Solpanelerne er ude, og et travlt Mars-år venter

Sådan så InSights andet billede ud kort efter landingen. Illustration: NASA

Ingen tid til hvile. Selv efter en lang rejse på 56 mio. kilometer og en hårdfør landing, må Mars-fartøjet InSight bare smøge ærmet på robotarmen op og gå i gang med at levere.

Det første billede, som offentligheden så efter landingen, var dette foto, taget af InSights ICC-kamera (Instrument Context Camera). Illustration: NASA/JPL Caltech

Knap var de tre ben plantet i Mars-støvet, før kontrolrummet bad om billeder, og det fik det. Et flot billede af en stille dag på Mars, hvor man i hvert fald ikke kan se, at det er sæson for storme. Landingsstedet er det forholdsvis flade terræn i vulkanområdet Elysium Planitia.

For en sikkerheds skyld har InSight dog stadigvæk et transparent cover på kameralinsen, så den ikke tager skade af Mars-støvet, skriver Nasa i en af sine updates efter landingen.

Når kontrolrummet så hurtigt kunne få data ned, skyldes det InSights to følgesvende MarCO A og B, som er to cubesats, der fulgte med efter InSight på egen hånd mod Mars. De gjorde det muligt at sende data ned med blot 8 minutter og 7 sekunders forsinkelse.

De to 2,2 meter brede solpaneler er også foldet ud som to store runde vifter, så landingsfartøjet kan suge strøm til det videre arbejde. Udfoldningen begyndte 16 minutter efter landing og tog ca. 16 minutter i alt. Beskeden om, at alt var foreløbet planmæssigt, nåede dog først Jorden fem timer efter udfoldningen, da det passede med, at rumsonden 2001 Mars Odyssey kom forbi og kunne sende data ned til Jorden. Sonden har været i kredsløb om Mars i mere end 17 år.

Men selv om InSight allerede er godt i gang med arbejdet, må videnskabsmændene væbne sig med tålmodighed. De næste måneder vil gå med at pakke instrumenter ud og sætte missionen rigtigt i gang, og først omkring februar-marts forventer Nasa, at der kommer data at arbejde videre med fra Jorden.

Cubesat'en MarCO B sendte dette billede hjem af Mars, inden den fortsatte forbi planeten. Illustration: NASA/JPL Caltech

Læs også: Touchdown: InSight-fartøjet er landet på Mars

I de kommende dage skal robotarmen slås ud. Den har et kamera monteret for enden, som kan tage billeder af området, så forskerne ved præcist, hvor instrumenterne skal stå og bores ned.

Og så bliver det spændende, om der allerede der kan konkluderes noget om planetens indre, hvilket er hele formålet med missionen.

InSight har et avanceret seismometer med, som kan måle på de bølger, der opstår i undergrunden, når meteorer flere gange om året ramler ned i Mars’ overflade. Ud fra bevægelsesmønstrene af disse håber fysikerne at kunne sige mere om, hvad Mars’ indre er lavet af.

Desuden har fartøjet en probe med om bord, som den kan stikke en meters penge ned i jorden for at måle på varmestrømninger, og når den banker sig ned, laver den også nogle rystelser, som seismometrene også kan måle på.

Illustration: NASA

Læs også: Ny Mars-lander draget afsted: Skal afsløre planetens indre

Målet er, at InSight kan arbejde i mindst et fuldt Mars-år, hvilket svarer til omkring to år her på Jorden. Den 24. november 2020 vil således blive InSights sidste arbejdsdag, hvis den ikke bliver forlænget.

Dette er Nasas ottende Mars-landing, og kun en enkelt landing slog fejl. Det var i 1999, da det aldrig lykkedes at opnå kontakt til den 1,1 mia. kroner dyre Mars Polar Lander, som ellers skulle have undersøgt jord og klima på planetens sydpol. Formentlig blev den smadret mod Mars pga. en fejl i et landingsben, lød buddet i en 154 siders rapport efterfølgende.

I første omgang kan vi nyde de fine billeder, som hhv. InSight, Odyssey og MarCO B har sendt ned til os, og mon ikke det kommer til at vælte ind med billeder i løbet af missionen, som vi kan bringe fra tid til anden her på sitet.