Solcelleminister vil redde boligforeninger i sidste øjeblik

Kort før alle partier, undtagen Liberal Alliance, vedtager den ny støtteordning for solcelleanlæg vil klima-, energi og bygningsminister Martin Lidegaard (R) ændre loven, så almene boligforeninger ikke ender med millionunderskud ved at investere i solceller.

Udmeldingen kommer, efter at Ingeniøren har skrevet, hvordan blandt andet en boligforening på Østerbro i København får et millionunderskud i stedet for et millionoverskud med den ny ordning.

Også direktøren for Danske Almene Boliger, Bent Madsen, har i Ingeniøren konstateret, at den nye ordning vil stoppe alle solcelleanlæg. Årsagen er, at forslaget til den nye solcelleordning ikke giver lov til, at almene boliger kan afregne strømmen fra deres boliger, men kun fra fællesarealer.

Ifølge Martin Lidegaard arbejder han sammen med sin kollega Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter, om, at eksempelvis en ejerboligforening og en andelsboligforening kan slå sig sammen, så de bliver én forbruger. På den måde skal det være muligt at afregne både fælles- og privatforbrug.

»Vi går efter at ligestille folk i almene boligforeninger, parcelhuse, ejerboliger eller andele, så de alle kan sætte solceller op på samme vilkår,« siger Martin Lidegaard, der for nylig kom hjem fra klimatopmødet i Doha og opdagede, at 'der mildest talt var uklarhed om, hvad man måtte og ikke måtte'.

Ministeren landede nemlig til Ingeniørens artikler, hvoraf det blandt andet fremgik, at udmeldingerne fra Energinet.dk og Energitjenesten var i direkte modstrid med udmeldingerne fra Energistyrelsen, når boligforeninger ville have svar på, om de kunne afregne strøm fra de enkelte boliger ifølge den gamle ordning. Og både Energistyrelsen og Enhedslisten ville have fat i ministeren for at afklare, hvad der var rigtigt og forkert.

Læs også: Total forvirring om solcelleaftale: Blev vilkår for boligforeninger forværret?

Ifølge ministeren har han fundet frem til, at det som udgangspunkt ikke er tilladt boligforeninger at afregne privatforbruget i boligerne i forhold til den gamle ordning. Men Energinet.dk havde alligevel givet tilladelse i nogle tilfælde.

»Jeg har kunnet kunne konstatere, at hele det almennyttige område er dækket af seks forskellige lovgivninger under tre forskellige ministerier. Det er vi indstillet på, at der skal ryddes op i,« siger Martin Lidegaard.

Vil det sige, at der er anlæg, der er blevet godkendt, fordi myndighederne har haft en forkert opfattelse af, hvordan reglerne er?

»Sådan kan man ikke sige det. Man kan sige, at der har ligget seks forskellige ordninger under tre forskellige ministerier, og de forskellige ordninger har ikke været i hel indbyrdes samklang med hinanden. På den baggrund har Energinet.dk godkendt det,« siger ministeren.

»Man kan ikke sige, at det var ulovligt. Det har været i henhold til noget lov og i modstrid med anden lov. Og der er også derfor, der er for stor uklarhed, vil jeg sige,« siger Martin Lidegaard.

Oprydningen består hovedsageligt i at rydde to knaster af vejen, som ministeren udtrykker det.

Den ene knast består i, at der findes en positivliste over, hvilke sideordnede aktiviteter en almen boligforening må beskæftige sig med, og på denne optræder solceller ikke.

»Det har Carsten Hansen og jeg drøftet, og det kan vi nemt ændre med en bekendtgørelse, der får solcellerne på listen,« siger Martin Lidegaard.

Den anden knast består i, at almenlejeloven kun giver boligforeningerne lov til at kradse penge ind i form af leje og varme, men ikke el. Derfor planlægger de to ministre at lave et såkaldt betænkningsbidrag, så det kan blive en mulighed.

»Hvis de to knaster bliver ryddet af vejen og Skatteministeriet er med inde over, så vil almene boligforeninger være sidestillet med alle andre. Og det regner vi bestemt med bliver muligt,« siger ministeren.

Martin Lidegaard har netop præsenteret hans forslag til ændringerne for solcelleordningen for partiernes repræsentanter i klima-, energi og bygningsudvalget mellem 2. og 3. behandling af ordningen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det ser ud som om Klima-Energi and Bygningsminister Martin Lidegaard (R) er en klog mand. Forhåbentlig Danmark vil ende med noget positivt og meget klare linjer i, hvordan man anvender de nye love.

Hvad med micro-vind anlæg. Det er fremtiden og dk skal være verdens bedste ikke? Vi skal gøre dem billigere og almindelig, så at priserne kommer ned.

 • 0
 • 0

Det ser ud som om Klima-Energi and Bygningsminister Martin Lidegaard (R) er en klog mand.

Hvor i alverden har du set det? Jeg synes ikke ligefrem hans fremtræden det sidste halve år har givet mig det indtryk.

 • 0
 • 0

Nej da - klog er dog den sidste betegnelse man kan tilskrive Klima-Energi and Bygningsminister Martin Lidegaard (R)

 • 0
 • 0

Boligforeninger skal ikke til at være amatør energiproducenter, hvor amatørbestyrelser sidder og leger økonomisk roulette for lejernes penge. Hvad det kan lede det, har vi set med fiberforretningen og elselskaberne. Forskellen mellem elselskaberne og boligselskaberne kan være at elselskabernes bestyrelser ser dygtige ud i sammenligning.

Boligselskaberne skal i stedet koncentrere sig om deres kerne område, at tilbyde billige og gode boliger til deres lejere.

Vh Troels

 • 0
 • 0

Nu er han jo i gang med at redde verden fra unævnelige katastrofer, senest i Doha, så det er uretfærdigt at han skal slås med sådan noget lokalt fnidder. Der ryger jo altid lidt i svinget når store mænd svinger armene.

 • 0
 • 0

Det ser ud som om Klima-Energi and Bygningsminister Martin Lidegaard (R) er en klog mand.

Hvis det er klogt med flere lapper for at forhindre energibesparelser, så ja.

Mindre lapper på den oprindelige nettomåleordning, som fjernelse af 6kWp loftet, fjernelse af håndværkertilskud, fjernelse af skatte ordninger der betragter solceller som driftsmidler, er helt i orden.

Jeg vil i stedet foreslå et krav om at monopolselskabet som er tvunget til at aftage strømmen, på time niveau skal have strømmen 10% billigere end spotprisen på Nordpool, (fortsat PSO frit), og krav om at hvis man har netkoblede solceller så skal hele strøm afregningen være timebaseret.

Men den nye PSO financierede skat er rent lovsjusk, den tjener kun formålet at hæve skatten på en måde så vi samtidigt kan påstå at der er tale om tilskud, en øvelse som skal skabe en illusion om at det er udefra kommende pris stigninger der presser elprisen op.

I den foreslåede form vil det føre til suboptimeringer med ekstra bimålere, samt tilskynde til energispild i dagtimerne, og miljø belastende blysyre batterier til at sænke forbruget om natten, altså dårligt for miljøet, dårligt for energi balancen(det modsatte af smart grid), og dårligt for økonomien hos energiselskaberne, staten, og solcelle ejeren, og juridisk makværk med endnu flere lapper der forhindrer enkle og klare regler.

 • 0
 • 0

Hvad med micro-vind anlæg. Det er fremtiden og dk skal være verdens bedste ikke? Vi skal gøre dem billigere og almindelig, så at priserne kommer ned.

De skal bare lige overkomme følgende problemer:

 • høj pris i forhold til storskalaanlæg
 • dårlige kapacitetsfaktorer der gør dem urentable
 • larm, nabogener
 • risiko for at de falder ned i hovedet på folk jvf. artikler på ing.dk
 • æstetik når de bliver klasket på huse der ikke er beregnet til dem

Vi har i Danmark brugt de sidste ti år på at pille små vindmøller ned til fordel for større anlæg med bedre kapacitetsfaktorer.

Hvis man skal gøre vind mere folkeligt, tror jeg mere på at gøre ejerskab/finansiering mere tilgængeligt i stedet for det er de store el- og pensionsselskaber der løber med ordrerne.

 • 0
 • 0

Hvad med micro-vind anlæg.

Faktisk bliver vindmaskiner mere økonomiske med størrelsen, e.g. billigere energi. Og der er ikke nogen gevinst ved at producere strøm lokalt, slet ikke fra vindkraft, når elnettet allerede er bygget.

Derfor ser udviklingen sådan her ud:

http://www.all-wind.co.uk/images/vestas-tu...

Desuden er de fleste såkaldt hustandsmøller af tvivlsom kvalitet og bygget i Kina og leverer ikke den kvalitet af strøm som en stor maskine gør (fault-ride through, frekvens stabilisering, power factor etc etc).

De er cirka lige så ringe som solceller i Skandinavien målt i kr/kWh, men med den store ulempe at de producerer strøm på samme tid som når de store maskiner kører, og det er der at vi har mindst brug for den.

Mikrovindanlæg (og solceller) i Danmark er et glimrende eksempel på feel good rather than do good.

Men nu skal man aldrig lade fakta komme i vejen for sine kæpheste.

Vh Troels

 • 0
 • 0

@Troels Halken

Men nu skal man aldrig lade fakta komme i vejen for sine kæpheste.

Måske nogen skulle fortælle dig at prisen på din kæphest "fossilfri naturgas" er underordnet da den ikke findes, biogas fås ikke i de nødvendige mængder, og biogas er ikke klart billigere end solcellestrøm, heller ikke bølgeenergi er moden til det store gennembrud.

Det vi kan gå i gang med her og nu er solceller, men det kræver at ministeren viser det nødvendige mod til at holde fingrene væk og lade tingene udvikle sig af sig selv.

Det virker som ministeren vil stoppe en flok bissende kvæg, men hvorfor stoppe dem, han har selv sat lavinen/hamstringsbølgen i gang, og når det dumme kvæg, trods alt løber den rigtige vej. (vejen mod bæredygtig fossilfri VE)

 • 0
 • 0

Måske har I ikke set ironien i det.

Smart nok til at komme tilbage til bordet og forsøge at finde en løsning, som virker for nogen. End at forsøge at tvinge det igennem, som det er.

 • 0
 • 0

Det var i hvert fald ikke den sidste ”hovsa på målstregen” lapning eller ændring der er lavet på denne uigennemtænkte lovgivning. Nej Marin Lidegaard er ikke særlig klog, dette var bare en lille luns til Enhedslisten, som helt klart trængte til at få forbedrede vilkårene for deres vælgere i de alment nyttige boliger. Desværre bor mange af disse i boligblokke med fladt tag, hvor udgifterne til at etablere et solcelleanlæg løber op i retningen af det dobbelte pr. kW peak der installeres. De skal da som et minimum have lov til at etablere det uden for matriklen, for ikke at skulle betale skyhøje anlægsudgifter, eller have ret til at bruge udenlandsk arbejdskraft, da der går sindsygt mange arbejdstimer ind i opsætning på fladt tag. Bare vent og se, det kan slet ikke lade sig gøre at få det til at køre rundt økonomisk, på langt de fleste tage. Hovsa Martin!!!!!

 • 0
 • 0

@Troels Halken og hvad med micro-vind anlæg.

Jeg er enige med dig mht. det fleste micro-vind anlæg man kan finde i dag, men jeg kender 3 stk., som er udmærket og er bygget i Europa og USA. Desværre er prisen 40% for høj, men garantien er op mod 20 år på én af dem.

Kan du ikke husk, hvor dårlige større vind-anlæg var i starten? Man kunne ikke engang stoler på dem. Du ville aldrig stå ved siden af dem dengang. Hvordan er det nu?

Mindre ve anlæg på 400V lokale elnettet er en enorm hjælp til de højspændings del af nettet. Hvis der er en jævn fordeling af ve-anlæg rundt i Danmark (både vind og solar), så vil det bidrage til at reducere de omkostninger, der er forbundet med vedligeholdelse af systemet. Derudover er det også en måde at hjælpe udviklingen af ny teknologi.

Du har kendskab til, hvor mange penge staten har investeret i Dong og Vestas i årenes løb til at udvikle vindenergi, hvor er industrien nu? Alt skal starte et sted (lille). Hvorfor skulle en potentiel "game changer" går glip af finansieringen. Vi skal ikke tænke på, hvordan det er nu, men mere, hvordan det kan være i fremtiden...

Og det er ikke 100% korrekt at mindre vind-anlæg vil generere samtidige med de større. Vind hastigheden vil altid være forskellige fra sted til sted.

Flere CO2 venlige energi kilder fra forskellige kilder vil dække vores behov bedste.

 • 0
 • 0

Hvad med, om der blev fælles afregnngsregler/økonomi for fjernvarmeværker..Er det ikke at sidestille med solceller, og uretfærdigheden i det..Det drejer sg trods alt om miljøet og økonomien bl.a. Derfor fyrer mange i deres brændeovne, fordi deres fjernvarme er for dyr, og det er ikke rimeligt i forhold til alt andet på markedet og uligheden.

 • 0
 • 0

Og det er ikke 100% korrekt at mindre vind-anlæg vil generere samtidige med de større. Vind hastigheden vil altid være forskellige fra sted til sted.

Når først isobarstriberne ligger så tæt at det blæser 10-15 meter over en mark på land, så vil jeg godt garantere for at det også blæser 100-200 meter over åbent hav, altså som Troels Halken skriver, micromøllen kører stort set kun når vi mindst har brug for det, underforstået når der i forvejen er rigelig energi fra de store møller.

Lige omvendt er det med det rette mix af solenergi, det vil lette de værste overskud af vindenergi hvor strømprisen er blæst ned, hvor i mod solcellerne vil supplere, strømmen går modsat hovedretningen, og sammenfald hvor der på samme tid er høj produktion på vind og sol, er ekstremt sjældne.

 • 0
 • 0

@ Benny Olsen

Når først isobarstriberne ligger så tæt at det blæser 10-15 meter over en mark på land, så vil jeg godt garantere for at det også blæser 100-200 meter over åbent hav

Det håber jeg ikke - 100 m/s ~ 360 km/t - så ligger alting ned ....

 • 0
 • 0

@ Benny Olsen

[quote] Når først isobarstriberne ligger så tæt at det blæser 10-15 meter over en mark på land, så vil jeg godt garantere for at det også blæser 100-200 meter over åbent hav

Det håber jeg ikke - 100 m/s ~ 360 km/t - så ligger alting ned ....[/quote] Tror nu Benny taler om navhøjder. ;-)

Men man kan kun give Benny ret i at micro-møller på nettomålerordning er en stort set ligeså håbløs og ekstremt dyr energikilde som solceller, og ligesom solcellerne leverer de kun el til nettet, når der allerede er rigeligt el i udbud.

Micro-møllerne producerer kun når resten af vindkraften for længst er nået op på fuld effekt.

Solcellerne producerer kun når Tysklands enorme solcellekapacitet også producerer, forbruget i Norden er lavt og vandet fosser til de skandinaviske magasiner, hurtigere end de kan nå at bruge det.

Jeg spørger bare for 10n'te gang; hvor skal vi få al den strøm fra vi skal bruge om vinteren, hvis vi bruger pengene på den slags?

 • 0
 • 0

[quote]@ Benny Olsen

[quote] Når først isobarstriberne ligger så tæt at det blæser 10-15 meter over en mark på land, så vil jeg godt garantere for at det også blæser 100-200 meter over åbent hav

Det håber jeg ikke - 100 m/s ~ 360 km/t - så ligger alting ned ....[/quote] Tror nu Benny taler om navhøjder. ;-) [/quote]

Sådan kan det også læses - den havde jeg ikke lige set ....

Men man kan kun give Benny ret i at micro-møller på nettomålerordning er en stort set ligeså håbløs og ekstremt dyr energikilde som solceller

Ja, faktisk var der en artikel her på siten for 2-3 år siden om, at små billige husstandsvindmøller uden permanente magneter, slugte mere strøm til magnetiseringen end de producerede ...

 • 0
 • 0

@ Benny Olsen

[quote] Når først isobarstriberne ligger så tæt at det blæser 10-15 meter over en mark på land, så vil jeg godt garantere for at det også blæser 100-200 meter over åbent hav

Det håber jeg ikke - 100 m/s ~ 360 km/t - så ligger alting ned ....[/quote] Underforstået 100-200 meters højde over vandet, der hvor møllevingerne høster deres energi.

Der står meter, ikke sekundmeter.

 • 0
 • 0

@ Benny Olsen

[quote]

[quote] Når først isobarstriberne ligger så tæt at det blæser 10-15 meter over en mark på land, så vil jeg godt garantere for at det også blæser 100-200 meter over åbent hav

Det håber jeg ikke - 100 m/s ~ 360 km/t - så ligger alting ned ....[/quote] Underforstået 100-200 meters højde over vandet, der hvor møllevingerne høster deres energi.

Der står meter, ikke sekundmeter.[/quote]

Nu du selv har lyst til at vade mere rundt i det, så stod heller ikke sekundmeter efter førstnævnte 10-15 meter over en mark på land ....

 • 0
 • 0

Micro-møllerne producerer kun når resten af vindkraften for længst er nået op på fuld effekt.

Det har du helt ret i.

Solcellerne producerer kun når Tysklands enorme solcellekapacitet også producerer

Og det er fint, for det er stadig mod hovedretningen, så hvis Tyskland har for meget så har vi stadig kapacitet til at sende det videre til Norge/Sverige, den lavere pris sammen med flere solvarmepaneler lukker for fossile brændstoffer, hvorfor strømmen skal retur allerede når sollyset aftager, og så bliver sommer trækket på magasinerne set over hele døgnet større end uden solceller,

Tilsvarende har især de nordlige egne af Tyskland en pæn andel af vind, så de vil mætte kablerne, og prisen vil blæse ned, i et åbent marked er det underordnet hvis skyld det er at priserne blæser ned, så vi kan ikke bare nægte at modtage vinter vindstrømmen fra Tyskland, det er altså vigtigt at det ikke kun er os der får det rigtige mix, for det vil også gå ud over os hvis Tyskland har for stor andel af vind i forhold til deres andel af sol.

..forbruget i Norden er lavt og vandet fosser til de skandinaviske magasiner, hurtigere end de kan nå at bruge det.

Det er der jeg tror du tager fejl, solkraft vil gøre at argumentet i solrige dage holder i et par timer omkring middagstid, men så er der stadig et par neutrale timer og 20 timer hvor trækket vil være tilsvarende større.

 • 0
 • 0

Nu du selv har lyst til at vade mere rundt i det, så stod heller ikke sekundmeter efter førstnævnte 10-15 meter over en mark på land ....

Netop, der står meter begge stæder, og det meter der tales om, det er helt normalt at angive højden på en bygning, en skorsten, eller en vindmølle i længdemål som meter.

 • 0
 • 0

Boligforeninger skal ikke til at være amatør energiproducenter, hvor amatørbestyrelser sidder og leger økonomisk roulette for lejernes penge. Hvad det kan lede det, har vi set med fiberforretningen og elselskaberne. Forskellen mellem elselskaberne og boligselskaberne kan være at elselskabernes bestyrelser ser dygtige ud i sammenligning.

Boligselskaberne skal i stedet koncentrere sig om deres kerne område, at tilbyde billige og gode boliger til deres lejere.

Jamen, det da også rigtig dygtig, at se elselskaberne lege amatører på fiber, internet og TV-pakker.....

 • 0
 • 0

Hvad med micro-vind anlæg

Døm selv:

12 Small Wind Turbines Tested in the Netherlands:

 • Energy Ball v100 (4,304 euro) : 73 kWh per year, corresponding to an average output of 8.3 watts
 • Ampair 600 (8,925 euro) : 245 kWh per year or an average output of 28 watts
 • Turby (21,350 euro) : 247 kWh per year or an average output of 28.1 watts
 • Airdolphin (17,548 euro) : 393 kWh per year or an average output of 44.8 watts
 • WRE 030 (29,512 euro) : 404 kWh per year or an average output of 46 watts
 • WRE 060 (37,187 euro) : 485 kWh per year or an average output of 55.4 watts
 • Passaat (9,239 euro) : 578 kWh per year or an average output of 66 watts
 • Skystream (10,742 euro) : 2,109 kWh per year or an average power output of 240.7 watts
 • Montana (18,508 euro) : 2,691 kWh per year or an average power output of 307 watts Keep in mind that these wind turbines would perform considerably worse in a built-up area

An average Dutch household consumes 3,400 kWh/year. Listed below is the amount of wind turbines required, and their total cost, to power a Dutch household entirely using wind energy:

 • Energy Ball : 47 windmills (202,288 euro)
 • Ampair : 14 windmills (124,950 euro)
 • Turby : 14 windmills (298,900 euro)
 • Airdolphin : 9 windmills (157,932 euro)
 • WRE 030 : 9 windmills (265,608 euro)
 • WRE 060 : 7 windmills (260,309 euro)
 • Passaat : 6 windmills (55,434 euro)
 • Skystream : 2 windmills (21,484 euro)
 • Montana : 2 windmills (37,016 euro)

http://www.theoildrum.com/node/6954

 • 0
 • 0

[quote]Hvad med micro-vind anlæg

Døm selv:

12 Small Wind Turbines Tested in the Netherlands:

 • Energy Ball v100 (4,304 euro) : 73 kWh per year, corresponding to an average output of 8.3 watts
 • Ampair 600 (8,925 euro) : 245 kWh per year or an average output of 28 watts
 • Turby (21,350 euro) : 247 kWh per year or an average output of 28.1 watts
 • Airdolphin (17,548 euro) : 393 kWh per year or an average output of 44.8 watts
 • WRE 030 (29,512 euro) : 404 kWh per year or an average output of 46 watts
 • WRE 060 (37,187 euro) : 485 kWh per year or an average output of 55.4 watts
 • Passaat (9,239 euro) : 578 kWh per year or an average output of 66 watts
 • Skystream (10,742 euro) : 2,109 kWh per year or an average power output of 240.7 watts
 • Montana (18,508 euro) : 2,691 kWh per year or an average power output of 307 watts Keep in mind that these wind turbines would perform considerably worse in a built-up area

An average Dutch household consumes 3,400 kWh/year. Listed below is the amount of wind turbines required, and their total cost, to power a Dutch household entirely using wind energy:

 • Energy Ball : 47 windmills (202,288 euro)
 • Ampair : 14 windmills (124,950 euro)
 • Turby : 14 windmills (298,900 euro)
 • Airdolphin : 9 windmills (157,932 euro)
 • WRE 030 : 9 windmills (265,608 euro)
 • WRE 060 : 7 windmills (260,309 euro)
 • Passaat : 6 windmills (55,434 euro)
 • Skystream : 2 windmills (21,484 euro)
 • Montana : 2 windmills (37,016 euro)

http://www.theoildrum.com/node/6954[/quote...]

Hvor gammel er denne undersøgelse? 2009! Ting ændrer sig meget hurtigt i denne branche ...

Hvor mange år tog det, og hvor mange danske skatte kroner blev brugt til at få vestas, hvor de er i dag?

Uden nogen offentlige finansiering, er denne industri bevæget sig fremad og med nye teknologier er kvaliteten og effektiviteten af microvind anlæg steget drastisk. Men prisen for et kvalitets microvind anlæg er 40% for højt...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten