Solcreme gør solceller dobbelt så effektive

20. november 2011 kl. 13:0022
Solcreme gør solceller dobbelt så effektive
Illustration: Wikipedia.
Vi beskytter huden med solcreme for at opfange de ultraviolette stråler fra solen, før de trænger ned i huden. Norsk forsker har vist, at den samme idé fordobler solcellers energieffektivitet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det lyder måske ikke umiddelbart logisk, at elektriske solceller kan have gavn af lidt solcreme på glasset. Men der er altså et stort gran af sandhed i det, viser et nyt norsk forskningsresultat.

Solceller kan blive mere end dobbelt så energieffektive som nu, viser det sig. Og det er endda nutidens kommercielle solceller, der kan forbedres betydeligt med helt enkle midler. De skal bare have smurt et passende solfilter på glasset.

Det er kemikeren Per-Anders Hansen fra universitetet i Oslo, som har opnået en doktorgrad ved at studere, hvordan sollys bliver opfanget i solceller, og hvorfor kun en beskeden del af lysets energi bliver udnyttet.

Man kan selv afprøve, hvor godt et norsk solcelle-UV-filter virker, hvis man skraber alle de røde prikker af bagsiden af en gammel farve-tv skærm og blander dem med solcreme, foreslår den norske kemi-doktor Per-Anders Hansen vittigt. Det kræver bare lidt tålmodighed. (Foto: Wikipedia) Illustration: Wikipedia.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet er, at kun en lille del af sollysets farvespektrum kan bruges i solcellerne - det røde lys, som har en særlig elektromagnetisk frekvens. Alle de andre farver, både højere og lavere frekvenser, går tabt, skriver det norske forskningsmagasin Apollon.

Lys kan som bekendt opfattes som en strøm af fotoner, og de røde fotoner har lige akkurat den optimale energi, som slår elektroner løs, når de knalder ind i solcellernes halvledere. Én foton slår lige præcis én elektron løs, som derpå kan sendes rundt i et kredsløb og udnyttes til elforbrug.

Et UV-filter samler mere energi

De højere lysfrekvenser, altså det ultraviolette spektrum, rummer meget mere energi i hver foton, så her er en attraktiv energikilde. Men ultraviolette fotoner trænger ikke dybt nok ned i solcellen, så al energien går til spilde.

Per-Anders Hansens idé er, at hvis man omdanner det blå lys til rødt, så kan også den blå energi udnyttes. Og det er her, solcremen kommer ind i billedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Solcreme indeholder titanoxid, fordi stoffet har den egenskab, at det absorberer ultraviolet lys. Lysets energi bliver opfanget i atomerne. Og et andet stof, den sjældne jordart europium, omdanner energi til rødt lys. Derfor bruges europium til de røde prikker i tv-skærme.

Så hvis man blander de to stoffer på en hinde foran solcellen, får man en transformering af blåt lys til rødt lys. Det bliver ikke dyrt, mener han. Men gevinsten er stor. Ultraviolet lys rummer dobbelt så meget energi som rødt, så konverteringen giver dobbelt så mange røde fotoner og dermed et dobbelt så stort bidrag til den elektriske strøm.

»Titanoxid er billig og let at fremstille. Og selv om europium ikke er billigt, så skal der ikke bruges ret meget af det. En folie på 30 nanometers tykkelse er nok,« siger han til bladet.

Næste stop: infrarødt lys

Nu er Per-Anders Hansen på jagt efter energien i det infrarøde spektrum. Den del af sollyset går også tabt i solceller, for de langbølgede, infrarøde fotoner suser for langt nede i solcellen - forbi det lag, hvor elektronerne skal hamres løs. I øvrigt er der heller ikke energi nok i en infrarød foton til at slå en elektron fri.

Så nu søger han efter stoffer, der kan opsuge infrarødt lys og samle energi så længe, at en rød foton kan sendes af sted. En aktuel kandidat er den sjældne jordart ytterbium, som har den egenskab, at den kan sende to fotoner af sted samtidig.

»Ytterbiums egenskaber er kendte, men stoffet er ikke undersøgt i denne sammenhæng,« siger han.

Dokumentation

Per-Anders Hansens hjemmeside

22 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
24. november 2011 kl. 10:51

Fint at erstatte (eventuel) uvidenhed med videnskabelige oplysninger.

Lidt morsomt, dog, at eet argument for silicium-solceller er grundstoffets udbredelse på jorden (første del af indledningen). Mon det næste bliver jern-solceller ?

21
23. november 2011 kl. 10:00

Jeg har en del solceller, som cremen kan afprøves på:-)

20
23. november 2011 kl. 08:08

Arizona State University (2011, November 16). New material can enhance energy, computer, lighting technologies. ScienceDaily:https://www.sciencedaily.com/releases/2011/11/111116124737.htm"... ASU electrical engineering professor Cun-Zheng Ning says the material, called erbium chloride silicate, can be used to develop the next generations of computers, improve the capabilities of the Internet, increase the efficiency of silicon-based photovoltaic cells to convert sunlight into electrical energy, and enhance the quality of solid-state lighting and sensor technology. ... Erbium materials can remedy the situation by converting two or more photons carrying small amounts of energy into one photon that is carrying a larger amount of energy. The single, more powerful photon can then be absorbed by silicon[da.Silicium], thus increasing the efficiency of solar cells. ... Like many scientific discoveries, the synthesis of this new erbium material was made somewhat by accident. ..."

19
Indsendt af Karl Lohse (ikke efterprøvet) den tir, 11/22/2011 - 15:11

[quote]</p>
<p>Mon solcremen er vandfast? Eller skal man ha ny solcreme på efter badning (regnvejr)?

Den kunne vel, ellers smørges på et vejr beskyttet sted, eks. På undersiden af øverste beskyttelses glas.[/quote]

Det var ment som en joke!

18
22. november 2011 kl. 08:19

</p>
<p>Mon solcremen er vandfast? Eller skal man ha ny solcreme på efter badning (regnvejr)?

Den kunne vel, ellers smørges på et vejr beskyttet sted, eks. På undersiden af øverste beskyttelses glas.

17
Indsendt af Karl Lohse (ikke efterprøvet) den tir, 11/22/2011 - 05:56

Betyder alt dette, at stoffet også ville kunne smøres på et solpanel og derved øge varmeabsorbtionen (effektivitet)?

Tværtimod, vil jeg sige. En solfanger optager en meget større del af energien i indstrålingen, end solceller gør. Noget af den stråling, som enten ville blive reflekteret, eller til varme i en solcelle, kan ifølge artiklen omsættes til lys som solcellen kan udnytte. Derved er der mindre stråling tilbage, til varme. Varme er en uønsket bivirkning i en solcelle, mens det omvendt er formålet, i en (termisk) solfanger.

I hybrid-paneler hvor solceller kombineres med solvarme, vil "solcreme" sandsynligvis bare skifte noget af energien fra varmedelen, over på eldelen, så forholdet mellem udnyttet el/varme ændres fra de nuværende typiske 20/80 til f.eks. 40/60. Eller et sted imellem.

Uanset hvor bredspektret en (termisk) solfanger er, så tror jeg ikke solcreme til solfangere er nogen hjælp, tværtimod, men til solceller og hybrid solceller/solfangere lyder det spændende.

Mon solcremen er vandfast? Eller skal man ha ny solcreme på efter badning (regnvejr)?

16
21. november 2011 kl. 14:54

Betyder alt dette, at stoffet også ville kunne smøres på et solpanel og derved øge varmeabsorbtionen (effektivitet)?

15
21. november 2011 kl. 13:58

[quote]Maksimum (1,35 W/m2) ligger ved cirka 550 nm eller grønt lys.

Er det her man finder svaret på, hvorfor planter i naturen har valgt at benytte grønkorn ved fotosyntese ??[/quote]

Den grønne farve (spektrum med manglende rød og blå) opstår vel når grønne blade optager rød og blå men reflektere den grønne del. Se fx grafen på side 3 i https://www.energi.case.dtu.dk/upload/subsites/case-energipaalager/laerervejledning/kap3_laerervejledning_loesark_hoej_web(220511).pdf

14
21. november 2011 kl. 13:29

Maksimum (1,35 W/m2) ligger ved cirka 550 nm eller grønt lys.

Er det her man finder svaret på, hvorfor planter i naturen har valgt at benytte grønkorn ved fotosyntese ??

13
21. november 2011 kl. 11:43

For elektromagnetisk stråling gælder f * L = c, hvor f er frekvensen (som ovenfor), L er bølgelængden og c er lysets hastighed.

Lysspektret går fra rødt til violet med bølgelængder fra 760 til 380 nm. Altså en faktor 2. Derfor også en faktor 2 for frekvensen.

Som CM skriver, så er energien i lys (foton) E = h*f, hvor h er Plancks konstant. Altså vil energiforskellen mellem en rød og violet foton også være en faktor 2.

Næste spørgsmål er så knyttet til lysets spektrum: kommer der lige mange røde og violette fotoner ?

Et hurtigt opslag på wikipedia giver ikke et klart svar, jeg vil fortolke 100%.https://en.wikipedia.org/wiki/File:Solar_Spectrum.pngJeg læser kurven således: der lidt mere energi (1,2 W/m2) i den violette ende; (og omkring 0,9 W/m2 i den røde ende). Maksimum (1,35 W/m2) ligger ved cirka 550 nm eller grønt lys. Er der andre som har et bedre svar ?

Men det er selvfølgelig klart, at hvis både de røde OG de violette fotoner kan udnyttes, så fanges mere energi end hvis kun de røde udnyttes. Og DET var sagens oprindelige kerne.

Atmosfærens øjeblikkelige sammensætning har naturligvis også en selektiv filter-virkning - hvilket er grunden til vi kan blive solbrændte om sommeren (mere ultraviolet lys kommer til os) men ikke om vinteren.

12
Indsendt af Karl Lohse (ikke efterprøvet) den man, 11/21/2011 - 11:15

Hvis man fokuserer lyset med spejle i f.eks. 3:1 på solceller opnår man følgende:

Fordele

  1. lavere omkostning (solceller er dyre)
  2. højere ydelse på delvist overskydende dage (når 1:1 solceller går i stå, kører de her videre)

Ulempe

  1. lavere ydelse og kortere levetid pga højere temperatur (kan løses med køling)

Ad 3), indbygger man køling i solcellerne. I praksis nogle kølerør integreret i solcellerne. Dette medfører at

A) solcellerne køles, så problemet i 3) undgås B) køling af solceller = opvarmning af hus og brugsvand

En el-varme symbiose, hvor køling af solceller = opvarmning af brugsvand og rumopvarmning. Tre fluer med et smæk!

I samme panel opnår man derfor produktion af elektricitet (ca 20%) og varme (ca 80%). Produktionen er ca 120 Wp elektricitet og 600 Wp varme pr m2.

For at kunne opretholde tilstrækkelig køling af solceller om sommeren, og opvarmning af bygning/vand om vinteren, kræves der et betydeligt varmelager, f.eks. sand/ler/jord/sten under den bygning som skal varmes op. Varmelageret fungerer derfor som en kondensator, som udglatter sæson-, døgn- og vejrudsving.

Hvis "solcreme" kan flytte noget af energien fra varme over til el i dette panel, er det interessant, da der ofte kan afsættes mere el end varme i 20/80 el/varme forholdet, f.eks. til 40/60 ...

11
21. november 2011 kl. 11:06

Man begynder først at måle ved starten af det aktive lag. Et spejl vil blot svare til at flytte hele solcellen.

10
21. november 2011 kl. 11:04

@Martin Det er korrekt at UV lys kan indeholde dobbelt så meget energi (Afhængigt af bølgelængten). Forudsætningen for din beregning er at der er lige meget rød og UV lys tilstede. Det er der ikke.

9
21. november 2011 kl. 10:34

Nu står der altså, at det ultraviolettet lys indeholder dobbelt så meget energi som det røde lys.
Der står ikke, "Det ultraviolette lys indeholder potentient lige så meget energi som den røde del af lyset"
Skrivefejl eller ej, det ville da være meget relevant at vide om det er 100% eller 200% mere man kan få.

Energien i lys (foton) er E = h*f, hvor h er Plancks konstant. Forskellen fremkommer ved, at frekvensen af ultraviolet lys er højere end infrarødt lys.

8
21. november 2011 kl. 10:28

Når det ultraviolete lys omdannes til rødt lys ved fluorescens, så sendes der vel ligeså meget lys væk fra solcellen som ind mod den. Så selvom det ultraviolete lys indeholde dobbelt så meget energi som det røde, så vil det kun være halvdelen der kan udnyttes.

7
21. november 2011 kl. 10:17

Nu står der altså, at det ultraviolettet lys indeholder dobbelt så meget energi som det røde lys. Der står ikke, "Det ultraviolette lys indeholder potentient lige så meget energi som den røde del af lyset" Skrivefejl eller ej, det ville da være meget relevant at vide om det er 100% eller 200% mere man kan få.

6
21. november 2011 kl. 10:16

Den forudsætning for de "sjove" bemærkninger, som ikke er nævnt, handler om lysets spektrum (frekevnsfordelingen af den elektromagnetiske stråling). Hvis man betragter et udsnit nær violet og sammenligner med et udsnit nær rødt så er energiindholdet forsklligt (simple formler giver sammenhængen).

Når en solcelle derfor, med dagens teknologi, kun udnytter rødt lys, så energien i strålingen mindre. En solcelle, som kan udnytte violet lys, eller endog ultraviolet med endnu højere energiindhold, vil derfor modtage mere energi. I begge eksemplerne spiller effektiviteten (udnyttelsen af indstrålingen) derefter en betydelig rolle.

Kan den ultraviolette indstråling udnyttes, f.eks. ved konvertering til en rød farve, så vil nutidens solceller kunne udnytte mere af den indstrålede energi.

MEN, mon ikke det går som med laser-teknologien som også startede i den røde ende og nu findes i hele spektert.

P.S.: Kent: Ordvalget "det røde lys, som har en særlig elektromagnetisk frekvens" er ikke så heldigt. Lys, også rødt, kan opfattes som elektromagnetisk stråling, søm følgelig har en frekvens. Der er ikke noget "særligt" ved frekvensen som beskriver "rødt".

5
21. november 2011 kl. 09:52

Der er to påstande der IKKE hænger sammen:

  1. at UV indeholder dobbelt så meget energi
  2. at effekten kan fordobles ved at anvende fluorescens som det vel er.

@Martin det er ikke givet at der er lige så meget UV/blåt lys som der er rødt. formelen bliver derfor noget i retning af 2x + 1y = 2y

Det er selvfølgeligt en meget stor forbedring af effektiviteten af solceller. Man kan undre sig over at producenterne ikke har plukket den frugt før?

Det rigtigt spændende er hvis man kan udnytte IR delen. Så kan man producere store mængder af strøm i DK. Også når det er overskyet og om natten Det rigtigt spændende

4
21. november 2011 kl. 09:28

Jeg forstod det egentligt sådan at fordoblingen i effektiviteten kommer fra at også bruge de blå fotoner og ikke kun de røde. Dvs. 1+1=2. Det med at udnytte det ultraviolette lys er vel en yderligere videreudvikling.

3
20. november 2011 kl. 19:49

Næste stop: infrarødt lys
Nu er Per-Anders Hansen på jagt efter energien i det infrarøde spektrum. Den del af sollyset går også tabt i solceller, for de langbølgede, infrarøde fotoner suser for langt nede i solcellen

hvad med en spejl, ville man så ikke kunne få det infarøde forbi det aktive lag igen, så er der jo "bare" et spørgsmål om at få det vinklet så bølger længte kommer til at passe

2
20. november 2011 kl. 17:03

"Ultraviolet lys rummer dobbelt så meget energi som rødt, så konverteringen giver dobbelt så mange røde fotoner og dermed et dobbelt så stort bidrag til den elektriske strøm"

Oplysning 1) "Ultraviolet lys rummer dobbelt så meget energi som rødt lys."

Oplysning 2) "konverteringen giver dobbelt så mange røde fotoner"

Hvor forsvandt halvdelen hen? Eller kan man med hans metode kun bruge den ultraviolete del, og ikke den røde?

1
20. november 2011 kl. 13:30

Jo mere lys der bliver bliver til elektricitet jo mindre køling af solcellepanelet er nødvendig - og lavere solcelle temperatur betyder højere solcelle effektivt.

Fluorescens:https://da.wikipedia.org/wiki/Solcelle#Fluorescens

F.eks.:

spie.org: Upconverting glasses for high-efficiency solar cells:https://spie.org/x37778.xml?ArticleID=x37778Citat: "...We used this method to convert low-energy photons into high-energy ones demonstrating an increase in the efficiency of a photovoltaic system. Specifically, our system is glass doped with the trivalent rare-earth ion erbium (Er3+)..."

Stanford University (2010, August 2). New solar energy conversion process could double solar efficiency of solar cells. ScienceDaily. Retrieved October 2, 2010:https://www.sciencedaily.com/releases/2010/08/100802101813.htmCitat: "... The process, called "photon enhanced thermionic emission," or PETE, could reduce the costs of solar energy production enough for it to compete with oil as an energy source ... Melosh's group figured out that by coating a piece of semiconducting material with a thin layer of the metal cesium, it made the material able to use both light and heat to generate electricity ... Melosh calculates the PETE process can get to 50 percent efficiency or more under solar concentration, but if combined with a thermal conversion cycle, could reach 55 or even 60 percent -- almost triple the efficiency of existing systems ..."

Antirefleks:https://da.wikipedia.org/wiki/Solcellepanel#Antirefleks

  1. aug 2010, Billig plastfilm giver ekstra energi i solpaneler. Solceller og solvarmepaneler kan yde op til 12 procent mere i skyet vejr, hvis de får eftermonteret en lysbrydende plasticoverflade:https://ing.dk/artikel/110954