Solsorte dratter døde om ... men serum-institut finder ingen virus

Illustration: Dark_Side / Bigstock

Over 100 henvendelser har Dansk Ornitologisk Forening fået fra danskere, der har fundet døde eller døende solsorte siden foråret. Solsortene ses i flere tilfælde som oppustede og inaktive med lukkede øjne og upåvirkede af, at mennesker nærmer sig.

Netop den adfærd ligner adfærden hos fugle smittet med den såkaldte usutu-virus, som er fundet i flere europæiske lande, men ifølge seniorforsker Louise Lohse, så er der ingen bekræftelse af at usutu-virus er kommet til Danmark.

»Vi har fået tilsendt syv solsorte hen over sommeren. I ingen af dem har vi konstateret usutu-virus. Det betyder ikke, at den ikke findes i Danmark. Men vi har altså ingen positive fund,« siger Louise Lohse, der er dyrlæge og forsker på Afdelingen for Virus & Mikrobiologisk Specialdiagnostik på Statens Serum Institut.

Virus fundet i Sverige

Usutu-virus er en myggeoverført sygdom, der stammer fra Afrika og især rammer solsorte. Sygdommen er kendt fra lande som Tyskland, der har oplevet titusinder af døde solsorte på grund af sygdommen over de seneste år. Også Holland og Belgien har været ramt, ligesom der i år blev fundet usutu-virus i en solsort på Gotland i Sverige, skriver Dansk Ornotologisk Forening i en pressemeddelelse.

De mange tilfælde får også Louise Lohse til at kalde det sandsynligt, at virus har fundet vej til Danmark, men endnu kan undersøgelser altså ikke bekræfte det, fortæller Louise Lohse, der også har undersøgt fuglene for den såkaldte West Nil virus, som heller ikke er fundet i fuglene.

Pas på ikke selv at blive smittet

Serum-instituttet er stadig meget interesseret i at få tilsendt fugle, som mistænkes for at have virus. Det kan ske gennem sitet vildtsundhed.dk. Men husk at tage handsker på, når den døde fugl puttes i en plasticpose og postes videre, påpeger Louise Lohse.

Personer med svækket immunforsvar kan nemlig blive smittet af usutu-virus, som kan give feber, hovedpine og i alvorlige tilfælde nakkestivhed, lammelser og problemer med den motoriske kontrol.

Emner : Dyr
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er ret sikker på at det er kemien vi sprøjter ude i naturen, jeg ser ingen insekter på bilruder som jeg gjorde i 80'erne.

 • 9
 • 4

Insekter er blevet rigtig sjældne. For år tilbage var de overalt. I år har jeg set en EN vips . Ingen myg. Ingen fluer. Og en syg solsort som bare sad der og så på mig uden at reagere. Det er nok den nye norm.

 • 1
 • 3

For 3 uger siden fandt min hustru en død solsort i haven. Hun sendte den ind til veterinærinstituttet på DTU, og fik for få dage siden svar. Den var død af svækkelse pga lungesygdom, sandsynligvis svamp, samt parasitter i fordøjelsen og orm i luftrøret. Ingen usutu-virus, og ingen tegn på ydre vold, konkluderede "retsmedicineren". Ganske imponerende indsats på det lille kræ.

 • 12
 • 0

100 døde solsorte siden foråret lyder da slet ikke som noget stort tal i forhold til hvor mange solsorte der er. Den er vel ved at være Danmarks mest udbredte fugl. Så kan de ikke bare være døde af naturlige årsager? Og er der færre insekter? Både ja og nej. Der er desværre en nedgang i en del af de sjældne insektarter, og i en del af de større flyvende insekter. Det skyldes at en del af de særlige biotoper, hvor de mere specialicerede insekter findes, er under pres. Til gengæld er der ikke noget der tyder på at det skyldes pesticider eller andre giftstoffer. Og mange af de mere almindelige (og nogle gange trælse) insekter er i fremgang. Så der ser ikke ud til at være tilbagegang i den samlede mængde insekter. Se artikel i Aktuel Naturvidenskab juli 2019.

 • 4
 • 0

"Hvad døde fuglene så af? Hvem begrænsede opgaven til kun at se efter en bestemt virus?"

Det er da utroligt at man ikke forlængst har diagnosen. Det kan da kun være hedeslag på gr. a. global opvarmning...

 • 2
 • 7
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten