Solfilm blokerer for mobiltelefoner i IC4-tog

Nye problemer har ramt de stærkt forsinkede IC4-tog. Nu viser det sig, at det er sin sag at bruge mobiltelefonen i togene.

En særlig solfilm i togenes vinduer betyder, at mobilstrålerne fra operatørernes master har svært ved at komme ind i togene. Ligesom signalet heller ikke rigtigt kan komme den anden vej, skriver Dagbladet Børsen.

»Det er en stor udfordring med mobilsignalerne i de nye IC4-tog. Særligt volder en solfilm, der er sat på ruderne i toget, problemer. Det reducerer mobilsignalet kraftigt,« siger Karen Møller, ansvarlig for netværksstrategi i Telia til Børsen.

Også hos TDC kender man til problemet, oplyser Per M.E. Christiansen.

»Vi har problemer med IC4-togene. Det tyder på, at togets konstruktion gør det besværligt for mobilstrålerne at trænge igennem.«

TDC mener desuden, at blyrammer i vinduerne og selve togenes karosseri er medvirkende til, at mobilstrålerne ikke trænger ind.

I DSB erkender chef for forretningsudvikling Claus Klitholm problemet.

»Det er rigtigt, at der er et problem med at modtage mobilopkald i togene. Det er noget, vi er meget opmærksomme på,« siger han.

Problemet er også kendt fra andre tog, men er altså stadig ikke løst i IC4.

»Konstruktionen er vores problem, selve mobilsignalet er teleselskabernes, men dette er i sidste ende et fælles problem,« siger Claus Klitholm og fortæller, at kunsten er at finde en løsning på problemet, som installeres i 300 togsæt og som skal holde i mange år.

Dokumentation

Børsen.dk: Mobiltelefonen virker ikke i IC4

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad med at sætte en lokal passiv repeater antenne på hver vogn? Det kan gøres med en ½ bølge antenne udenfor samt en 1/4 bølge antenne indenfor i kabinen. Det system var tidligere anvendt i biler. Dengang der var dårligere dækning ude på landet, og man havde en mobil tlf. uiden antenne stik.

 • 0
 • 0

Jeg synes det her er værd at nævne, at det er en meget dårlig idé overhovedet at tale i mobil i tog (eller bus og bil).

For det første sender mobilertelefonerne meget mere på maksimum styrke (op til 2 watt) under transport, fordi de ofte skal finde en ny sendemast. Derfor råder sundhedsstyrelsen også til at mobiler ikke benyttes under transport, medmindre man har en mobilantenne på taget.

For det andet reflekteres mobiltelefonernes stråler af metal, dvs. hvis man ringer i mobil inde i en metaldåse, såsom bil, bus og tog vil man blive ramt flere gange af de samme mobilstråler. Det er fordi mobilstrålerne reflekteres af metallet i togenes konstruktion, at det kan være svært at få signal, dvs. signalet bliver ind i toget. Hvis der er mange der er på trådløst internet via mobilsignalet eller WIFI, og der er mange der taler i mobiltelefon inde i toget, siger det sig selv at der vil være et ret kraftigt elektromagnetisk felt bestående af de pulserende mikrobølger, som mobilstråler består af.

En lang række undersøgelser har vist at mobilstråler kan give kræft, hjerteforstyrrelser, søvnproblemer, hovedpine, nedsat immunforsvar etc. Dette får vi bare ikke klar besked om pga. af de enorme økonomiske og politiske interesser i udrulningen af det trådløse samfund. Fx er det langt overvejende undersøgelser, som er betalt af teleindustrien, der frikender mobiltelefoner i forhold til skadelige sundhedseffekter.

Det er en skandale, at der ikke advares mod de særligt kraftige eksponeringer i forhold til mobil- og WIFIstråler i tog, og at der ikke fra DSB's side tilbydes strålefrie kupeer til mennesker som ikke ønsker denne eksponering eller direkte er hypersensitive overfor pulserende mikrobølger. Hypersensitive (som der kommer flere og flere af) kan opleve ubehag, såsom utilpashed, hovedpine, lettere omtågethed etc., når de eksponeres for mobilstråler.

Specielt i forhold til børn, som er særligt sårbare overfor mobilstråler, burde der være mobilfri zoner, som er afskærmede for mobilstråler / WIFI.

På følgende links er der referencer til en række undersøgelser og rapporter, som viser at mobilstråler er skadelige: www.monanilsson.se/page03.htm http://electromagnetichealth.org/ http://www.bioinitiative.org/ http://www.next-up.org http://www.powerwatch.org.uk/News/20050722... http://www.mast-victims.org/ http://www.emrnetwork.org/ http://wifiinschools.org.uk/ http://www.electricalpollution.com/ http://www.microwavenews.com/index.html http://www.cost281.org/

Se også hvad Sundhedsstyrelsen skriver på: www.sst.dk/Sundhed%20og%20forebyggelse/Str...

Sundhedsstyrelsen har nogle på visse punkter udmærkede råd vedr. brug af mobiltelefoner. Man skal bare også være opmærksom på at Sundhedsstyrelsen næppe legitimt kan hævde dette: "Den foreliggende viden om radiobølger fra mobiltelefoner og sundhed giver ikke anledning til advarsler mod at bruge mobiltelefoner. Der er dog stadig mangel på viden på visse områder, herunder vedrørende børn og mobiltelefoner".

 • 0
 • 0

så kan man ikke ringe hjem og sige man er forsinket. Måske er der så ingen der ved at togene er forsinkede. Så køres der rettidigt. Så skriver pressen ikke noget. Så er alle glade!!

Ovenstående skal læses med stigende iver og toneleje, grænsende til lettere hysteri, og med meget ironi.

 • 0
 • 0

Hvis Pico-celler er løsningen for mobiltelefoni i fly, kunne det også være en god løsning i togene.

Det ville lette problemerne med hyppige celleskift mens toget bevæger sig igennem terrænet, samt reducere sendestyrken og dermed strømforbruget for alle telefonerne inden i toget.

Jeg ved dog ikke hvad det vil koste i sammenligning med den nuværende "løsning".

 • 0
 • 0

Det var vel nok en dejlig nyhed. Lad os få den samme film på ruderne i alle andre tog. Det kan kun gå for langsom med at få den sat op.

 • 0
 • 0

Hvorfor sætter man dog også metal film i ruderne? Det er da muligt at få sol film nu om dage, der ikke har disse problemer.

 • 0
 • 0

Er der nogen der ved hvor man kan købe en sådan film, der afskærmer mobilstråler? Det vil sikkert være godt at sætte op på vægge og vinduer i huse, særligt i børneværelser, så børn ikke udsættes for disse stråler, når det ikke er nødvendigt.

 • 0
 • 0

Jeg ved desværre ikke hvor man køber denne vinduesfilm, men jeg er træt af at høre om mobilstråler og radiobølger, når nutidens mobiler fungerer ved mikrobølger, der både er både modulerende og pulserende. Mikrobølger er sundhedsskadelige, og de er en ny form for forurening i det offentlig rum

 • 0
 • 0

Er der nogen der ved hvor man kan købe en sådan film, der afskærmer mobilstråler? Det vil sikkert være godt at sætte op på vægge og vinduer i huse, særligt i børneværelser, så børn ikke udsættes for disse stråler, når det ikke er nødvendigt.

Ja, og det bør være obligatorisk i alle bilruder for at en bil kan blive typegodkendt!

Og jeg undrede mig også over, at der bruges bly i vinduesrammerne.

 • Søren
 • 0
 • 0

Er der nogen der ved hvor man kan købe en sådan film, der afskærmer mobilstråler? Det vil sikkert være godt at sætte op på vægge og vinduer i huse, særligt i børneværelser, så børn ikke udsættes for disse stråler, når det ikke er nødvendigt.

Så skal der ikke bruges mobiltelefon derinde. Den skruer jo op for signalstyrken, når der er dårlig forbindelse. Du ender med at volde mere skade end gavn.

 • 0
 • 0

Er der nogen der ved hvor man kan købe en sådan film, der afskærmer mobilstråler? Det vil sikkert være godt at sætte op på vægge og vinduer i huse, særligt i børneværelser, så børn ikke udsættes for disse stråler, når det ikke er nødvendigt.

Udover at der som Lars Andersen kommer mere stråling hvis nogen kommer ind med en mobiltelefon, så snakkede jeg med en mand fra telenor i tirsdags (kan desværre ikke huske hans navn) der havde lavet målinger på forskellige solfiltre, så du kan jo prøve at kontakte dem og høre hvad der er mest effektivt.

 • 0
 • 0

Det her "problem" er ikke ligefrem noget der øger interessen for erhvervsfolk til at skifte fra fly til tog her i landet. DSB's satsning med non-stop tog mellem København og Århus vil blive med IC4 tog. Den manglende forbindelse kommer vel også til at gå udover det mobile internet, så det dermed ikke er til at arbejde i toget. Det kører bare for DSB...

 • 0
 • 0

Vi er ved felter, så skal vi også have slukke for kørestrømmen. . .

 • 0
 • 0

-er det stadig tilladt at bruge dette i tog?

Bly var ikke udfaset da man startede projektet.

Klimaanlægget kører sikkert tilsvarende på Freon R12

 • 0
 • 0

Du kan sikkert købe solfilm der skærmer for mobilstråler mange steder. Søg på nettet. Vær blot opmærksom på at det ikke er al solfilm, som afskærmer for pulserende mikrobølger. Man kan også få gardiner med indvævede metaltråde som afskærmer. I øvrigt kan man afskærme sin bolig med særlig maling (se fx http://www.yshield.com/) eller med en særlig form for net, som bygges ind i muren. Alupap eller alu-kraft som det hedder i Silvan kan også benyttes til at afskærme. Det er den billigste løsning, men den kan være uheldig, fordi aluen reflekterer, hvormed problemerne sagtens kan forværres, hvis rummet ikke er helt isoleret. Men hvis naboen DECT-telefon (trådløs telefon) eller WIFI står lige inde på den anden side af væggen og brager igennem, mener jeg at alupap er bedre end ingenting. Fx har vores nabo en DECT-telefon, som konstant (også uden der tales i den) sender ind i vores lejlighed med 5000 mikrowatt pr m2. Dette er en betydelig værdi. Bamberger-undersøgelsen har vist at mange mennesker vil opleve betydelige gener ved bare 10-100 mikrowatt pr m2. Se: http://www.powerwatch.org.uk/News/20050722...

 • 0
 • 0

Der er ingen sammenhæng mellem skærmning af radiostråler og bly. Hvis vi taler om en blyramme med et "apertur" i vinduesstørrelse har det INGEN effekt på mobilsamtalerne....ok!

 • 0
 • 0

Der er ingen sammenhæng mellem skærmning af radiostråler og bly.

Så læg din mobiltelefon ned i en metasskuffe, og læg en forsatsrude fra et gammel fjernsyn over, når der ikke er signal er det fordi der er bly i glasset.

 • 0
 • 0

Det er aldrig bevist at stråling fra mobiltelefoner giver cancer. Det er til gengæld muligt at blod hjerne barrieren kan blive utæt hvor "stoffer" her i blandt kroppens egne makromolekyler kan irritere neuronerne og evt. ødelægge dem. Det vil sige hjernen skrumper over laaaang tid. For at dette muligvist sker kræver en betydelig stråling som kun en mobiltelefon tæt på hjernen kan generer og ikke en mast eller naboens sende udstyr.

 • 0
 • 0

Jeg ved ikke hvad du mener der skal til for at noget er bevist (teleindustrien er hele tiden med til at sende manipulerede forskningsresultater ud, som frikender deres produkter), men prøv fx at tjekke disse undersøgelser:

• André Vander Vorst, seniorprofessor ved Université Catholique de Louvain, Belgien, nævner et epidemiologisk forsøg (INTERPHONE), hvor 2600 personer undersøges for Glioma, en kræfttype, der begynder i hjernen og ofte er dødelig. I undersøgelsen fandt man en 60 % stigning af denne kræfttype blandt folk der ofte bruger mobiltelefon i de nordiske lande. I Frankrig er det en stigning på 100% og 120% i Tyskland. http://www.europarltv.europa.eu/yourParlia...

http://www.iarc.fr/en/research-groups/RAD/...

• Naila-undersøgelsen viser at chancen for at få kræft er 3 gange større, når man bor indenfor en radius af 400 meter fra en mobilmast. http://omega.twoday.net/stories/398279

• 21. januar 2010, Tyskland: Nyt studie bekræfter at mennesker øget forekomst af mikrobølgesyndroms-symptomer inden for 400 meter fra en mobilmast (I forhold til en kontrolgruppe i et område med lavere bestråling). Symptomerne omfatter: Søvnforstyrrelse, depression, nedsat hjernefunktion, ledproblemer, infektioner, hudskader, hjertesygdom, problemer med det indokrine system og mave-tarmsystemet. I en 200-meters cirkel rundt om mobilmasten var bestrålingen i gennemsnit 1,17 volt pr meter, mellem 200 og 400 meter 0,7 V / m og 400 m fra 0,18 V / m. Dette er langt under grænseværdierne i EU og Danmark. http://www.frankenpost.de/nachrichten/regi...

• 18. januar 2010, Spanien: 100 kræfttilfælde omkring en mobilmast i Sevilla. På en skole nær masten har flere børn og lærere fået forskellige former for kræft. I kvarteret rundt om mobilmasten er det svært at finde en familie som ikke er plaget af en eller anden form for sygdom. http://www.next-up.org/pdf/Diario_de_Sevil...

• Selv ved meget lave bestrålinger fra mobiltelefoner og de pulserende mikrobølger fra trådløse netværk etc. kan der optræde en række symptomer såsom træthed, nedtrykthed, hovedpine, søvnforstyrrelser, hukommelsessvigt, indlæringsvanskeligheder, højere frekvens af infektioner, tinnitus og smerter I kroppen. http://www.powerwatch.org.uk/News/20050722...

• Fx I Holland er der kommet mange klager fra beboerne over gener fra strålingen fra 3G, GSM, DECT telefonmaster, WIFI hotspots, C2000/TETRA og andre trådløse netværker. Blandt klagerne kan nævnes: søvnforstyrrelser, hovedpine, hukommelsessvigt, svimmelhed, træthed, kvalme, hjertebanken, forhøjet blodtryk, sløret syn, nedsat fokusering og mange flere. http://www.stopumts.nl http://www.stopumts.nl/english.php

 • 0
 • 0

Det var vel nok en dejlig nyhed. Lad os få den samme film på ruderne i alle andre tog. Det kan kun gå for langsom med at få den sat op.

Din løsning hedder stillekupe.

 • 0
 • 0

@Niels Christensen:

Man kan bruge nogle af 3M typer solfilm til at afskærme mobilstråling i vinduer. Jeg har tidligere undersøgt dette og fundet en oversigt over de typer solfilm der beskytter bedst. Se her (PDF): http://www.mast-victims.org/resources/docs...

De "gamle" metalbaserede slags, som nævnt i PDF'en, skærmer fremragende men vær obs på at nogle nyere typer solfilm blokerer ikke mobilstråling. Det skyldes (...trommehvirvel...) at folk bitchede til 3M over at deres mobiler ikke virkede så godt.

mvh, Henrik

 • 0
 • 0

Er der slet ingen som ser mulighederne i dette?

Lad os få sat denne sol-film op i alle biografsale i landet. Så kan vi omsider slippe for nævnenyttige teenagere som skal sidde og tappe på knapperne undervejs i filmen + vi bliver heller ikke afbrudt under et foredrag af en eller andens "hov jeg glemte jo at sætte min mobil på lydløs"...

Hvor kan jeg importerer dem, så starter jeg sgu' med dets samme!

 • 0
 • 0

Fint nok med alle dine links – det er dog interessant, at ingen af dem henviser til materiale, der rent faktisk kan betragtes som reelt videnskabeligt.

Der ER ingen beviser på, at signalerne fra mobiltelefoner er skadelige under almindelige forhold. Tværtimod tyder masser af forsøg på, at det ikke forholder sig sådan.

Af en eller anden grund vrimler det dog med folk, der forsøger at skræmmer andre mennesker ved at sprede den slags uvidenskabelig og reelt udokumenteret vrøvl. :-(

 • 0
 • 0

Nu er det ikke en speciel stor nyhed at det er et problem med mobil signaler i IC4 togene. DSB og operatoerne har vaeret opmaerksomme paa dette igenne flere aar. Det samme problem goer sig gaeldende paa Oersunds togene og de gamle IC3 tog. Derfor har der vaeret et samarbejde mellem DSB First/DSB og mobil operatoerne om at opsaette repeatere i togene. Der har allerede vaeret test i hhv. Oersunds og IC3 togene igennem en laengere periode og saa vidt jeg ved er de i gang med at installere repeater systemer i alle Oersunds og IC3 togene.

 • 0
 • 0

Jeg er alligevel træt af folk der råber i deres telefon og har telefonen til at spille tåbelige sange på 120 dB hver gang man kører i tog! Ja og så vil jeg da foreslå DSB at udstyre alle stillezoner med denne fantastiske solfilm!

Indtil folk lærer lidt mobiletikette, syntes jeg det er fint at man ikke kan snakke i mobil i toget! Prøv at hive mobilen frem i et japansk tog og snak højlydt i den og se hvad der sker - det kunne danskerne f.... lære noget af!

Det er alligevel et latterligt behov der er opstået ud af ingenting over de sidste 8-10 år! Det er fint at have en mobil, men jeg HADER folk der er så fikseret på deres telefon at de er svære at have en samtale med fordi de konstant sidder og tjekker mail, sms'er eller forsøger at have to samtaler kørende på en gang (en med mig og en i telefonen).

 • 0
 • 0

"Overall use of a cellular phone was not associated with brain tumor risk;"

"In conclusion, no overall increased risk of glioma or meningioma was observed among these cellular phone users; however, for long-term cellular phone users, results need to be confirmed before firm conclusions can be drawn."

God ide at nævne et forskningsprojekt hvor den første videnskabelige artikel google finder skyder dine påstande i sænk.

 • 0
 • 0

@ Jens Fallesen skriver: "Der ER ingen beviser på, at signalerne fra mobiltelefoner er skadelige under almindelige forhold. Tværtimod tyder masser af forsøg på, at det ikke forholder sig sådan."

Dette er desværre ikke tilfældet.... Flere og flere nyere undersøgelser viser at der er et problem. Allerede i 2005 blev der lavet denne lille statistik, som viser at de fleste undersøgelser påviser effekter ved mobilsignaler. Læg mærke til at dette gælder for 70% af de uafhængige undersøgelser:

Cell phone Research

Funding............Effect.........No effect........Total Industry...........27 (32%)....57(68%).........84 Non-industry.....96 (70%)....41(30%).........137 Total................123(56%)...98 (44%)........221

Compiled by Prof. Henry Lai, Univ. Washington 1/27/2005

http://www.youtube.com/watch?v=a6wLFeIrCtU...

 • 0
 • 0

@ Thomas Hansen skriver: "God ide at nævne et forskningsprojekt hvor den første videnskabelige artikel google finder skyder dine påstande i sænk."

Måske skal du læse det du selv har citeret en gang til: "however, for long-term cellular phone users, results need to be confirmed before firm conclusions can be drawn."

Det her værd at notere sig, at det netop er ved langtidsbrug at de forskellige kræftformer opstår.

I øvrigt: INTERPHONE består af mange undersøgelser, den undersøgelse jeg har henvist til i linket mener jeg ikke du har afkræftet.

 • 0
 • 0

Det var vel nok en dejlig nyhed. Lad os få den samme film på ruderne i alle andre tog. Det kan kun gå for langsom med at få den sat op.

Nåhh... Jeg er åbenbart ikke den eneste der er træt af telefoner i togene!

Jeg kan forresten tilføje at mange solfilm angiveligt har samme virkning da der bruges metalforbindelser til at opnå den tonede virkning på plastikfilmen - så hvis man plastre ruderne på ens bil til med solfilm danner man nærmest et fuldstændigt faradays bur med bilens karosse og vinduesfilmen - det er vel det samme der gør sig gældende i togene? I England er man gået et skridt videre ved at benytte en "aktiv" film bestående af et ledende materiale hvor der sendes strøm igennem for fuldstændigt at eliminere telefonsnak i tog!

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten