Solfangere kan levere en femtedel af Danmarks grønne energi

Solfangere bør på listen over de energiteknologier, som staten støtter direkte eller i form af skattelettelser. Solopvarmning kan levere en femtedel af de 30 procent vedvarende energi, som regeringen vil op i på i 2025, fremhæver branchefolk.

Ligesom bølgekraftentreprenører og fortalere for solceller, der producerer strøm, har branchens spidser været en tur om Christiansborg i forsøget på at skaffe sig gunstige vilkår.

Torsdag opsøgte Velux og søsterselskabet Solarcap energiudvalget med et budskab om, at øget brug af solvarme gør det muligt at spare CO2-kvoter, som derefter kan sælges.

Velux vil have myndighederne til at gennemregne økonomien i solfangerne én gang til. Hidtil har Energistyrelsen nemlig afvist at støtte solfangere med henvisning til dårlig samfundsøkonomi.

»Stort set alle lande syd for grænsen har indført en eller anden form for støtteordning eller har ændret bygningsreglementet, så det fordrer en form for anvendelse af termisk solenergi i forbindelse med større renoveringsopgaver eller nybyggeri,« pointerer direktør Niels P. Freiesleben, Solarcap.

Han mener, at hvis termisk solenergi herhjemme skal opfattes på lige fod med andre grønne energiteknologier, så skal Energistyrelsen kigge sin beregningsmodel igennem igen.

Kan dække 40 procent af energiforbruget på lang sigt

Dansk Solvarme Forening og Håndværksrådet opsøgte for godt en uge siden med en lignende opfordring om bedre rammevilkår, hvor Østrig blev brugt som forbillede.

»I Østrig er der opbakning fra det offentlige system med oplysningskampagner, undervisning af installatører, videncentre, prøvestationer og tilskud. Østrig har fået et stabilt og stigende hjemmemarked og eksporterer fire gange så meget, som de selv bruger,« siger Jan Erik Nielsen, som er bestyrelsesmedlem i solvarmeforeningen.

Han mener, at solvarme kan dække seks procent af den samlede energiforsyning og henviser til IDA's energiplan fra december, som fastslår, at det samfundsøkonomisk ikke koster noget.

Dansk Solvarme Forening er endnu mere optimistisk og anslår, at solvarme på langt sigt kan dække helt op til 40 procent af energiforbruget herhjemme..

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten