Solens stråler udnyttes på Roskilde Festival - en parallel til u-lande

1. juli 2019 kl. 13:284
Solens stråler udnyttes på Roskilde Festival - en parallel til u-lande
Illustration: Niels Møller Kjemtrup.
U-lande og Roskildefestival: Solar Cooker er en patenteret plastiklinse, der varmer en pande op til 300 grader. Når man altså laver mad om dagen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Glade festivalgæster passerer forundret, som solstrålen fokuseres ned på et spejl og derfra op på sit fokuspunkt - bunden af en sydende pande, hvorpå en gyldenbrun pandekage er ved at være klar. Heliac Solar Cooker består af spejl, linse og en simpel aluminiumkonstruktion.

Princippet er kendt i århundreder men eksekveringen er ny. Linsen er af 0,33 tyk og måler 110 gange 145 centimeter, afhængigt af vejr kan den holde i 3-5 år - og så er den trykt i plastik, hvilket gør den holdbar, let bøjelig og billig at producere. Danske Heliac kan sælge en linse for 25 Euro, og netop linsen er omdrejningspunkt om hele løsningen.

»Det at en linse kan produceres så billigt gør, at folk uden mange penge kan få adgang til den. Det gør den til en god løsning til den her slags solvarme,« siger Akiko Ashibashi, projektleder ved Heliac.

Roskilde Festival, et »u-land«

Pandekagen bliver færdig på Heliacs Solar Cooker på omtrent samme tid som på et komfur, men vejret er også optimalt. Løsningen vil primært være effektiv midt på dagen hvor solen står højt Illustration: Niels Møller Kjemtrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Temperaturen nærmer sig de 30 grader, og støvede, letpåklædte mennesker vader rundt i solen, som står højt på en skyfri himmel - det minder på nogle måder om en flygtningelejr eller et u-land, og det er derfor Heliac er her.

»Vi skulle teste et sted med en stor gruppe mennesker, og det er lettere at teste i Danmark - det er ikke her vi vil få vores kerneforretning, men det er her vi producerer linsen, som vi har patent på,« siger Akiko Ashibashi.

Akiko er uddannet sygeplejerske i Tokyo og har brugt seks år i udviklingslande for Røde kors og med JICA (Japan International Cooperation Agency), den japanske pendant til Danida. Derfor er netop hun projektleder for Heliac projektet, der skal anvendes i ulande eller andre steder, hvor den simple løsning kan vinde indpas. Den er allerede testet i lande som Kenya, Uganda og Zambia.

»Det virker selvfølgelig ikke uden sol, og kvinder i eksempelvis Indien, laver oftest mad om aftenen. Derudover er folk i udviklingslande også vant til at brænde træ af, så der er udfordringer. Men det er en god løsning for mange,« siger hun.

Simpel konstruktion

Et system lader kokken fokusere linsens fokuspunkt, som solen bevæger sig over himlen. Illustration: Niels Møller Kjemtrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udover spejl og linse, består Solar Cookeren af et aluminiums kabinet som holder det hele sammen. Alt i alt kan en enkelt model produceres for godt 500 kroner, når den kommer i masseproduktion. En pris Akiko forventer, at man kan bringe ned på det halve.

»Det er et godt sted at få omfattende feedback på, hvordan solcellekomfuret fungerer i brug. Samtidig kan det bruges til at afsøge, om der er andre markeder, hvor teknologien vil være interessant,« siger Jane Thomsen, projektleder for samarbejdet med Roskilde Festival i Innovationsfonden.

Innovationsfonden har støttet Heliac Solar Cooker med 1,2 millioner kroner fra Innobooster programmet. Derefter er det blevet udvalgt til Living Lab, som innovationsfonden opstiller på Roskilde Festival, fordi fonden har vurderet, at en test på Roskilde Festival kan give Heliac og andre virksomheder værdifulde indsigter til deres videre produktudvikling.

Heliacs Solar Cooker producerer i soltimerne midt på dagen varme svarende til 1kW og panden bliver omtrent 300 grader varm.

Læs også: Tørst og manglende toiletter truer, men Dhaka går foran med et godt eksempel

Teknologiens andre muligheder

Spejlene som skal hjælpe med madlavning i udviklingslande anvendes i et stort fjernvarme-projekt på Møn, her har Heliac i samarbejde med det lokale kraftværk drevet af E.ON

Her står 144 solfangere i dag og producerer varme ved varmeværket Lendemarke. Projektet blev startet i april 2019. I det setup er der anvendt linser lavet efter samme princip, men solfangerne er større og har en tynd, påmonteret glasplade.

Anlægget på Møn forventes at producere omkring en fjerdedel af det lokale varmebehov, svarende til 8.900 MWh per år.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
2. juli 2019 kl. 12:42

Nu kunne man vel bare bruge en støbejernspande?

Er der en forklaring på at støbejern kun kan blive 200 grader varmt, andet end at fjerne panden fra varmekilden en del af tiden, men den løsning kan vel også bruges med en let alu pande?

3
2. juli 2019 kl. 12:28

Nu kunne man vel bare bruge en støbejernspande?

1
2. juli 2019 kl. 06:54

Panden bliver omtrent 300 grader varm.

Jeg vil nødig spise pandekager fra pander når temperatur har har været oppe over 200 grader.

Nej, man kan ikke bare køle pandekagen, den er sveden og indeholder sandsynligvis giftige stoffer.