Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Solen står op 16 gange i døgnet på ISS: Andreas Mogensen skal sove med dansk månelampe

PLUS.
På sin korte mission i 2015 sov Andreas Mogensen 'på loftet' i det europæiske Columbus-modul. Til sommer får han sin egen sovekabine med en dansk-udviklet lampe. Illustration: ESA

En dansk-udviklet lampe fra Saga Space Architects skal sendes til Den Internationale Rumstation sammen med Andreas Mogensen til sommer.

Lampen skal give den danske astronaut en god nats søvn i det halve år, han tilbringer i rummet.

Det kan der vise sig at være brug for.

Tidligere undersøgelser viser nemlig, at 75 procent af alle astronauter har så svært ved at sove, at de bruger sovepiller.

I snit sover en astronaut kun seks timer i døgnet, selvom Nasa anbefaler 8,5 timer.

Årsagerne til søvnproblemer på ISS er mange. Elektriske systemer gør, at der konstant er larm på stationen.

Vægtløsheden og de små kabiner hjælper heller ikke på at finde ro, og følelsen af isolation tærer på psyken. Der er heller ingen naturlig døgnrytme, når Solen går op og ned næsten 16 gange i døgnet.

Det Europæiske Rumagentur (ESA) har for længst konstateret, at den manglende søvn kan aflæses i astronauternes evne til at koncentrere sig.

Så søvn er noget, det har særligt fokus på, især fordi de gerne vil på længere missioner til Månen om få år.

Lampen fra Saga Space Architects prøver at give Andreas Mogensen en naturlig døgnrytme, en såkaldt cirkadisk rytme.

Lampen bliver sat op i Andreas Mogensens sovekabine og gør brug af syv forskellige LED’er, der er programmeret til at følge astronautens arbejdskalender.

Lampen udsender forskellige bølgelængder af lys alt efter, om det er tid til at vågne op eller falde i søvn.

Om morgenen vil lampen efterligne lyset fra en solopgang. Om aftenen vil den simulere en solnedgang.

Lyset varierer fra dag til dag, ligesom lyset på Jorden varierer alt efter skiftende vejrforhold.

Saga Space Architects har samarbejdet med en række danske og udenlandske firmaer og forskere om at udvikle lampen kaldet Circadian Light, der er blevet til med støtte fra ESA og Undervisningsministeriet. Her er det grundlægger og arkitekt Sebastian Aristotelis, der tester den.

Illustration: SAGA Space Architects

En tidligere udgave af lampen har været testet på en 60 dages mission på Grønland i et ophold i den simulerede månelander Lunark.

To danskere, Sebastian Aristotelis og Karl-Johan Sørensen, opholdt sig i 60 dage i månelanderen 1.000 kilometer nord for polarcirklen i snestorme og temperaturer ned til minus 30 grader.

Her hjalp lampen med at give astronauterne en naturlig døgnrytme og bryde monotonien ved det konstante mørke.

Psykologiske studier bekræftede, at lampen så ud til at give beboerne mere overskud i hverdagen.

Lampen er ikke de eneste danske bidrag, der har fokus på, at Andreas Mogensen skal have det godt i rummet under Huginn-missionen.

DTU Space har også et projekt med ombord, hvor de løbende vil give astronauten virtual reality oplevelser.

Under sit ophold vil Andreas Mogensen også cykle på en motionscykel udviklet af Danish Aerospace, mens han har virtual reality briller på.

Træningen er led i et projekt fra DTU Space, der vil se, om Andreas Mogensen oplever mere velvære af en virtuel cykeltur, der opleves som var det på Jorden.