Sølvresistent bakterie på svensk hospital

Sveriges første sølvresistente bakteriestamme i klinisk miljø er blevet fundet på et sygehus i Uppsala. Nu skal forskerne undersøge, om bakterierne også er resistente mod antibiotika.

Det er første gang, at en sølvresistent bakteriestamme er fundet uden for et laboratorium i Sverige. Bakterien er af typen Gram negativ stave, der ikke er lige så farlig som den mest almindelige sårbakterie Staphylococcus aureus, men den forårsager infektion og findes typisk i kroniske sår.

Bakteriestammen blev netop fundet i et kronisk bensår på en patient på Det Akademiske Sygehus i Uppsala, oplyser Åsa Melhus, der er overlæge og docent på afdelingen for klinisk bakteriologi på universitetet i Uppsala.

Patienten er blevet behandlet med en forbinding, der indeholder sølvioner under hele sygdomsforløbet, men forbindingens bakteriedræbende effekt er nu forsvundet på denne patient.

Ifølge Åsa Melhus er forbindingen den mest udbredte på svenske sygehuse, men hun vil ikke på nuværende tidspunkt at oplyse mærket på den.

Hospitalet må nu tage andre bakteriedræbende midler i brug over for patienten.

Sølv bruges overalt

Svenske forskere har vist, at den udbredte brug af sølvpartikler i alt fra køleskabe og vaskemaskine til tøj og sko, overfladebehandlingsmiddel på telefoner og tastaturer samt i plastre og andre dagligdags varer truer med at gøre farlige bakterier resistente mod sølv.

Dermed var der ikke blot fare for, at de bandager med sølvpartikler, man bruger til at behandle brandsår og kroniske sår med på hospitalerne, bliver virkningsløse. Bakterier, der har udviklet resistens over for sølv, risikerer også at udvikle resistens over for den gruppe af antibiotika, der kaldes betalaktamer, og som udgør 50 procent af den solgte antibiotika på verdensplan, og som blandet andet omfatter penicillin.

I Sverige kan man ikke købe plastre med sølvpartikler på apotekerne (det kan man i Danmark), ligesom næsten alle amter har påbudt de offentlige indkøbere at minimere indkøbet af produkter, der indeholder sølvpartikler.

Intet overblik i Danmark

I Danmark er der intet overblik over udbredelsen af produkter med sølvpartikler, ligesom der heller ikke er restriktioner for brugen af dem. Men ifølge overlæge og professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos/, der selv har skrevet om problemerne ved at bruge bandager med sølvpartikler i, bør brugen af sølv begrænses.

»Vi bruger især sølv på brændsårsafdelingen, og det vil være frygteligt, hvis vi uforvarende kommer til at opelske en bakterieflora, der er resistent over for sølv og antibiotika,« siger Hans Jørn Kolmos.

Professor og overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Rigshospitalet Niels Høiby har tidligere til Ingeniøren kaldt den udbredte brug af sølvpartikler i hverdagsprodukter idiotisk. Han siger, at fundet af den sølvresistente bakterie i Sverige var forventeligt.

Sundhedsordfører fra Dansk Folkeparti Birthe Skaarup bad 11. april indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om at kommentere Ingeniørens artikler om sagen samt oplyse,om han har initiativer til at mindste brugen af sølv på vej.

Ministeren har svaret, at han nu vil indhente en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen og derefter vende tilbage med et svar.