Soldrevet aircondition-anlæg ligner nyt dansk energieventyr

Et nyt energiteknologisk eventyr er ved at blive skrevet i Viby J. Den lille virksomhed AC-Sun er på vej med første prototype på et airconditionanlæg baseret på vand og solenergi, der kan reducere energiforbruget med 90 pct. i forhold til el-drevne anlæg. Med en pris på 7.000 euro kan anlægget tjenes hjem på tre år.

AC-Sun anslår, at markedet er på ca. 20 milliarder euro pr. år, hvoraf de vil kunne sælge for 1,5 milliarder euro:

»Regeringer rundt omkring støtter energivenlige anlæg. Kan vi bare få fem pct. af markedet, er det rigtig mange anlæg,« siger produktchef Søren Minds.

Airconditionanlæg er blandt de absolut meste strømslugende installationer i moderne bygninger, og derfor er der store fordele ved de århusianske ingeniørers projekt, der bruger vand som køling, drives af solenergi og oven i købet støjer mindre end traditionelle anlæg.

»Teknologien virker, det ved vi, men der er et stykke vej endnu, før vi står med et endeligt produkt. Målet er at have et færdigt anlæg klar til klimatopmødet i december,« siger Søren Minds.

Airconditionanlægget skal drives af solenergi fra ganske almindelige termiske solfangere. Processen er verdenspatenteret, og konceptet virker. Ifølge Søren Minds har test af de første prototyper endda vist sig bedre end hvad beregninger af de mest konservative virkningsgrader lovede.

»Det vil sige, at vi har fået en bedre energiudveksling end forudsat,« siger han.

Tallene var ellers ret opløftende i forvejen. AC-Sun forventer, at anlægget kan reducere energiforbruget med 90 pct. For en bruger i eksempelvis Spanien betyder det konkret, at han årligt kan spare 1.000 euro på elregningen - og miljøet for otte ton CO2.

»Vi kan gøre det billigt, fordi der kun er få dele i anlægget, hvor kun turbokompressor og varmeveksler er unikke. Alt andet kan købes henne på hjørnet, og det holder prisen nede. Endelig har vi længere levetid på for eksempel turbokompressor, fordi vi opererer med jævne temperaturer, der er fire gange lavere end tilfældet for turbokompressorer i eksempelvis biler,« forklarer Søren Minds og kundgør, at kundernes investering skal være betalt ind på tre år.

»Det er målet. Derefter ryger de 1.000 euro lige i lommen på forbrugeren,« lyder det optimistisk fra den århusianske maskiningeniør.

Spændende muligheder

Klaus Ellehauge fra energirådgiverne Ellehauge og Kildemoes er rådgiver i en task force om solkøling under det Internationale Energiagentur, IEA, hvor en række danske institutioner og viksomheder deltager herunder AC Sun. Han har, som tidligere forsker og udvikler blandt andet ved Danmarks Tekniske Universitet og ved Teknologisk Institut, stor erfaring inden for blandt andet solenergi, og han er positiv over for århusianernes projekt.

»Systemet har en høj virkningsgrad i forhold til andre lignende systemer, og kan anlægget samtidig produceres billigt, ser det meget spændende ud. Udfordringen for AC-Sun er at få systemet til at fungere i virkelige omgivelser,« siger Klaus Ellehauge.

Det ved de udmærket hos AC-Sun og næste skridt bliver at modne produktet og rette et par mindre problemer som at holde vakuum i systemet, så man kan opstille et anlæg i felten. Det sker i første omgang i Spanien, hvor man har store støtteordninger for solvarme og solkøling.

Det kræver desuden hjælp at sætte en fuldskala-produktion i gang, men Søren Minds ønsker ikke at gå i detaljer med den side af projektet. Han fastholder, at interessen er stor, hvilket bakkes op af de offentlige støttekroner, som AC-Sun har modtaget. Knap et par millioner er det indtil videre blevet til.

»Vi forhandler i øjeblikket med en række virksomheder. Meget mere kan jeg ikke rigtig afsløre om det endnu. Lige nu er det vigtigste at få prototyperne til at køre og sikre produktmodningen. Det tager tid, men når de internationale gæster ankommer til klimatopmødet i København til december, skulle de gerne kunne se et færdigt airconditionanlæg,« siger Søren Minds.

Stort eksportmarked

Professor i innovationsledelse fra CBS, Jens Frøslev Christensen, ser et stort markedspotentiale for produktet:

»Folk får et stigende behov for aircondition pga. klimaforandringer samtidig med, at priserne på olie og kul stiger. Så AC-Sun har mulighed for at komme ind på et nichemarked og så gradvis brede sig,« siger han.

I Jyske Bank kalder analytiker Jens Thomsen ideen snublende logisk:

»Hvis anlægget har pay-back på tre år, ser det fornuftigt ud.«

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Er ked af igen at skulle påpege denne udbredte fejlstavning her på ing.dk. Prøv bare at gå på Wikipedia og slå aircondition op... ordet findes IKKE. Men via søgemaskinen finder man hurtigt denne artikel: http://en.wikipedia.org/wiki/Air_conditioning.

Ynder vi ikke normalt her på ing.dk at gå op i detaljerne, og sikre at vi har facts i orden? Det kan undre at det nu er 3. gang redaktionen gøres opmærksom på dette, og tilsyneladende gøres intet for at sikre det korrekte ordvalg. Måtte 3. gang være lykkens gang, så vi kan få manet denne vildfarelse i jorden een gang for alle.

 • 0
 • 1

Soldreven rumkøling har været kendt i mange år og virker i dag i mange boliger. Skive kommune har et absorptionsanlæg hvor alm solfangere driver absorptionsvarmepumpen.

 • 0
 • 0

Og COP værdien ligger i samme størrelsesorden.

I den sammenhæng bliver det spændende at se AC Suns anlæg i praktisk drift få verificeret COP-værdien og ikke mindst sammenfald mellem solindstråling og kølebehov.

 • 0
 • 0

Det er meget interessant læsning. Jeg drømmer om i nær fremtid at installerere solenergi i mit gamle, men isolerede hus. Jeg er total novice, men har funderet over at placere solfangerer på et flat tag og cirkulerere vand ned i en varmeveksler i jorden under min terrasse. Jeg forestiller mig at grave et hul på 8-10 m3 som skal isoleres. Denne varmeakkumulator skulle så kunne opbevare varmen til perioder med lidt sol. Er der nogen på denne kanal der kan vejlede mig eller henvise til relevante links hvor jeg kan søge råd og assistance.

MVH Steen

 • 0
 • 0

I den sammenhæng bliver det spændende at se AC Suns anlæg i praktisk drift få verificeret COP-værdien og ikke mindst sammenfald mellem solindstråling og kølebehov.

Hej Flemming

17 c’ er en meget høj temperatur. Absorption leverer uden problem 3 c’

Det er meget imponerende at det er lykkedes at udvikle en turbine som leverer et konstant vakuum som gør at vand koger ved 17 c’. Det er enorme dampmængder som skal koges og borttages. Ved 24 c’ koger 1 kg vand til 50 Kbm damp ved 0,03 bar.

Det har været kølebranchens ønske i mange år, at kunne bruge vand. Her Sabroes seneste forsøg se http://fys.dk/fipnet/7_kulde/71_temaer/3_l... her koges ved 12 c’ og der leveres kølekapacitet til Legos plaststøbemaskiner. Men desværre som det er gået ved alle tiltag! efter 2 år havarerer maskinen pga metaltræthed og taber turbineblade pga den betydelige centrifugalpåvirkning af turbineblade.

 • 1
 • 0

Ved så lave køletemperaturer fra absorptionskøling bliver det vanskeligt at udnytte varmen som jo kommer ud af processen.

Ved at køre med kølevandstemperaturer på 10 - 14 grader bliver det muligt at nyttiggøre varmen ved temperaturer fra 36 - 38 grader. Det er det der udnyttes i Løgstør Fjernkøling, Strandby og som er nævnt Skive Rådhus. Herved får vi en dobbelt gevinst i form af sparet el til traditionelle kølemaskiner og sparet brændsel til varme / fjernvarme.

 • 0
 • 0

Er ked af igen at skulle påpege denne udbredte fejlstavning her på ing.dk. Prøv bare at gå på Wikipedia og slå aircondition op... ordet findes IKKE. Men via søgemaskinen finder man hurtigt denne artikel: http://en.wikipedia.org/wiki/Air_conditioning.

Ynder vi ikke normalt her på ing.dk at gå op i detaljerne, og sikre at vi har facts i orden? Det kan undre at det nu er 3. gang redaktionen gøres opmærksom på dette, og tilsyneladende gøres intet for at sikre det korrekte ordvalg. Måtte 3. gang være lykkens gang, så vi kan få manet denne vildfarelse i jorden een gang for alle.

http://retskrivningsordbogen.dk/ro/ro.htm?...

 • 0
 • 0

Ha! Tak for linket. Det er sgu' interessant... jeg vil jo så mene at Dansk Sprognævn har begået en kæmpe brøler her. Det ser jo ud til at betyde at hvis blot man har begået en sprogfejl længe nok så bliver den standard. Bekymrende.

Ordet er jo indiskutabelt et engelsk låneord, og alene af sammensætningen kan man jo også se at den danske udgave er forkert: condition = tilstand, conditioning = tilpasning.

Nå, men hvorfor også hænge sig i den slags detaljer vil nogen mene. Hvorfor ikke bare tage målet fuldt og bruge ærkåndisjon? :-)

Kondi er noget vi drikker.

Over and out herfra.

 • 0
 • 1

Ved så lave køletemperaturer fra absorptionskøling bliver det vanskeligt at udnytte varmen som jo kommer ud af processen.

Generelt skal det vand som tilledes varmeveksler som køler absorptionsvæsken være 40 grader eller må maksimalt være 40 grader over den fordamper temperatur for forekommer i fordamper. Og hvis 3 c’ varmt vand skal produceres skal vand fordampe i nærheden af 0 c’ inde i pumpen som betyder at vand som skal opvarmes kan kun være 40 c’. Men i praksis er det under ideelle konditioner hvor man har høj temperatur energi (damp) til at drive varmepumpen og ikke lavtemperatur temp som fra sol.

Men denne York se http://www.wazx.dk/work/ddd/dok1/xc1/dok/d... den kan modificeres af fabrikken så den ved modtagelse af 80 c’ varmt vand som afkøles til 70 c’ kan afsætte energi ved at opvarme vand fra 40 til 50 c’ Pumpen leverer herefter 4,5 c’ varmt vand til rumkøling som skal opvarmes minimum til 7 c’ (altså ikke noget problem).

Pris: i omegnen af 800.000 pr optaget mw (køl)

 • 0
 • 0

Hej Niels

De praktiske erfaringer jeg kender til viser at 30 grader er muligt at opnå ved fuld last.

Ved dellast ligger vi over 30 grader.

Det der var mit egentlige ærinde var at påpege at ved at anvende lidt højere kølevandstemperaturer, så opstår en række muligheder for at bruge spildvarmen til noget fornuftigt, så det netop ikke ender som spildvarme, men som nyttiggjort varme.

På linje med lav temperatur varmeforsyning kan vi tilsvarende tale om højtemperatur køleforsyning.

 • 0
 • 0

Hej Flemming

Korrekt men det stiller så krav om øgede køllefalder i boliger.

Nu skal det jo ses i sammenhæng med hvad (absorptions)opstillingen i øvrigt bruges til, men når der forekommer kølebehov er det jo relativt simpelt at producerer noget varmt vand hvor forbruget er minimalt.

Men igen hvordan er det normale driftssetup som feks i Strandby er det optimal at kunne bruge solfangerne sammen med absorption hvor sol driver absorption som optager spildenergi til varmeproduktion osv uden for ”kølesæsonen”.

www.xergi.dk/default.aspx?m=2&i=91 forhandler en 16 Kw absorptionskøler som kan drives af sol.

 • 0
 • 0

Ja Henrik verden er forunderlig, men her i Dannevang taler vi "Dansk" hvilket vil sige et sammensurium af lyde som vi kalder "vort modersmål".

De lyde er invandret alle vegne fra "Tanja" er russisk. Schultz er tysk. Pro er latin. Chauffør er fransk.Spaghetti tja! Et utyske er en person der ikke kunne tysk, dengang tysk var kancellisproget her i dannevang...Bülow, Rewentlow,Külau og Struense, you know :-)

Men alle disse navne og ord får ingen til at løfte et øjenbryn, før end retskrivnings personerne vil kappe oplysningen i ordets staveform så historikken og nationaliteten går tabt.

Det der falder dig for brystet her er at du støder på en fordansket staveform aircondition af det engelske airconditioning som du ikke tror er tilladt.

Jeg bifalder denne metode frem for at totalt oversætte ordet til Lufttemperaturbehandling da begrebet ikke er skabt i danmark.

Du ville da også blive smadder irriteret hvis dit navn officielt skulle staves således Sjults.

Eller Sjafør, sjokolade,visky. vinersnitsel......

Hvad der derimod kan få mit p.. i kog er at høre speakerne i dansk TV sige "Bejing" og "Mumbay".

Der ingen i hele verden der siger København og Danmark, men Copenhagen and Denmark.

Hvorfor i alverden skal vi så ændre Peking og Bombay

 • 0
 • 0

Drive en turnbine med et damptryk på 0.7bar., sådan som skemaet viser?

Ja - det er problemet, at mange tror, at kondenskraft er at kaste varme ud i havvandet - MEN - der er lavet el i turbiner helt ned til et tryk på 0,06 bar absolut (såvidt jeg husker) - altså dybt vacuum før dampen kondenseres i den havvandskølede kondensator.

 • 0
 • 0

[ Her Sabroes seneste forsøg se http://fys.dk/fipnet/7_kulde/71_temaer/3_l... her koges ved 12 c’ og der leveres kølekapacitet til Legos plaststøbemaskiner. Men desværre som det er gået ved alle tiltag! efter 2 år havarerer maskinen pga metaltræthed og taber turbineblade pga den betydelige centrifugalpåvirkning af turbineblade.

Ups - den del med de tabte turbineblade - den kendte jeg ikke. I øvrigt er det jo AC Suns grundlægger - Gunner Minds der stod fadder til LEGO maskinen. Det var dog ikke deres turbine, men såvidt jeg husker en Israelsk.

AC Sun i dag er principielt en nedskalering af LEGO turbine/kompressoren - nu står de dog for hele maskineriet selv. Spændende at se den videre færd.

 • 1
 • 0

Ups - den del med de tabte turbineblade - den kendte jeg ikke. I øvrigt er det jo AC Suns grundlægger - Gunner Minds der stod fadder til LEGO maskinen. Det var dog ikke deres turbine, men såvidt jeg husker en Israelsk.

Yeps! I et samarbejde med Sabroe og 10 mio skattekroner. Turbinen virker i dag i Israel til destillation af saltvand til drikkevand ved et noget højere kogetryk.

Generelt er problemet ved trykforøgelse ved turbiner at afsætte energi som trykforøgelse og ikke varme!

Der er nye muligheder omkring vand som kølemiddel i takt med de motortyper som udbydes kommer ned i pris som kan arbejde med meget betydelige omdrejningstal 60 – 80.000 om/min.

 • 0
 • 0

Der er nye muligheder omkring vand som kølemiddel i takt med de motortyper som udbydes kommer ned i pris som kan arbejde med meget betydelige omdrejningstal 60 – 80.000 om/min.

Det er ikke nye "motortyper" - men specialudviklede dampturbiner (og kompressor i AC Suns tilfælde).

AC Sun har selv bekostet udviklingen af deres turbiner - meget dristigt - og jeg håber så absolut, at de får succes med deres projekt.

 • 0
 • 0

Det er ikke nye "motortyper" - men specialudviklede dampturbiner (og kompressor i AC Suns tilfælde).

Sandt nok!

Men hvis virkningsgraden på ét givent turbinehjul er næsten 100 % ved trykforøgelsen er det meget få watt som skal til at flytte en kølekapacitet ved vand ved kogning/kondensering på 1000 w ved en given forskelstemperatur på 19 til 40 c’

Det mest imponerende er at det er lykkedes dels at udnytte trykforskellen ved energi fra solfanger og herefter afsætte energi ved at øge dampe i tryk på kølesiden.

 • 0
 • 0

hvor er det dog sørgeligt at se at alle gode nyheder skal udsættes for denne form for stave slaveri. Vi ved da for f..... da godt hvad der menes.

Se denne teks som de fleste kan læse selv om den er fyldt med fejl:

Hjernens enestående kraft   Iøfgle en uerndsøeglse på Cmabrigde Uinvertisy bteyedr det ikke noegt i hivklen rkækefløge bgotsavrene såtr i et ord, det esente vgitgie er at det frøtse og sdiste bgosatv i odret er på de rtete padlser. Rseten kan lgnie vloaypk men du vil satdig vræe i snatd til at lsæe det. Det er frodi den mnenesekilge hejrne ikke lesær hevrt bgotsav, men odret som en hleehd. Når man læser er det kun det første og sidste bogstav, der er vigtigt – rækkefølgen imellem er ligemeget. Hjernen kompenserer for den manglende information

 • 0
 • 0

Jeg troede lige at jeg var gået ind på en dansklæreforeningens debatforum!! Øv hvor der flueknippes inferiøre ting lige her over. Er der nogen der har en ide om hvad virkningsgraden af turbine delen er i et sådan anlæg? Hvis det kan være rentabelt som luftafkølingsanlæg må det også være det som generatoranlæg når det kan erstatte en indkøbspris på ca. 2 kr. pr. Kw?

 • 0
 • 0

Hvis det kan være rentabelt som luftafkølingsanlæg må det også være det som generatoranlæg når det kan erstatte en indkøbspris på ca. 2 kr. pr. Kw?

Det er med garanti ikke særlig mange watt som der ville kunne produceres. Et bud 100 W.

 • 0
 • 0

Ha! Tak for linket. Det er sgu' interessant... jeg vil jo så mene at Dansk Sprognævn har begået en kæmpe brøler her. Det ser jo ud til at betyde at hvis blot man har begået en sprogfejl længe nok så bliver den standard. Bekymrende.

Det er ikke spor bekymrende. Sprog udvikles hele tiden, ellers ville vi stadig tale som i stenalderen (eller før, hvor vi ikke kunne tale). Vi ville ikke kunne udtrykke os med datidens ordforråd i en nutidig verden. Skriftsproget halter så bagefter, og kan virke konserverende på talesproget, men til sidst vinder udviklingen også her, og Dansk Sprognævn accepterer det så, da de udmærket kender denne mekanisme.

 • 0
 • 0

Henrik Schultz skriver: "Er ked af igen at skulle påpege denne udbredte fejlstavning her på ing.dk. Prøv bare at gå på Wikipedia og slå aircondition op... ordet findes IKKE." Henrik har jo til dels ret, når vi taler om anlæg generelt. Her til lands må det vel retfærdigvis staves som Airconditioningsanlæg, hvis man absolut vil voldtage begrebet. Begrebet er nok er mere af Amerikansk end af Engelsk afstamning, hvor condition = situation, circumstance, state eller på Dansk = tilstand og conditioning = training, taming, habitution. Ordet "Air Condition" (2 ord) er det generelle anvendte udtryk for den enhed der er indsat i væggen på huse og lejligheder verden over og som kan ses her.

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Air...

Man køber en Air Condition eller en A/C – det har jeg i hvert fald altid gjort.

Hvis det omtalte Airconditioneringsanlæg kan pakkes ind som én enhed, lig en alm. A/C – ex solfangeren, ja så vil der ligge et enormt potentiale i konceptet. Måske man skulle overveje at købe aktier i det foretagende?

 • 0
 • 0

Det vil sige at man ikke kan betragte det som 2 adskilte anlæg. Et der generere energi til akslen efter turbinen, og et der udnytter energien fra akslen? Hvad i denne konstruktion er det jeg ikke har opdaget endnu?

 • 0
 • 0

Tak for din kommentar. Du har ret i det meste af det du skriver, blot ikke at turbineren havarerede, men at Lavtryksturbinen blev ændret fordi den ikke ydede den lovede kapacitet. Anlægget har kørt siden 1995, men blev taget ud af drift for et par år siden, fordi produktionsomlægninger på Lego gjorde den overflødig og lejerne krævede renovering. Den kom således til at køre 12 år. og ca. 75000 timer.

Jeg er iøvrigt vidende om at der kører ca. 15 tilsvarende anlæg i Sydafrika og at der snart markedsføres et nyt kommercielt anlæg over hele verden baseret på samme teknik, men med stærk forbederede kompressorer.

Gunnar Minds

 • 1
 • 0

Du kan selv gå ind på et Hlogp diagram og overbevise dig om at der ved 12 kW solfangerydelse med en ekspandervirkningsgrad på 0.82 ialt overføres ca. 1,5 kW gennem akselen.

Med venlig hilsen Gunnar Minds

 • 1
 • 0

Hej Tonny.

Der er tale om 2 adskilte kredsløb, hvor en ekspander trækker en kompressor på samme aksel. Der er således ingen tab til generator og motor.

Med venlig hilsen Gunnar Minds

 • 1
 • 0

Du kan selv gå ind på et Hlogp diagram og overbevise dig om at der ved 12 kW solfangerydelse med en ekspandervirkningsgrad på 0.82 ialt overføres ca. 1,5 kW gennem akselen.

Hej Gunnar.

Det er da en ret imponerende virkningsgrad til el-produktion. Er det ikke muligt!

 • 0
 • 0

Hej Gunner

1,5 Kw er da også en slags energi, men formentlig ikke nok til at være rentabelt som energiproduktion. Til gengæld er der så et køleanlæg der laver 10+ kw køling med 1,5 Kw eller tager jeg fejl? (COP 6,6) Og er det ikke meget højt?

 • 0
 • 0

Du kan selv gå ind på et Hlogp diagram og overbevise dig om at der ved 12 kW solfangerydelse med en ekspandervirkningsgrad på 0.82 ialt overføres ca. 1,5 kW gennem akselen.

Med venlig hilsen Gunnar Minds

Jeg havde nu forventet godt 2 kW og en effektfaktor på 5 på "varmepumpedelen" - men trykforholdet på turbinen er nok lavere end jeg umiddelbart skønnede.

Hvad gør i med spædevand - og hvilken vandkvalitet mener i er nødvendig?

Har i en lille vacuumpumpe til afluftning og til at holde vacuum?

 • 0
 • 0

Der er tale om 2 adskilte kredsløb, hvor en ekspander trækker en kompressor på samme aksel. Der er således ingen tab til generator og motor.

Produktet er jo en solcelledrevet dampturbine, som omdrejer en kompressor, som driver et køleskab. Hvordan kan noget sådant patenteres?

Er det turbinebladene, der er patenteret?

Er der sensorer og automatik der automatisk fordeler energien til henholdsvis boligopvarmning og opvarmet forbrugsvand og bolignedkøling? (dvs. afhængig af udendørstemperatur m.m. ?)

 • 0
 • 0

Det er et lukket kredsløb som evakueres og tomsuges for luft før påfyldning af kølemiddel (Vand som i forvejen er afiltet og fri for CaO), som ethvert andet køle- eller ekspanderanlæg.

 • 1
 • 0

Hej Nu har vi som udgangspunkt valgt et 10 kW køleanlæg. Men hvis du vil lave strøm kan du jo vælge en anden størrelse. Vi kan iøvrigt lave strøm til 1/3 af prisen for solceller.

Du får ca. 12 til 15 % af solfanger ydelsen ud i form af strøm, med en sådan latryksturbine.

 • 1
 • 0

Hej Nu er det jo ikke et almindeligt køleskab på 10 kW køling. Jo det kan patenteres og det skyldes helt specielle krav til damptemperaturer til ekspanderen, der dannes ved varme fra kompressoren. og som er nødvendig for at processen kan køre fejlfri.

Patente gælder det i alle industrialiserede lande.

med venlig hilsen / Gunnar Minds

 • 0
 • 0

Der er noget, som jeg ikke forstår i designet:

Punkt 3. Selve kølekompressoren udvikler varme, en energi som tilbagekobles til ophedning af indgangsrøret på ekspanderen? (Eller hvad?) I hvilken form tilbageføres energien? (Som damp: i så fald forstår jeg ikke. Er tegningen komplet?)

Punkt 4. Selve kondenseringen (som kølekompressoren laver) udvikler også varme, og denne varme forsvinder uanvendt som infrarød strålevarme og blæserforstærket konvektionsvarme?

Punkt "solcellekredsløb": Også i dette kredsløb er der en kondensering. Bliver denne varme også blot smidt væk, dvs. forsvinder som infrarød strålevarme og blæserforstærket konvektionsvarme?

Punkt "vandpumper" i solcellekredsløbet: Hvad laver de, er de nødvendige, og hvilken energi driver dem? Er de pumper der heftigt varierer vandstrømshastighed, afhængig af solcellernes energiproduktion for at bevare en temperaturforskel på 4 grader?

Hvad er den forventede slitage, levetid for et sådant anlæg? Hvor længe kan det cirka køre ad gangen uden at behøve tilsyn?

 • 0
 • 0

Jeg har noteret to steder hvor der skal bortkøles varme. Som energimand er det jo ikke rart at se på.

Jeg kan nok regne ud at der må være 22 kW, sådant cirka, at køle bort, nemligt input 12 kW fra varmekilden (solvarme) plus 10 kW fra køl. Men hvor køles hvor meget og ved hvilke temperaturer. ?

 • 0
 • 0

Hej Nu har vi som udgangspunkt valgt et 10 kW køleanlæg. Men hvis du vil lave strøm kan du jo vælge en anden størrelse. Vi kan iøvrigt lave strøm til 1/3 af prisen for solceller.

Du får ca. 12 til 15 % af solfanger ydelsen ud i form af strøm, med en sådan latryksturbine.

Det spurgte jeg Søren om i efteråret, men han sagde, at i ikke havde planer om det.

Nu siger du, at man blot kan vælge en anden størrelse - men det kræver jo, at den findes på markedet. Jeg har ikke scannet markedet i mange år for små højhastighedsturbiner, men et godt sted at gå hen er sikkert NREC. De burde kende til mulige løsninger - ligesom jeres.

Kan du pege på nogle som er lidt større end jeres - ca. 5 til 10 gange.

 • 0
 • 0

Det er et lukket kredsløb som evakueres og tomsuges for luft før påfyldning af kølemiddel (Vand som i forvejen er afiltet og fri for CaO), som ethvert andet køle- eller ekspanderanlæg.

Ja - men det gælder jo også for dampanlæg generelt og alligevel er der behov for spædevand. Indrømmet - så har du erfaringerne med rene vacuumanlæg (LEGO). Jeg undrer mig bare over om der ikke fra tid til anden vil være behov for genpåfyldning, da intet anlæg jo kan holde vacuum "for ever"

 • 0
 • 0

Hej Nu er det jo ikke et almindeligt køleskab på 10 kW køling. Jo det kan patenteres og det skyldes helt specielle krav til damptemperaturer til ekspanderen, der dannes ved varme fra kompressoren. og som er nødvendig for at processen kan køre fejlfri.

Patente gælder det i alle industrialiserede lande.

med venlig hilsen / Gunnar Minds

Dvs. at jeres patent dækker overhedning af dampen før turbinen vha. kompressor "overhedet" damp gennem en varmeveksler?

 • 0
 • 0

Jeg har noteret to steder hvor der skal bortkøles varme. Som energimand er det jo ikke rart at se på.

Jeg kan nok regne ud at der må være 22 kW, sådant cirka, at køle bort, nemligt input 12 kW fra varmekilden (solvarme) plus 10 kW fra køl. Men hvor køles hvor meget og ved hvilke temperaturer. ?

Hej Flemming

Din kommentar er jo ligesom, at folk mener, at der køles varme væk når de ser et køletårn med damp ud af på et kraftværk - som i øvrigt ofte fejlagtigt betragtes som et KK værk.

Bag på dit køleskab sidder jo også en kondensator, som afgiver varme - om sommeren til ren irritation, da der bliver varmere i din bolig - om vinteren fungerer det som ren elvarme - altså intet tab fra dit køleskab om vinteren - det indgår blot i din boligs opvarmning ;-)

Kondensatoren i ekspanderkredsløbet svarer til kraftværkets kondensator. Hvis du kan benytte varmen fra den i dit gulvvarmesystem, så er det jo fint. Det kan du nok næppe i DK, da solen ikke skinner nok om vinteren til at anlægget kører :-(

Måske kan de benytte varmen i Atlas bjergene i Marokko. Der burde der være nok sol og samtidig er det P..... koldt ;-)

 • 0
 • 1

Ja - men det gælder jo også for dampanlæg generelt og alligevel er der behov for spædevand. Indrømmet - så har du erfaringerne med rene vacuumanlæg (LEGO). Jeg undrer mig bare over om der ikke fra tid til anden vil være behov for genpåfyldning, da intet anlæg jo kan holde vacuum "for ever"

Det er jo givet en hermetisk enhed hvor der i praksis kun er en aksel forbindelse mellem to turbinekamre som altså samlet er indkapslet.

 • 0
 • 0

Jeg har noteret to steder hvor der skal bortkøles varme. Som energimand er det jo ikke rart at se på.

Jeg kan nok regne ud at der må være 22 kW, sådant cirka, at køle bort, nemligt input 12 kW fra varmekilden (solvarme) plus 10 kW fra køl. Men hvor køles hvor meget og ved hvilke temperaturer. ?

Flemming

Hvad vil du med varme når alt og alle er ved at segne under den herskende hedebølge, hvorfor man netop må have aircondition.

Smager det ikke lidt af at sælge sand i Sahara!

 • 0
 • 1

Hvis spanieren i kan spare 1000 euro/år og anlægget koster 7000, så er han jo ikke engang kommet halvvejs efter de 3 år, der står nævnt i artiklen. Er det så fordi det ikke passer, eller står geografien for den store forskel?

 • 0
 • 0

Et normalt AC-klimaanlæg (10 kW kølekapacitet) koster i Spanien 4000 EUR. Et års elforbrug er 1.100 EUR pr år. Over 3 år bliver det 7.300 EUR. AC-Sun koster 7000 EUR som med et årligt el-forbrug på 110 EUR sammenlagt koster 7.300 EUR efter 3 år.

Derefter koster det AC-Sun ejeren 110 EUR pr. år for at afkøle huset, imens det stadig koster 1.100 EUR i årlig el-udgift for kunden med det traditionelle el-drevne AC-anlæg. Der er ligesom forskel.

 • 0
 • 0

hej jeg vil gern vide hvad der er sket med sol drivet aircon for det er n[et som jeg har tænk meget på i sær da jeg og min famille bor i Thailand og der kun man godt soldrivet aircon men det er ikke til at find nået og med den regning som Thailand har lige nu skal man selv find ud havd emankan gøre så derfor hvade er det sket men ac-sun anlæg vil gern havde nået mer at hvide hilsen Tom CJ

 • 0
 • 1

Investigación y Desarrollo. (2015, April 2). Solar cooling system keeps water at 9 degrees Celsius for up to three months. ScienceDaily http://www.sciencedaily.com/releases/2015/... Citat: "... It works with solar radiation and the cooling is achieved by means of a thermodynamic adsorption-desorption cycle lasting 24 hours. Methanol is used as a refrigerant and as zeolite (mineral) as an adsorbent. ... Furthermore, the system "is not only designed to cool foods. It may also serve as an air conditioning, for example, in communities like Tecali de Herrera, Puebla, where there are areas without electricity and the system could adapt well to preserve their foods and medicine, bringing them better quality of life," says Toledo Flores. ..."

 • 0
 • 0

Et normalt AC-klimaanlæg (10 kW kølekapacitet) koster i Spanien 4000 EUR. Et års elforbrug er 1.100 EUR pr år. Over 3 år bliver det 7.300 EUR. AC-Sun koster 7000 EUR som med et årligt el-forbrug på 110 EUR sammenlagt koster 7.300 EUR efter 3 år.

Man kun også købe et 3 kW anlæg med solcellepaneler for prisforskellen, det kan ganske vist ikke alene trække et 10 kW anlæg; men leverer strøm også når der ikke er brug for airconditioning.

Afhængig af hvilken afregningsordning, der er i Spanien, kan det måske bedre betale sig, end at købe det danske anlæg? Solcellepanelerne kan formodentlig også overleve 3 airconditionanlæg, hvorfor det i sidste ende er billigere end at købe anlægget fra AC-Sun.

 • 0
 • 0

Man kan jo ikke få et 3 Kw solanlæg for 3 x 1100 Euro så det er afskreven på 3 år, selv om det øvrige el-salg, som køleanlægget ikke bruger, giver en indkomst.

Nu ved jeg ikke hvorfor du vil afskrive det over 3 år; men det er da rigtigt, at over 3 år bliver det sikkert svært. AC-sun regner med 3 år men medregner ikke udskiftning af anlægget (3 gange?) i solcellernes levetid. Regner vi i stedet med 9*1100 Euro

1/0.1334791100 ddk=74173.97 dkk

Jeg slår tilfældigt op, uden at lede efter lave priser:

http://klimaenergi.dk/produkter/solcellean...

32.900 dkk kampagnepris. Det er til selvmontage ellers er det ca 15.000 kr dyrere, selv om pengene for 3 stk. AC-Sun falder i afdrag, ville jeg nok hellere satse på solceller og standard aircondition end købe et anlæg fra en ukendt dansk producent med et ukendt princip, hvis jeg boede i Spanien, måske ville jeg endda vælge at købe lidt flere solceller.

Men muligvis kan der findes én og anden, der bedre kan få finansieret det danske anlæg?

Disclaimer: Jeg kender ikke spanske priser og afregningsforhold, der kan ændre på hvordan afskrivningen forløber.

 • 0
 • 0

Har i ikke overset at i sammenligner 6 år gamle priser med dagens? Der er sket en hel del på de 6 år. Findes firmaet stadig og hvordan er det gået?

 • 0
 • 0

Nu ved jeg ikke hvorfor du vil afskrive det over 3 år; men det er da rigtigt, at over 3 år bliver det sikkert svært.

Var det ikke sammenligningsparameteret for AC-løsningen med de 3 år. For at der kan gøres brug af solcelleløsningen skal Airconditionanlægget kunne effektregulere køleydelsen for at afstemme effekten fra solcellerne når de går ned i ydelse og herunder skal der en styring til som sikre at der ikke hentes el fra nettet, eller så køleanlægget afstemmer el-forbruget med el-produktionen fra cellerne, så der ikke købes el fra nettet. Det virker meget komplekst og med mange fejlkilder at skulle installere for at køle boligen.

 • 0
 • 0

Var det ikke sammenligningsparameteret for AC-løsningen med de 3 år. For at der kan gøres brug af solcelleløsningen skal Airconditionanlægget kunne effektregulere køleydelsen for at afstemme effekten fra solcellerne når de går ned i ydelse og herunder skal der en styring til som sikre at der ikke hentes el fra nettet, eller så køleanlægget afstemmer el-forbruget med el-produktionen fra cellerne, så der ikke købes el fra nettet. Det virker meget komplekst og med mange fejlkilder at skulle installere for at køle boligen.

Det afhænger naturligvis af hvordan man afregner strøm i Spanien - hvis det afregnes som nettomåleordningen fungerede herhjemme tidligere, kan man jo bare trække strøm fra nettet, når der er brug for det. Der er ingen grund til at gøre det mere kompliceret end nødvendigt.

AC-Sun anlægget leverer åbenbart også en del overskudsvarme, kan man bruge denne varme til noget, bliver anlægget mere interessant. Min erfaring er nu (Argentina), at når der er brug for aircondition, er der ikke brug for varme hverken til svømmepøl eller brugsvand.

P.S. AC-Sun vælger selvfølgelig at afskrive over 3 år, for det får økonomien til at se bedst ud.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten