Soldrevet robotsværm kan rydde op efter oliekatastrofe

Det ville tage 5.000 Seaswarm-robotter en måned at rydde op efter BP's olieudslip i Den Mexicanske Golf. Men endnu har udviklerne fra forskningsuniversitetet MIT Senseable City Lab kun afprøvet en enkelt prototype på Charles River i Boston, USA.

"Seaswarm" er designet til at fjerne for eksempel olie fra vandoverfladen. Den består af et trånsportbånd af nanomateriale, der kan samle olie - eller anden forurening - op og transportere det ind i robottens "hoved" - en stor gul kasse, som "fordøjer" olien og dermed renser transportbåndet.

Præcist, hvordan denne proces foregår er ikke oplyst, men det involverer tilsyneladende opvarmning af nanomaterialet. Selve båndet kan absorbere 20 gange dets egen vægt i olie.

Læs også: Se robotten labbe olie i sig

Robotten, der måler knap fem gange to meter, drives af et solpanel på toppen af "hovedet". Når transportbåndet kører, får det samtidigt Seaswarm til at bevæge sig fremad, og ved hjælp af GPS og wifi kan robotten navigere og kommunikere med sine kolleger - en sværm af andre Seaswarm-robotter.

Ved hjælp af den intelligente kommunikation kan sværmen organisere sig bedst muligt i kampen mod oliespildet.

Det vil sige, at sværmen af olieslugere vil kunne klare opgaven selv uden menneskers involvering - i modsætning til de både, der har arbejdet på at skimme olien fra overfladen i Den Mexicanske Golf.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Så kan det vel ikke blive bedre, alle de rigtige ord er med. Nano, robot, GPS, WiFi og så drejer det sig om fjernelse af forurening. Der mangler blot noget om CO2, global opvarmning og klima, så er den hjemme.

  • 0
  • 0

Men det er blevet orkansæson i Den Mexikanske Golf. Jeg har svært ved at forestille mig en Seaswarm robot komme godt fra at tage en 10 meter høj bølge :)

  • 0
  • 0

Jeg kan heller ikke undgå at tænke "maksimum hype", når jeg læser dette. Det rammer lige ned i katastrofen, hvor alle pengetanke står piv-åbne over alle mulige (og umulige) tiltag.

Ud over de allerede nævnte begrænsninger:

"kanpt 5*2 meter" - det giver maks 10 m" solpaneler ~ maks 1kW. Kan man virkelig drive teknikken i denne robot med det ?

mvh Flemming

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten