Solcelleproducenter fra Kina sejrer sig ihjel
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Solcelleproducenter fra Kina sejrer sig ihjel

På bare fem år har kinesiske producenter af solceller og solcellemoduler fået en klar førerposition på verdensmarkedet. I 2011 blev over halvdelen af alle celler og moduler produceret i Kina mod omkring fem procent for fem år siden.

Men udviklingen på verdensmarkedet for solenergi ser ud til at betyde, at mange af de kinesiske producenter så at sige vil sejre sig ihjel i løbet af den kommende tid.

Og mens den enes død normalt bliver til den andens brød, så betyder lukninger af kinesiske producenter endnu flere problemer for en række europæiske producenter, der kan blive presset helt ud af markedet.

»I 2011 så vi en konsolidering af markedet for solceller og -moduler, hvor der var mange producenter om buddet. Siden produktionskapaciteten fortsat er langt højere end efterspørgslen, er det en udvikling, der vil fortsætte i 2012,« vurderer Sam Wilkinson, analytiker ved IMS Research, en konsulent- og analysevirksomhed for elektronikbranchen.

Pres på priser fortsætter

Producenter af solceller og -moduler så frem til 2011 med optimisme. Der var i branchen tiltro til, at behovet for solceller ville fortsætte med at vokse, som det var tilfældet for 2010, hvor det samlede salg steg med 160 procent i forhold til i 2009.

Det fik en række producenter i blandt andet Kina til at skrue op for produktionskapaciteten.

Ifølge tal fra IMS Research, en konsulent- og analysevirksomhed for elektronikbranchen, steg salget af solceller 'kun' med 25 procent.

Det betød, at producenterne pludselig stod med flere solceller, end de kunne sælge.

»For tiden er der 50 GW produktionskapacitet og et 25 GW marked - samtidig er prisen faldet med 40 procent. Så der er da pres på priserne,« fortæller Dennis Aarø, salgs- og udviklingschef hos Gaia Solar.

Løsningen for de kinesiske producenter har været at sende prisen på deres varer i bund. En taktik, der har fået specielt amerikanske producenter op på barrikaderne med anklager om decideret dumping.

De kinesiske producenter kan opdeles i en pyramideform. Øverst står de firmaer, som sætter deres navn på den færdige solcelle eller modul. En stor af deres produktion foregår dog hos andre firmaer og fabrikker. De kaldes for anden- eller tredje-'tier'-producenter.

IMS Research har set på tallene, og er kommet frem til, at de kinesiske anden tier producenter i det sidste kvartal af 2011 kun udnyttede 35 procent af deres produktionskapacitet. Et tal, der kan falde endnu længere ned i begyndelsen af 2012, og det vil sætte yderligere pres på priserne.

Kinesere dør med støvlerne på

Den manglende udnyttelse af produktionskapaciteten og faldende priser på moduler betyder, at en lang række af de over 400 kinesiske firmaer involveret i produktionen af solceller og -moduler balancerer på randen af bankerot.

De har opbygget store produktionsapparater ved at optage massive lån, som de nu ikke kan betale tilbage. Udsigten til kinesiske konkurser er endnu en storm på horisonten for de europæiske producenter.

For ifølge den ottendestørste kinesiske producent af solceller, JinkoSolar, betyder udviklingen, at de udsatte firmaer vil sende deres lagre på markedet som afskedssalut og dermed sende prisen på celler og moduler endnu længere ned.

»Vi kommer ikke til at se mange opkøb på hjemmefronten. Mange kinesiske firmaer vil hellere dø end opkøbes, fordi det er imod deres kultur at blive overtaget af andre,« siger Zhang Longgen, finansdirektør for JinkoSolar, til Bloomberg.

Han regner med, at omkring 75 procent af den kinesiske produktionskapacitet vil være skåret væk i 2013.

Dokumentation

Wall Street Journal om priskrigen på solceller

Mange kinesiske firmaer vil hellere dø end opkøbes.

En smart måde at skille sig af med gæld og garantiforpligtelser?

Han regner med, at omkring 75 procent af den kinesiske produktionskapacitet vil være skåret væk i 2013.

Hvordan er kvaliteten når der bare skal penge i kassen, jeg mener hvis man ikke vil sælge, og venter på at se om de andre lukker frivilligt, er der en etik/kultur der sikrer kvaliteten på den sidst producerede batch?

Er der risiko for at boet overtages af nogen der gerne vil sende den fejlproduktion der står bagerst i lageret i omløb, den er jo stemplet med et mærkevarenavn, som måske fulgte med i boet?

  • 0
  • 0

Når de drøner fremad i Kina, kunne jeg godt tænke mig af høre om der er kvalitetforbedringer undervejs. Jeg vil selvfølgelig hellere kunne tappe 10 kW end 8 kW fra samme areal på mit hus.

  • 0
  • 0