Solstorme beskytter astronauter mod kosmisk stråling

De kraftige udbrud på Solen i sidste uge skabte ikke kun ballade med kortbølgeradioerne. Faktisk hjalp de også astronauterne med at blæse nogle af de farlige og ekstremt energirige kosmiske partikler væk, som kommer ind i det intergalaktiske rum.

Lederen af Nasas strålingsprogram på Johnson-rumcenteret, Frank Cucinotta, siger således til space.com:

»Dette udbrud i sidste uge fik faktisk den dosis, som astronauterne udsættes for, til at falde i stedet for at stige. Den galaktiske kosmiske stråling er en større bekymring end strålingen fra Solen,« siger han.

Rumsonden Solar Dynamics Observatorys billede af X-klasse-udbruddet i sidste uge. (Foto: Nasa/SDO) Illustration: Nasa/SDO

Kosmisk stråling er farligst

Den kosmiske stråling stammer primært fra højenergi-protoner, som bliver skubbet frem af chokbølger fra supernovaer og andre voldsomme begivenheder i universet. De strømmer konstant ind i vores del af det kosmiske univers og er meget sværere at stoppe end protoner fra Solen.

Jordens atmosfære dæmper den kosmiske stråling, så astronauter i kredsløb modtager en højere dosis end mennesker på Jorden. De hurtige partikler kan trænge ind i celler og ødelægge DNA, og længere tids påvirkning kan forårsage kræft og andre medicinske problemer.

De kraftige solstorme, som blandt andet fandt sted i sidste uge, skabte derimod en slags beskyttelse, da magnetfelter afviser ladede partikler, og disse koronale masseudkastninger blæser meget af den kosmiske stråling væk på sin vej.

Fænomenet kaldes Forbush-dyk og er opkaldt efter den afdøde amerikanske fysiker Scott E. Forbush, som opdagede det. Under en solstorm i 2005 faldt den kosmiske stråling på rumstationen med 30 procent på grund af denne effekt.

Kraftigste udbrud i fire år

De kraftige soludbrud i sidste uge var de kraftigste i de sidste fire år. Det ene dækkede et område på knap 100.000 kilometer i bredden, og på Solen nåede temperaturen oppe på 19 millioner grader, da enorme mængder af ladede partikler blev slynget ud i verdensrummet.

Udbruddet var af X-klassen, som er den kraftigste klasse af soludbrud, og opstod efter en usædvanlig lang periode med relativt stilhed på stjernen. Udbruddet tirsdag blev efterfulgt af endnu et udbrud fredag.

Udbruddet skabte også de kraftige koronale masseudkastninger på Solen, kaldet Coronal Mass Ejections (CMEs). Disse er mere farlige for astronauterne end soludbrud, da de kan skubbe protoner fra Solen foran sig og accelerer dem op til enorme hastigheder. Heldigvis befinder rumstationen sig i 350 til 400 kilometers højde og er derved stadig delvist beskyttet af Jordens magnetfelt.

De fleste kraftige soludbrud kan udgøre en stor risiko for astronauter, specielt når de er på rumvandringer. Inden i rumkapslerne er de som oftest beskyttet, og som en ekstra sikkerhedsforanstaltning sendes astronauterne ved rigtige kraftige udbrud med retning mod Jorden, ind i Soyuz-kapslerne, som er fartøjerne med de tykkeste vægge.

Dokumentation

Artikel på space.com

Emner : Solen
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg citerer fra artiklen:

Faktisk hjalp de også astronauterne med at blæse nogle af de farlige og ekstremt energirige kosmiske partikler væk, som kommer ind det intergalakstiske rum.

Som det også fremgår af Frank Cucinotta udtalelse er der imidlertid ikke tale om partikler der kommer fra det intergalaktiske rum, men fra vor egen galakse. Altså fra det interstellare rum ...

 • 0
 • 0

Mange forskere har peget på at kosmiske stråler kan generere podekerner for vanddamp, så de fortætter til vanddråber. Den skydannende effekt er påvist af M. Svensmark, som egetlig bare har bekræftet hvad alle fysikstuderende har set ved forsøg med Wilsons tågekammer. Den skydannende effekt - Forbush-effekten - vil vel være let at få bekræftet ved satellitmålinger af skyarealet. @Per, jeg ved ikke om der er tale om kosmisk stråling fra Solen, men soludbrud har en meget stor effekt på den langt mere energirige stråling fra Galaksen, som er fint beskrevet i artiklen. Det er den stråling, som måske har styret Jordens klima i forhistorisk tid, som beskrevet i Svensmark/Calder bog "Klima og Kosmos" fra 2007. Solens udbrud afskærmer for en del af den kosmiske stråling - uanset om den stammer fra Solen eller fra Galaksen.

 • 0
 • 0

Per A. Hansen skrev:

@Per, jeg ved ikke om der er tale om kosmisk stråling fra Solen, men soludbrud har en meget stor effekt på den langt mere energirige stråling fra Galaksen, som er fint beskrevet i artiklen. Det er den stråling, som måske har styret Jordens klima i forhistorisk tid, som beskrevet i Svensmark/Calder bog "Klima og Kosmos" fra 2007. Solens udbrud afskærmer for en del af den kosmiske stråling - uanset om den stammer fra Solen eller fra Galaksen.

Det er muligt, men det jeg var ude efter her var at der taltes om »intergalaktisk« stråling, altså stråling med en ekstragalaktisk kilde.

Jeg måtte i øvrigt lige forvisse mig om hvem Per omtalte som »Per«:-).

 • 0
 • 0

Hej Per Rønne,

Det er muligt, men det jeg var ude efter her var at der taltes om »intergalaktisk« stråling, altså stråling med en ekstragalaktisk kilde.

Jeg måtte i øvrigt lige forvisse mig om hvem Per omtalte som »Per«:-).

 • til det sidste kan jeg oplyse, at det ikke var stilet til mig selv! Du har jo ret - intergalaktisk er ikke fra vor egen galakse - så der må være en fejl et eller andet sted, for kosmisk stråling stammer fra vor egen galakse, hvor supernovaer speeder partikler op til enorme energier. Der må sikkert være tale om en "smutter".
 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten