Soldaterfamiliers adresser flyder på internet

Illustration: Hærens Operative Kommando

Under tre minutter tog det teleanalytiker John Strand, Strand Consult, at finde frem til navne og e-mail-adresser på en lang række tidligere og kommende udstationerede danske soldater og deres pårørende.

Med oplysninger fra internetforummet Kammeratstøtte er det en smal sag at finde frem til telefonnumre på en stor del af forummets brugere.

John Strand benyttede ikke engang en Google-søgning. Han gik simpelthen via linksene til organisationer for de pårørende på Forsvarets egen hjemmeside.

For besværligt at aflytte

Eksemplet viser, at Taleban-krigere og irakiske oprørere, der ønsker at true, skræmme og intimidere de danske soldaterfamilier, har yderst let spil på internet.

Ifølge John Strand er der ingen grund til, at de forsøger at aflytte soldaternes mobiltelefoner.

»Det svarer til at hacke sig ind i nationalbanken for at skaffe direktørens telefonnummer,« konstaterer han.

Adfærd i Danmark betyder mest for de elektroniske spor

Flemming Vinther, der er formand for soldaternes fagforening, Hærens Konstabel- og Korporalforening, er på samme spor.

»I virkeligheden betyder vores egen adfærd herhjemme i Danmark mere for, om familierne kan spores, end soldaternes mobiltelefoner,« siger han.

»Man behøver ikke at stå med en scanner ved en mobilmast i Irak for at skaffe telefonnummeret til danske soldaters familier. Man kan finde masser af åbne debatfora og hjemmesider på nettet, hvor soldaterne præsenterer billeder af sig selv og familien,« tilføjer Flemming Vinther.

Hærens Konstabel- og Korporalforening er derfor forsigtig med at holde sit eget forum for soldaternes familier lukket. Kun ved særlige arrangementer får de pårørende koder udleveret.

Fagforeningen er dog også med netværket bag Kammeratstøtte, hvis hjemmeside står pivåben.

Hvad vil I gøre ved det?

»Hvem tror du, at jeg ringer til, så snart jeg har lagt røret efter at have talt med dig, når du har gjort mig opmærksom på det? Torsdag nåede vi at gennemgå vores egen hjemmeside, men jeg nåede ikke at ringe til Kammeratstøtteordningen. Det gør jeg nu,« siger Flemming Vinther.

Urealistisk at slette alle spor

Han tilføjer, at han ikke bilder sig selv ind, at fagforeningens egne hjemmesider er sikret mod dygtige hackere.

»Det er ikke realistisk at forestille sig, at det aldrig kan lade sig gøre at spore soldaterne og deres familier. Men ved hjælp af en række forholdsvis simple forholdsregler kan vi begrænse det væsentligt,« siger Flemming Vinther.

Han mener, at mobiltelefoni og internet har forbedret kommunikationen mellem de udstationerede og deres pårørende enormt.

»Men der er en bagside af den mønt, og vi skal overveje, hvad vi publicerer på internet,« fastslår Flemming Vinther.

Forsvaret: Vi vil ikke fratage folk den personlige frihed

Også chefkonsulent Mette Nøhr, Forsvarets Efterretningstjeneste, konstaterer, at vi alle vælger den nemmeste løsning, også soldaternes fjender i Irak og Afghanistan. Direkte adspurgt om, hvor stor sandsynligheden er for, at soldaternes mobiltelefoner bliver aflyttet, når deres numre kan findes via internet, svarer hun:

»Ingen vælger vel den svære løsning, hvis vi kan finde oplysningerne via Google og De Gule Sider.«

Forsvarets Efterretningstjeneste er ved at kortlægge, hvor mange familier til danske soldater, der har modtaget trusler via telefon og e-mail. Mette Nøhr ønsker ikke at svare på, om Forsvaret kender til, at soldaternes mobiltelefoner er blevet aflyttet.

Forsvarets Efterretningstjeneste ønsker ikke at forbyde de danske soldater eller deres pårørende at deltage i debatfora, oprette hjemmesider, give interviews og skrive blogs. I stedet prioriterer tjenesten at vejlede dem om risikoen ved det, så de har et bedre grundlag at træffe en personlig afgørelse på.

Tjenesten ønsker heller ikke at gribe ind over for de debatfora som Kammeratstøtte.

»Det er ikke vores opgave at stoppe den slags. Vi skal vejlede folk så godt som muligt og ikke frataget dem deres personlige frihed,« siger Mette Nøhr.

På baggrund af truslerne gennemgår Forsvarets Efterretningstjeneste sine vejledninger for at finde ud af, om der er behov for at udbygge dem. Blandt andet vil tjenesten udsende en ny vejledning med titlen "Hold kontakten, men med omtanke".

Flemming Vinther fra soldaternes fagforening oplyser, at den ikke har fået henvendelser fra medlemmerne om trusler mod familierne.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kammeratstøtte er pivåben???

Der er ikke noget, der er åbent på den side andet end den offentlige information og det, forumets gæster selv vælger at offentliggøre.

Journalisten printede nogle profiler fra forumet ud (har han fortalt i telefonen) men han vælger ikke at vise dem. Det kan jeg godt forstå, for det vil være meget pinligt for journalisten selv.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten