Soldrevet aircondition-anlæg ligner nyt dansk energieventyr
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Soldrevet aircondition-anlæg ligner nyt dansk energieventyr

Et nyt energiteknologisk eventyr er ved at blive skrevet i Viby J. Den lille virksomhed AC-Sun er på vej med første prototype på et airconditionanlæg baseret på vand og solenergi, der kan reducere energiforbruget med 90 pct. i forhold til el-drevne anlæg. Med en pris på 7.000 euro kan anlægget tjenes hjem på tre år.

AC-Sun anslår, at markedet er på ca. 20 milliarder euro pr. år, hvoraf de vil kunne sælge for 1,5 milliarder euro:

»Regeringer rundt omkring støtter energivenlige anlæg. Kan vi bare få fem pct. af markedet, er det rigtig mange anlæg,« siger produktchef Søren Minds.

(1)En termisk solfanger producerer varmt vand der ledes ind i en buffertank. Vandet i buffertanken koger ved en lavere temperatur (tryk = 0,7 bar, absolut). (2)Det varme vand udvikler damp som ledes ind i en ekspander der trækker en kompressor på samme aksel. (3) Kompressoren komprimerer den damp som under lavt tryk dannes i en luftkøler der er i stand til at køle den luft som anvendes til køling af rummet. Kompressordampens temperatur på 250 °C i udgangen overføres igennem en varmeveksler til ekspanderindgangen. (4)Den producerede varme fra kølingen og solfangeren fjernes af to luftkølede kondensatorer. (5)I fordamperens kølerør fordamper vand ved 15-17°C (vakuum = 0,02 bar; absolut). Dampen fjernes af kompressoren og sendes videre for afkøling til væskeform i kondesatoren. (6)Resterende energi afgives i kondensatoren og sendes videre i væskeform til buffertanken for på ny at opvarmes til 90°C i solfangeren. (Grafik: Martin Kirchgässner - Kilde: AC-Sun)

Airconditionanlæg er blandt de absolut meste strømslugende installationer i moderne bygninger, og derfor er der store fordele ved de århusianske ingeniørers projekt, der bruger vand som køling, drives af solenergi og oven i købet støjer mindre end traditionelle anlæg.

»Teknologien virker, det ved vi, men der er et stykke vej endnu, før vi står med et endeligt produkt. Målet er at have et færdigt anlæg klar til klimatopmødet i december,« siger Søren Minds.

Airconditionanlægget skal drives af solenergi fra ganske almindelige termiske solfangere. Processen er verdenspatenteret, og konceptet virker. Ifølge Søren Minds har test af de første prototyper endda vist sig bedre end hvad beregninger af de mest konservative virkningsgrader lovede.

»Det vil sige, at vi har fået en bedre energiudveksling end forudsat,« siger han.

Tallene var ellers ret opløftende i forvejen. AC-Sun forventer, at anlægget kan reducere energiforbruget med 90 pct. For en bruger i eksempelvis Spanien betyder det konkret, at han årligt kan spare 1.000 euro på elregningen - og miljøet for otte ton CO2.

»Vi kan gøre det billigt, fordi der kun er få dele i anlægget, hvor kun turbokompressor og varmeveksler er unikke. Alt andet kan købes henne på hjørnet, og det holder prisen nede. Endelig har vi længere levetid på for eksempel turbokompressor, fordi vi opererer med jævne temperaturer, der er fire gange lavere end tilfældet for turbokompressorer i eksempelvis biler,« forklarer Søren Minds og kundgør, at kundernes investering skal være betalt ind på tre år.

»Det er målet. Derefter ryger de 1.000 euro lige i lommen på forbrugeren,« lyder det optimistisk fra den århusianske maskiningeniør.

Spændende muligheder

Klaus Ellehauge fra energirådgiverne Ellehauge og Kildemoes er rådgiver i en task force om solkøling under det Internationale Energiagentur, IEA, hvor en række danske institutioner og viksomheder deltager herunder AC Sun. Han har, som tidligere forsker og udvikler blandt andet ved Danmarks Tekniske Universitet og ved Teknologisk Institut, stor erfaring inden for blandt andet solenergi, og han er positiv over for århusianernes projekt.

»Systemet har en høj virkningsgrad i forhold til andre lignende systemer, og kan anlægget samtidig produceres billigt, ser det meget spændende ud. Udfordringen for AC-Sun er at få systemet til at fungere i virkelige omgivelser,« siger Klaus Ellehauge.

Det ved de udmærket hos AC-Sun og næste skridt bliver at modne produktet og rette et par mindre problemer som at holde vakuum i systemet, så man kan opstille et anlæg i felten. Det sker i første omgang i Spanien, hvor man har store støtteordninger for solvarme og solkøling.

Det kræver desuden hjælp at sætte en fuldskala-produktion i gang, men Søren Minds ønsker ikke at gå i detaljer med den side af projektet. Han fastholder, at interessen er stor, hvilket bakkes op af de offentlige støttekroner, som AC-Sun har modtaget. Knap et par millioner er det indtil videre blevet til.

»Vi forhandler i øjeblikket med en række virksomheder. Meget mere kan jeg ikke rigtig afsløre om det endnu. Lige nu er det vigtigste at få prototyperne til at køre og sikre produktmodningen. Det tager tid, men når de internationale gæster ankommer til klimatopmødet i København til december, skulle de gerne kunne se et færdigt airconditionanlæg,« siger Søren Minds.

Stort eksportmarked

Professor i innovationsledelse fra CBS, Jens Frøslev Christensen, ser et stort markedspotentiale for produktet:

»Folk får et stigende behov for aircondition pga. klimaforandringer samtidig med, at priserne på olie og kul stiger. Så AC-Sun har mulighed for at komme ind på et nichemarked og så gradvis brede sig,« siger han.

I Jyske Bank kalder analytiker Jens Thomsen ideen snublende logisk:

»Hvis anlægget har pay-back på tre år, ser det fornuftigt ud.«

Er ked af igen at skulle påpege denne udbredte fejlstavning her på ing.dk. Prøv bare at gå på Wikipedia og slå aircondition op... ordet findes IKKE. Men via søgemaskinen finder man hurtigt denne artikel: http://en.wikipedia.org/wiki/Air_conditioning.

Ynder vi ikke normalt her på ing.dk at gå op i detaljerne, og sikre at vi har facts i orden? Det kan undre at det nu er 3. gang redaktionen gøres opmærksom på dette, og tilsyneladende gøres intet for at sikre det korrekte ordvalg. Måtte 3. gang være lykkens gang, så vi kan få manet denne vildfarelse i jorden een gang for alle.

  • 0
  • 1

Soldreven rumkøling har været kendt i mange år og virker i dag i mange boliger. Skive kommune har et absorptionsanlæg hvor alm solfangere driver absorptionsvarmepumpen.

  • 0
  • 0

Og COP værdien ligger i samme størrelsesorden.

I den sammenhæng bliver det spændende at se AC Suns anlæg i praktisk drift få verificeret COP-værdien og ikke mindst sammenfald mellem solindstråling og kølebehov.

  • 0
  • 0