Solcreme virker som gift for første led i havets fødekæde

Når de 10.000 daglige gæster ved Palmira-stranden på det sydvestlige Mallorca hopper i vandet, afgiver deres solcreme nanopartikler af titandioxid (TiO2). Det øger produktionen af hydrogenperoxid (H2O2, brintoverilte) i havet, der hæmmer produktionen af planteplankton.

Det har de to spanske forskere David Sánchez-Quiles og Antonio Tovar-Sánchez studeret og beskrevet i det videnskabelige tidsskrift Environmental Science & Technology.

Planteplankton er første led i havets fødekæde, så det kan føre til ændringer i hele økosystemet, påpeger de to forskere, som har taget vandprøver ved stranden i forskellige dybder over en periode på 24 timer den 7. og 8. august 2013 og kombineret dette med laboratorieeksperimenter.

De højeste koncentrationer af H2O2 og Ti(4+) blev målt kl. 12.00. Den højeste koncentration på 278 nanomolær (nM) blev målt i overfladevandet. En sådan værdi fører ikke direkte til nedbrydning af cellemembranen, men den giver et oxidativt stress, skriver forskerne i deres videnskabelige artikel.

Selv på halvanden meters dybde, hvor UV-strålingen fra sollyset er meget lavere, kan reaktionerne, der fører til dannelse af H2O2, iagttages (se figuren).

Under normale forhold er den maksimale koncentration af H2O2 i kystområder omkring 100 nM.

Værdierne er også højere end tilsvarende observationer ved badeområder i det sydlige Californien, hvor der er målt en koncentration på 182 nM.

Intens turisme i Middelhavet

Forskerne skønner, at de 10.000 badende samlet set afgiver omkring 4 kg TiO2, når de bader på stranden.

Det er baseret på, at der findes 46 mg TiO2 i hvert gram solcreme, at hver person bruger 36 gram solcreme (halvdelen af den anbefalede brug pr. voksen), og at en fjerdedel af solcremen skylles af i vandet.

Baseret på målinger, der viser, at der produceres 798 nmol H2O2 pr. milligram TiO2 og rumfanget for badezonen ved stranden, fører det til en øget produktion af H2O2 på 270 nM om dagen.

Forskerne konkluderer derfor, at den øgede turisme i Middelhavet, hvor strandgæster er lang tid i vandet, vil have økologiske konsekvenser for kystområderne.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Solcreme afgiver nanopartikler af titandioxid (TiO2). Nanopartikler af titandioxid har den virkning, at gennemtrængeligheden af blod-hjerne-barrieren øges…eller man kan også sige, at nanopartikler inviterer andre toksiske stoffer f.eks. tungmetaller med ind i varmen i hjernen.

Dertil kommer den allergene effekt af titandioxid. Gad vide, om man kunne blive allergisk overfor titandioxid af at bade i hav-vand med mange solcreme-brugere?

Bliver man allergisk overfor titandioxid, kan det blive et problem at få kunstige tænder, kunstige led eller at bruge mange medicinske produkter, idet disse indeholder Titan / titandioxid.

Titandioxid må også formodes at trænge igennem huden og titandioxid udskilles formentlig gennem samme mekanisme, som de fleste tungmetaller, altså knyttet til glutation. Hvis man belaster organismen med titandioxid, mon man så slider så meget på udskillelsesmekanismen via glutation, at andre tungmetaller udskilles i mindre omfang?

  • 2
  • 0

Det er baseret på, at der findes 46 mg TiO2 i hver gram solcreme, at hver person bruger 36 gram solcreme (halvdelen af det anbefalede brug pr. voksen), og...

  • tales de mon om anbefalet årsforbrug??
  • 1
  • 2

Det var da ellers en del!?

Dét lyder godt nok over målet!! Vi har en Ambre Solarie 15 og 30 (2x200ml) med sydpå, bruger det to gange dagligt i knap to uger og har det meste med hjem. Selv hvis vi antager at vi har brugt halvdelen (200ml), er der altså tale om 4 personer i ca 10 dage. Altså 5g/dag pr person. og de siger vi skal bruge 72g??? Man kan slet ikke hænge 72g solcreme på en (normal) menneskekrop på én dag.

Mit bud er at de forskere overdriver HELT vildt med udslippet for at få et resultat.

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten