Solvarme nedbringer sommerhusets elregning

Mange flere sommerhusejere kunne få gavn af at smække nogle kvadratmeter solpaneler op på deres tag, mener Energitjenesten.

Selv et lille solvarmeanlæg kan nemlig levere tilstrækkelig med varme til at lave varmt brugsvand fra april til oktober, og går man op i størrelse, kan anlægget holde sommerhuset frostfrit langt de fleste vintre, hvis der samtidig er centralvarme.

Dermed bliver gevinsten ved at leje sit hus ud større, fordi man barberer en ordentlig sjat af elforbruget.

»Meget el går til varmt vand og elpaneler, så man sparer rigtig meget,« påpeger energivejleder fra Energitjenesten Christian Oxenvad, der har kendskab til en sommerhusejer, som via et solvarmeanlæg med gulvvarmeslanger i kælderen frostsikrer sit sommerhus hele vinteren.

Ifølge Christian Oxenvad er tre til fem kvadratmeter solfangerflade nok til at levere varmt brugsvand til et gennemsnitligt sommerhus. Vil man også have frostsikring med i købet, skal man påregne seks til tolv kvadratmeter samt en ekstra buffertank.

Luftsolfanger giver tør luft

Ligger dit sommerhus i skygge af store træer, kan du også overveje en luftsolfanger til at sørge for ordentlig udluftning.

Mange sommerhuse, der ligger i såkaldte gryder mellem eksempelvis høje grantræer, lider af dårlig ventilation og for lidt passivt solvarmetilskud, men det kan ofte løses med en luftsolfanger på taget.

»Det gælder specielt for huse i tætte granplantager og sommerhusområder fra 1960’erne, hvor træerne er blevet rigtig høje. Solen står lavt hele vinteren, og der kan man med fordel sætte en luftsolfanger op, som pumper fin, tør luft ned i huset på højtryksdage. Det er en fin måde at lave noget udluftning på,« siger Christian Oxenvad.

Han tilføjer, at fritliggende sommerhuse som regel kan nøjes med energiruder og nogle ventiler til at sørge for ordentlig ventilation.