'Som midaldrende hvid mand kan det være svært at åbne munden uden at blive skudt ned'

Plus23. oktober 2022 kl. 18:008
'Som midaldrende hvid mand kan det være svært at åbne munden uden at blive skudt ned'
Illustration: Nanna Skytte & Carolina Diaz.
Nye bevægelser og spørgsmål om køn og kultur rokker ved vores fælles forståelser på arbejdspladsen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Covid-19, ‘cancel culture’, #metoo og LGBT+.

Som moderne leder gælder det om at holde tungen lige i munden.

Tiden, hvor kvinder og mænd – og intet derimellem – mødte fysisk op på arbejdspladsen hver dag og hyggede sig med lumre vittigheder over kaffemaskinen i pausen, synes langt borte, og som chef er det efterhånden uundgåeligt at blive konfronteret med en af de moderne bogstavkombinationer i form af en levende medarbejder.

Det er i hvert fald ingeniør Bjarne Kousholts erfaring.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
24. oktober 2022 kl. 10:41

Jeg har lidt koncentrationsbesvær for tiden, men der var nu heller ikke noget jeg ikke er faldet i søvn over før i det jeg trods alt nåede. ;-)

7
24. oktober 2022 kl. 09:24

Undskyld

5
24. oktober 2022 kl. 08:46

Du citerer en science fiction forfatter for at forklare noget for os "midaldrende hvide mænd" som vi "indelysende" ikke kan forstå? Jeg fatter i hvert fald ikke en bjælde, men et eller andet sted er det vel god værkstedshumor. Med eller uden kaffemaskine.

Og hvorfor DÆLEN kan man ikke sætte en smiley eller to på, nu havde jeg det lige så sjovt,,,,,

4
24. oktober 2022 kl. 08:37

En meget stor del af problemet er at midaldrende hvide mænd slet ikke kan se skyggen af privilegier, de synes faktisk de har det rimeligt hårdt når det kommer til stykket.

Disse to observationer er dog ikke i modsætning og den bedste pædagogiske forklaring på hvorledes det hænger sammen kom Science Fiction forfatteren John Scalzi med for nogle år siden:

https://whatever.scalzi.com/2012/05/15/straight-white-male-the-lowest-difficulty-setting-there-is/

3
24. oktober 2022 kl. 07:02

For os pattedyr er der 2 køn, #meeto har det med at tage nogel meningsløse sidespring men er vel bare en fortsættelse af den "kønskamp" der har foregået i århundreder, og den såkaldte "grønne omstilling" kører fint, omend noget hoppende i takt med de teknologiske muligheder der byder sig.

Så er der grupper der føler et behov for at definere sig selv ved at opfinde deres egne begrebsverdener, inklusiv fjendebillder (mig??), og fred være med det. De burde måske nok i min optik kunne passe deres arbejde uanset hvilke fordomme de føler trang til at dyrke, men det er så min holdning. Og hvis det for dig lyder som et forsvar for lumre vittigheder hen over kaffemaskinen, er det dit problem. Jeg drikker slet ikke kaffe. ;-)

2
23. oktober 2022 kl. 22:08

Hvis den stakkels mand derefter løfter snuden og ser ud over bundlinjen i firmaet han har arvet, så vil han se et klima der er tangerende fucked

Jeg tror desværre ikke at dette indlæg er rettet mod CEO/CFOer, det lader til at være til middle management, der mest har med mennesker at gøre, og dem tvivler jeg på har særligt meget at gøre med om danske virksomheder bestiller stål eller PCBer fra Kina. Og selv der er det også svært at klandre dem for det, da de ellers ville blive udkonkurrerede af firmaer som er komplet ligeglade. Økonomier har deres eget liv på en måde, hvad leverammerne er bliver stedfastet ved lov af den lovgivende magt. Og jeg forstår vreden mod firmaer der dumper kemisk affald, samt kører aggresiv outsourcing til laveste fællelsnævner, men de er som regelt drevede af ekstremt kyniske mennesker, der ikke har nogen skavanker over at have forudsaget død og ødelæggelse. Se f.eks. Boeing der bevidst lader komplet vanvittigt designede fly i luften bare for at se godt ud på Wall Street. Efter et par hundrede dødsfald, et gyldent håndtryk til deres CEO, samt en mindre bøde end den konspirationsteoretikeren Alex Jones fik for usandfærdige udtalelser og chikane, og de er back in business. Vend vreden mod dem der fortjener den, i stedet for HR folk og team ledere der nok bare prøver at tjene en løn, og ikke helt kan se ind i en mere politiseret og dogmatisk ekstrem verden som vi er vokset op i.

1
23. oktober 2022 kl. 19:36

Hva fanden er det for et matematisk ukorrekt regnestykke? "Hvid middelalderen mand kan benægte eller han kan lyve?" Den korrekte vej ligger ikke i mellem de to punkter - det er en helt ny retning.

Hvid middelalderne mand kan pænt af at affinde sig med, at virkeligheden ændrer sig, at hans lumre kommentarer ved kaffemaskinen aldrig har været i orden, og der - surprise - er mennesker der hverken er mænd, hvide, og/eller middelalderende. Hvis denne truede race af arbejdsfolk møder ældre eller yngre (to-be) kollegaer/medarbejdere, folk hvis hudfarve ikke matche deres egen, eller ét køn der ikke er lige så "stærkt" som deres eget, så må de trække Janteloven frem og dobbeltchecke den en ekstra gang. Hvis den stakkels mand derefter løfter snuden og ser ud over bundlinjen i firmaet han har arvet, så vil han se et klima der er tangerende fucked. Hvis han fortsat ønsker/nægter ikke at gøre noget hvor han selv har bestemmelse, så må han skilte med det i stedet for.

Bjarne Kousholt - du har mødt dem, du hørt hvad de mener. Er disse mennesker så uvildige til at se hvordan verden er sat sammen i dag, at de skal anbefales en "gylden middelvej" i stedet for et seriøst wake-up-call?