget konkurrence

Med virksomhedernes ankomst på markedet for sommerkurser mærker også de klassiske sommeruniversiteter behov for forandring. Det skyldes dels konkurrencen fra nye aktører, men også en ny type studerende, som insisterer på større faglighed i kursernes indhold, fortæller John E. Andersen, international chef på Københavns Universitet og formand for sommeruniversitetet under Øresundsuniversitetet.

Eksempelvis var det forrige sommeruniversitet, der blev afholdt tilbage i 1996, da København var europæisk kulturby, bredere og mere mellemfolkeligt sammensat. I år er det seks ugers intensivt kursus i front-teknologier som biotek, IT, foodscience og miljø, hvilket har udløst massiv interesse fra studerende fra over 40 lande.

»De korte intensive kurser er efterspurgte af studerende, fordi studieplanerne til daglig er stramme,« siger John E. Andersen.

Sommeruniversitetet støttes af store virksomheder som Novo og Danisco, og tilknytningen til virksomheder styrker interessen hos de unge, vurderer John E. Andersen.

»Man går målrettet efter, hvad der giver pay-back med minimal indsats. Sommeren er ikke længere en periode, hvor man udelukkende skal puste ud. I stedet får man en kompetence, som andre ikke har, og man får dermed et forspring,« siger han.