Solkraft skal pine den sidste olie op fra undergrunden

Det skal være slut med at brænde enorme mængder af fossil energi af i jagten på at hente kulbrinter op fra undergrunden.

Det mener det amerikanske olieselskab Chevron, som vil ty til solkraft for at tvinge den sidste, tyktflydende olie op fra et felt nær Fresno i Californien.

I dag benytter olieselskabet naturgas til at producere damp, som sendes ned i det snart tømte oliefelt for at gøre viskositeten lavere, så olien lettere kan pumpes op.

Fremover skal det hovedsageligt ske ved hjælp af damp produceret af 7.000 spejle, der skal stilles op på et areal på 100 hektar, skriver nyhedsbureauet Reuters. Ifølge Scientific American skal spejlene levere 29 MW dampkraft, men prisen er ikke offentliggjort.

Teknologien er den samme som i andre solkraftværker: Spejlene koncentrerer Solens stråler mod enten rør eller et tårn fyldt med vand, der bliver så varmt, at det damper. Dampen bruges normalt til at drive en turbine, sådan som blandt andet tyske energigiganter forestiller sig, at det skal ske med det gigantiske Desertec-projekt i Sahara. I Californien bruger Chevron blot dampen direkte i oliefeltet uden at konvertere den til strøm.

Bliver det en succes, lover Chevron at udvide solkraften ved Fresno, ligesom teknologien skal udnyttes i forbindelse med andre olieboringer. Værket bygges i samarbejde med selskabet Brightsource, som ifølge Scientific American har planer om at opføre solkraftværker med en samlet kapacitet på hele 2,6 gigawatt.

Også herhjemme har oppositionen ofte fremsat krav om, at olieselskaberne skal benytte vedvarende energi, når de henter olie og gas op fra felterne i Nordsøen, men det sker ikke i dag. Felterne sluger, hvad der svarer til fire procent af det samlede, danske energiforbrug, viser tal fra Energistyrelsen.

Dokumentation

Reuters' artikel
Scientific Americans artikel

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Solenergi til at give energi til pumpningaf olie? Så bliver det da ikke mere bagvendt. Men ok... flere penge til solenergi industrien skader vel ikke, lige meget hvor pengene kommer fra.

Det triste er at olieselskabet helt sikkert bruger dette som et PR stunt og siger "se hvor miljøvenlige vi er"... - yeah right.

  • 0
  • 0

Meget enig, måske er det helt urealistisk, men egentlig burde man forbyde olieudvinding/naturgasudvunding eller rationere den. Den olie/gas, som bliver hentet op, bliver jo brændt af, hvadenten energien går til yderligere olieudvinding eller alt muligt andet.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten