Solpanel trykt på inkjet-printer kan snart oplade mobiltelefoner inden døre

22. november 2017 kl. 09:562
Solpanel trykt på inkjet-printer kan snart oplade mobiltelefoner inden døre
Illustration: tommaso79 / Bigstock.
Sæt telefonen til opladning fra T-shirtens solpanel, mens du flyder i sofaen.
Artiklen er ældre end 30 dage

En ny slags ledende plast, som kan fange lys ved flere bølgelængder end konventionelle solceller, er på vej. Den enhed, der kommer ud af det hele, vejer kun lidt, kan foldes og printes på en inkjet-printer.

»Vores materiale kan fange energi fra lys inden døre, hvilket ikke kan lade sig gøre med silicium,« fortæller Sadok Ben Dkhil fra virksomheden Dracula Technologies, der står i spidsen for det hold, der har udviklet den nye teknologi, til New Scientist.

»Det er den billigste fremstillingsteknik,« siger Alexander Colsmann fra Karlsruher Institut für Technologie i Tyskland, der er i gang med at udvikle tilsvarende systemer.

Panelerne består af fem lag, som printes oven på hinanden. Et fotoaktivt lag ligger imellem to halvlederlag, som hjælper den ledende blæk i det yderste lag med at udtrække ladningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et kvadratisk modul på 5 x 5 cm kan printes på en times tid. De største paneler, der er på tegnebrættet, er på 30 x 30 cm.

T-shirt er solpanel for mobilen

Lysets intensitet inden døre er meget lavere end direkte sollys, og det er lidt af en udfordring, når målet er at kunne oplade en mobiltelefon inden for et rimeligt tidsrum. Det kan Sadok Ben Dkhils system ikke endnu, men systemets evne er blevet forbedret løbende.

»I løbet af et par måneder skulle vi være i stand til at oplade en mobiltelefon,« siger han.

De fleksible celler kan benyttes i mange sammenhænge, da de kan fremstilles i alle former og farver eller være gennemsigtige. Det giver nogle helt specielle muligheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et panel kan integreres med selve mobiltelefonens kabinet, men en bedre idé er at benytte en flade, som er mere eksponeret for lys.

Sadok Ben Dkhil har et bud på, hvad det kunne være:

»Man kunne printe dem på en T-shirt, og den kunne oplade telefonen.«

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
22. november 2017 kl. 17:47
  • at nogle, ikke alle, mobiltelefoner tilbringer en ikke uvæsentlig tid på "et bord" - og ikke i lommen eller tasken. HVIS 25cm2 kan oplade telefonen, så er det simpel regning med effekt og liggetid som sig godt eller skidt. Antag telefonen ligger 8 timer på et bord over dage, hvor mange mW skal den så lade med ?

Måske kan større flader, bord midt i et rum, med disse celler lave trådløs opladning ?

Al begyndelse er svær; måske ser vi bare trin 1 af en revoltion ?

1
22. november 2017 kl. 11:38

Hvorfor alt det besvær med solceller indendørs, med mindre de er små nok til at være monteret direkte på enheden?

Hvis man alligevel skal bruge en lader med ladeledning, kan man da lige så godt bare slutte den til stikkontakten eller i fremtiden gerne til et 20 Vdc net, så der via USB Power Delivery, Qualcomms Quick Charge eller en simpel switch-mode forsyning i selve enheden kan lades direkte med op til 100 W. Så reduceres ladetiden til en brøkdel, man slipper for at medbringe andet end selve ladeledningen, og man kan også lade selv ved hyggebelysning fra stearinlys eller ved dæmpet belysning, når man ser TV.

»Vores materiale kan fange energi fra lys inden døre, hvilket ikke kan lade sig gøre med silicium,«

Sig det ikke til min solcelledrevne lommeregner med silicium celler, som fungerer fint ved kunstigt lys fra en LED skrivebordslampe! Man tilstræber jo netop, at kunstigt lys har den samme spektralfordeling som sollys, så hvad er fordelen ved, at det nye panel kan udnytte andre frekvenser end det? Desuden er effektiviteten af printede solpaneler formodentlig stadig så langt under siliciumceller, at selv om de printede celler bedre udnytter visse frekvenser, er den høstede effekt pr. arealenhed nok lige så stor for silicium.

Jeg siger ikke, at printede, bøjelige, low-cost solceller ikke kan være interessante til visse formål, men ikke som indendørsladere til f.eks. mobiltelefoner og specielt ikke til tablets og bærbare PC'er, som får ladetider, der måles i dage. Det er næsten lige så skørt som at prøve at høste energi fra radiobølger.