Solceller dækker op til 14 procent af Danmarks elforbrug i sommervejret
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Solceller dækker op til 14 procent af Danmarks elforbrug i sommervejret

Danmark har bagt under solen denne sommer, og det har resulteret i, at de danske solceller har produceret energi som aldrig før.

Når det går allerbedst, leverer solcelleanlæggene el til næsten 14 procent af det samlede danske forbrug, og det toppede således 19. juli mellem klokken 14 og 15 med 13,7 procent.

Ifølge et timeinddelt udtræk fra Energinets database over de første 20 dage i juli dækkede solcellerne mere end 10 procent af det samlede danske strømforbrug i sammenlagt 27 timer. De 20 dage er de nyeste tal, som Energinet.dk kan levere.

Regner man gennemsnittet ud for de 20 dage, viser det sig, at solcellerne har dækket 3,5 procent af det samlede danske elforbrug i hele perioden.

Energinet.dk kan ikke fortælle, hvilke typer af elproduktion Danmarks solceller fortrænger. Derfor er det heller ikke muligt at udregne en præcis CO2-besparelse.

Men hvis man tager udgangspunkt i, hvor meget CO2 en gennemsnitlig kilowatttime udleder, 471 gram, så har solcellerne skånet miljøet for 26.860 ton CO2 i perioden fra 1. til 20. juli.

Læs også: Nye tal: Støtten til grøn el eksploderer frem mod 2020

Allerede før den solbeskinnede juli blev der dog sat ny rekord i produktion fra de danske solceller.

»30. maj nåede vi en rekordhøj produktion fra solceller på 485 MW omkring kl. 13.15 dansk sommertid,« skriver miljøkoordinator Christian Friberg Nielsen fra Energinet.dk i en mail til Ingeniøren.

Det kan måske umiddelbart undre, at det er i foråret og ikke de solrige sommermåneder, at solcellerne slår rekord. Men ifølge Ivan Katic, der er seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, er der en ganske naturlig forklaring på det – nemlig de høje temperaturer.

»Det er en konsekvens af de materialer, man bruger til at producere solceller. Når de bliver varme, falder spændingen. En anden faktor kan måske være, at når solen står lavere på himlen, kan det passe bedre til den måde, som mange danske solcelleanlæg er placeret på,« siger han og giver sit bud på de bedste omstændigheder at producere solenergi under:

»Jo koldere, des bedre.«

En tysk analyse viste tidligere på året, at 1,6 millioner danske hustage egner sig til placering af solceller.

Læs også: Ny kortlægning: 1,6 millioner danske hustage egner sig til solceller

Ifølge Energinet.dk er der knap 89.000 solcelleanlæg med en samlet kapacitet på 575 MW i Danmark.

vist allerede, men de er for dyre, i forhold til den ekstra effektivitet, de giver.

måske det ændrer sig.

  • 5
  • 0

Måske kunne man fremstille en hybrid solfanger / solceller der kunne holde temperaturen på cellerne nede?

Undtagen når der er pladsbegrænsninger, kan man alternativt sætte flere solceller op. Så prisen per effekt for den afkølede og mere kompakte version skal holde sig under pris per effekt for den traditionelle ikke-afkølede og mere pladskrævende version.

Når det er sagt, så kunne man måske kombinere afkølingen af solceller med det is-reservoir, som man nu ser tilbudt ifbm. nye varmepumpesystemer. Her er den mulige fordel at man ud på foråret har et is-reservoir af størrelsesorden 10 kubikmeter som henover sommeren skal smeltes, inden den næste "fyringssæson" starter.

  • 0
  • 0