Solformørkelse over USA tester strømnettet

21. august 2017 kl. 16:22
Solformørkelse over USA tester strømnettet
Den blå linje viser, hvor meget strøm, der normalt produceres en augustdag i Californien - den gule linje viser det forventede fald. Illustration: California ISO.
Selv om mandagens solformørkelse kun ramte Californien delvist, opfordrede flere de californiske borgerne til at spare på strømmen, da en stor del af energien kommer fra solpaneler.
Artiklen er ældre end 30 dage

En solformørkelse rammer om få timer et stort bælte af stater på tværs af hele USA. Selvom Californien går fri af den totale formørkelse, vil de stadig i løbet af formiddagen lokal tid opleve en delvis solformørkelse, hvilket kan give en unik chance for at teste, hvordan elnettet kan håndtere en solformørkelse, når samfundet i stadigt højere grad bliver afhængige af solenergi.

Det forventes i en rapport fra California ISO, at faldet i energiproduktionen bliver størst kl 10.22 lokal tid, hvor produktionen vil ligge hele 5,6 GW under sit sædvanlige niveau. Derefter vil det tage godt halvanden time før solen er kommet nok frem igen, til at solpanelerne igen kan levere deres normale energi. Det kan måske lyde banalt, men faldet på 5,6 GW er mere end Danmarks elforbrug lige nu.

Når det først har været på sit mørkeste, bliver himlen over Californien hurtigt lys igen. I rapporten fremgår det, at fra 10:22 til 11:56 vil energiproduktionen tiltage med 98 MW/min – til sammenligning stiger produktionen på en normal formiddag fra kl. 9 til 12 kun 12,6 MW/min – og det er netop det massive sving i elproduktion, der kan være hårdt for et elnet, hvis man ikke er ordenligt forberedt, forklarer Jørgen S. Christensen, forsknings- og teknologidirektør hos Dansk Energi.

»Det her er forudset, så det er ikke noget, der kommer som en overraskelse. Men en solformørkelse kommer ret hurtigt – og det er hastigheden i ændringen, der kan være en udfordring for systemet at kompensere for,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Amerikanerne har taget ved lære, efter at en solformørkelse for få år siden ramte Europa, og deres egne opdagelser fra dagens solformørkelse skal også gives videre i fremtiden.

»Det, man gjorde i Europa i 2015, da man havde en tilsvarende solformørkelse, var at regulere nogle solceller ned, så man ikke havde dem aktive op mod solformørkelsen, så der var lidt mindre at kompensere for,« siger Jørgen S. Christensen.

Læs også: Solformørkelse truer Europas elsystem

Solformørkelsen vil passere 1.900 solfarme, der kan generere op mod 20 GW, skriver The Economist. Dermed vil næsten halvdelen af USA's solenergi blive ramt, men operatører af elnettet forsikrer, at der bør være rigeligt el fra kraftværker til, at det ikke bliver et problem.

Opfordring til at spare ekstra under solformørkelsen

Californien er allerede blandt de mest strømsparende stater i USA, men der opfordres nu alligevel ekstraordinært til at spare på strømmen, når solpanelerne kun modtager under halvdelen af den sol, de plejer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom elnettet ikke burde opleve problemer pga. solformørkelsen, så har Michael Picker fra California Public Utilities Commision opfordret folk til at gøre, hvad de kan for at spare strøm under solformørkelsen.

»Når solen forsvinder, så forsvinder energien også til vores solpaneler. Hvis millioner af californiere slukker deres apparater og strømskinner fra netværket under solformørkelsen, så kan vi lade vores hårdtarbejdende sol få en pause,« siger han.

Også Nest, der laver termostater, har opfordret folk til at spare på strømmen under solformørkelsen med en besked om, at solformørkelsen nok skal hjælpe med at holde huset koldt, så folk kan godt slukke aircondition imens.

Selvom det kan virke som en overreaktion, når elnettet er velforberedt, så er det vigtigt, at både private og virksomheder i fremtiden kan være klar til at omstille sig. Solformørkelsen i dag skal forberede os på fremtiden, hvor solenergi kan udgøre en markant større del af den samlede energiproduktion.

»Man skal tage de her hændelser meget seriøst og lære af dem, så man er klar, når sol udgør en endnu større andel af energiproduktionen,« siger Jørgen S. Christensen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger