Skifaciliteter, fjeldvandring, historie, isklatring og sågar Nordeuropas ældste svævebane. Ifølge Wikipedia har den norske fjeldflække Rjukan nok attraktioner. Men noget mangler, og det har givet anledning til en del tristesse i den lille by.
Sollys glimrer ved sit fravær. Fem måneder om året er Rjukan uden for rækkevidde af solstrålerne. Selv optimister kan blive pessimister under sådanne forhold, og derfor har de opfindsomme nordmænd fundet på at bygge et 100 kvadratmeter stort spejl, der er blevet monteret på en klippevæg og snart skal sende de livgivende stråler ned på byens torv.
Spejlet indvies den 31. oktober. Det vil samtidig være 100 året for ideens oprindelse, for det er langtfra et nyt problem, som Rjukans indbyggere står med hver vinter.
Skurken er Gaustatoppen. En 1883 meter høj fjeltop, der i kombination med byens øst-vestretning giver for meget skygge. Faktisk kan man få en ide om problemet, hvis man tager et overbliks-visit gennem Googles satellitbilleder.
Det behøver indbyggerne i Rjukan ikke. De kender ganske udmærket til livet i skyggen, for allerede i 1928 gik de til stålet for at komme frem i solen om vinteren.
Her byggede de, hvad der siden er blevet til Nordeuropas ældste svævebane. Krossobanen var en gave fra det daværende Norsk Hydro, så indbyggerne kunne få bare lidt farve i kinderne og mental D-vitamin i løbet af vinterhalvåret.
I dag er det moderne teknologi, der skal lyse op i Rjukan. Solspejlet, der udgøres af tre mindre spejle, er programmeret til konstant at følge solens bane. En motor justerer hele tiden spejlet både vertikalt og horisontalt, så lyset konstant rettes mod byens torv. Og selv om luften er ren på de kanter, bliver spejlet indrettet med et særligt vaskesystem.
Den samlede pakke vejer cirka 14 ton. Derfor har de største tekniske udfordringer været at bygge spejlet, så det kan modstå vinde og sne samt undgå, at lyset på torvet vibrerer som følge af svingninger.
Uanset er der stor glæde i Rjukan. Til avisen VG siger ordfører Steinar Bergsland i Tinn Kommune, at der både er stor lokal opbakning og international interesse for projektet.
»Det er helt specielt at stå i lyset på torvet,« siger Bergsland til VG.
Selv om ideen er speciel, er Rjukan ikke de ene om at set lyset - nu også hele året. Andre byer har ifølge VG fået samme ide og har bygget lignende projekter. Det er blandt andet sket i alpebyen Viganella i Italien.
Hele projektet koster fem millioner kroner.
