Solcelletage kommer på typehuse i nyt dansk samarbejde
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Solcelletage kommer på typehuse i nyt dansk samarbejde

Administrerende direktør i Ennogie Michael Ariel Nielsen forklarer solcelletagets elproduktion til fremmødte journalister i Haderslev. Illustration: Kristoffer Jørgensen

Taget var i centrum, da den danske typehus-producent Eurodan-huse i starten af denne uge kunne præsentere et af deres nyeste typehuse i Haderslev. Det består nemlig af solcellepaneler og er et af de tre første huse i virksomheden nye samarbejde med den danske producent af solcelletage Ennogie.

Samarbejdet er ifølge Ennogies administrerende direktør, Michael Ariel Nielsen, et vigtigt skridt for virksomheden, der allerede har sat 6.000 m² lignende tag op rundt omkring i Danmark.

Læs også: Tesla vil gøre solcelletage pæne og billige

Solcellepaneler erstatter teglsten

Solcelletaget består af tysk-producerede paneler, som overlapper hinanden over et helt almindeligt undertag. Større dele af tagoverfladen producerer dermed strøm i forhold til de fleste konventionelle løsninger, hvor et 6 kWp anlæg ligger oven på taget.

Huset i Haderslev har over den dobbelte kapacitet, og ifølge Ennogie kan taget dække 70-80 procent af husets elforbrug, hvis man vel at mærke lagrer den overskydende strøm med en batteriløsning.

Vigtigst af alt erstatter solcellepanelerne teglsten eller lignende og udgør dermed et tag, som kan betale sig selv ud. Den oprindelige investering er dog også væsentligt højere. Præcis hvor meget afhænger af, hvilket tag der fravælges, men med en kvadratmeterpris på omkring 1.500 kroner, ligger den ekstra investering typisk på omkring 150.000 kroner.

Læs også: Forskere: Vi skal have ti gange så mange solceller som i dag

»Det er klart, det har jo en tillægspris. Det appellerer selvfølgelig nok til nogen, der enten kan låne eller har de ekstra penge til det, men det er samtidig en god investering,« siger Michael Ariel Nielsen

Ifølge Ennogies beregninger skal taget producere strøm i 10 til 12 år, før regnskabet går i nul.

Efterspørgsel på solceller

Den sønderjyske virksomhed Eurodan-huse opfører årligt omkring 500 huse, og omkring halvdelen bliver i dag leveret med solcelleanlæg. Den vigtigste salgsfaktor for deres nye bygningsintegrerede variant er æstetisk, mener administrerende direktør i virksomheden Thomas Dahl.

»Vi indgik samarbejdet, fordi der er efterspørgsel på solceller. Det her er samtidig en rigtig god løsning til nybyggeri, og så er det pænt,« siger han.

Indtil videre har samarbejdsaftalen udmøntet sig i solcelletag på tre huse i henholdsvis Haderslev, Ballerup og Skanderborg. Nu må fremtiden vise, hvordan kunderne tager imod de elproducerende tage, og om det danske marked er parat til at erstatte teglstenen.

»Der er ingen limit på vores aftale, så vi skal bare ud at sælge nogle huse med solcelletage, og så leverer Ennogie dem til os,« siger Thomas Dahl.

Eurodan bygger en anelse mere end 15 huse om året :-) de bygger godt 500.

Det er rigtig spændene med de aktive tage der er på vej ud på markedet herunder den nævnte løsning fra Ennogie. Hvorfor først installere et tegltag for så derefter at bruge 70-100.000kr på at installere solceller ovenpå. Det giver hverken økonomisk eller æstetisk mening. Eurodan har da også fortalt at andelen på 50% der installere solceller er stigende og flere netop efterspørger mere æstetiske løsninger.

Noget andet der er interessant er hvad der sker i bil branchen. Så sent som i tirsdags var VW ude at fortælle de har bestilt batterier for $ 20 mia til levering frem mod 2025. Fra 19 og frem mod 2025 forventer de at lancere en ny elbil i gennemsnit Per mdr.

I dag er der blevet løftet sløret for en ny elbil med 640km range efter den nye og mere præcise måling.

Hvorfor er dette interessant i forhold til et aktivt tag? Fordi når hele taget er en stor solcelle så kan man tanke op derhejemme og køre gratis i perioden marts/sep. Og SÅ begynder tilbagebetalingstiden for alvor at blive interessant.

Så skal man bygge nyt eller renovere sit tag så er det bestemt værd at kigge nærmer på Ennogie, komproment, ZEP Nordic mm flere.

  • 14
  • 0

Hvorfor er taget lavet med så lav rejsning, det ligner umiddelbart 15-20 grader?

Hvis det nu havde været 45-60 grader, så ville produktionen især i vinterhalvåret være meget større.

  • 4
  • 1