Solens rotationsmønster kan være årsag til solstorme

Illustration: NOAA's Space Weather Prediction Center.

Solens rotationsmønster om egen akse er muligvis anderledes end man hidtil har troet. Et nyt studie viser, hvordan rotationshastigheden for sol-lignende stjerner adskiller sig fra tidligere teorier om Solens rotationsmønster.

Det skriver Jyllands-Posten.

Forskerne bag det nye studie har udvalgt 13 stjerner, der minder særligt meget om Solen. Måden, hvorpå stjernerne roterer om sig selv, blev undersøgt, og her fandt forskerne en betydelig forskel på, hvilken hastighed stjernernes rotation har.

Dobbelt så hurtig ved ækvator

Da forskerne sammenlignede solstjernernes rotationshastighed omkring ækvator med hastigheden ved polerne, opdagede de, at nogle af stjernerne roterer næsten dobbelt så hurtigt på ækvator som på polerne.

Forskere har længe vidst, at Solens rotation er hurtigere omkring ækvator, men denne forskydning i rotationshastigheden større end man tidligere har troet.

De 13 stjerne, der blev undersøgt i studiet, er blevet valgt ud fra 150.000 mulige kanditater. Selvom de undersøgte stjerner adskiller sig fra Solen på en række punkter, vurderer forskerne alligevel, at rotationsmønstrene godt kan sammenlignes, fordi deres opbygning er meget lig med Solens.

Læs også: BAGGRUND: Er solstorme virkelig en trussel for samfundet?

Kan føre til solstorme

Forskydningerne i rotationshastighederne kan ifølge en af forskerne fra studiet føre til, at der bliver skabt magnetfelter, som kan føre til solstorme.

»Nogle gange kan man se sorte pletter på Solen. De skyldes meget kraftige magnetfelter og kommer til syne med en cyklus på omkring 11 år. Vi mener, det er forskydningerne i Solens rotation, som skaber disse kraftige magnetfelter,« siger Jørgen Christensen-Dalsgaard, professor ved Institut for Astronomi ved Aarhus Universitet, til Jyllands-Posten.

Han uddyber, at det kan have voldsomme konsekvenser, hvis Jorden bliver ramt af en solstorm. En voldsom solstorm kan nemlig rive planetens magnetfelt med sig. Det kan smadre satellitter og føre til, at jordens strømforsyning ødelægges. Desuden kan en solstorms partikler slå astronauter ihjel, hvis et rumskib rammes af en sådan storm, vurderer forskeren, som Jyllands-Posten har talt med.

Læs også: VIDEO: Derfor slog kraftig solstorm ikke Jordens elektronik i stykker

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Har vores store gasplaneter ikke også en forskel i rotation mellem ækvator og polerne? Når jeg tænker over det virker det meget naturligt, når det ikke er en klippeplanet.

  • 4
  • 2

Forskel i rotationshastighed: - På solen (i stjerner): Fra poler til ækvator. (Hurtigere roterende centrum.) - I Mælkevejen (i galaxer): Spiralarme roterer yderst med lavere hastighed end inderst. (Hurtigere roterende centrum.) Skal vi forklare fænomenet med mørkt stof? - eller Er der en fysisk forklaring i rotationsfænomenerne, som vi ikke har erkendt?

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten