Solcelleinvestor kræver erstatning af staten: Det er grumt, skummelt og ulovligt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Solcelleinvestor kræver erstatning af staten: Det er grumt, skummelt og ulovligt

Nogle få steder, som her ved Kalundborg, lykkedes det investorer bag store solcelleparker at komme med på en af de mange tilskudsordninger, inden politikerne afskaffede dem en efter en. Illustration: Wirsol

Den danske stat får efter alt at dømme en erstatningssag på halsen, efter at skiftende ministre flere gange har strammet lovgivningen og lukket for de tilskud til solceller, som håbefulde investorer ellers havde søgt om.

Den investor, som havde langt flest anlæg i støbeskeen, Anders Ztorm, og hans firma Solenergi Danmark, har sat en advokat til at forberede sin sag.

Læs også: Danmarks største solcelleanlæg på 98,6 MW på vej ved Randers

Foreløbig har han fået at vide, at Energiklagenævnet behandler en del af hans sag, selv om loven, som klagen vedrører, er afskaffet.

Læs også: Solcellernes skæbne: Når støtte bliver en dræber

I første omgang drejer det sig om 1.660 MW solceller, som Anders Ztorm havde søgt om efter en overgangsordning, der i første omgang blev afskaffet 1. juli 2015. Projekter, der var påbegyndt inden den dato, kunne dog få dispensation til at blive gennemført.

Afskaffede støtten, før ansøgningen var behandlet

Anders Ztorm mener, at statens energiselskab, Energinet.dk, fejlbehandlede hans ansøgning. Det klagede han i første omgang over og fik efter eget udsagn den besked, at han blot kunne søge dispensation på ny.

Det handlede om at få lov til at sælge strømmen til 60 øre pr. kWh de første ti år og til 40 øre pr. kWh de næste ti år.

Anders Ztorm søgte igen, men den nye ansøgning nåede ikke at blive behandlet, inden politikerne afskaffede støtten endegyldigt med en hastelov op til jul.

Læs også: Igen-igen: Nyt hovsa-indgreb mod solceller stemt igennem

Fristen for indsendelse udløb 1. januar, men Anders Ztorm havde på ny indsendt sine ansøgninger 1. december, som Energinet.dk havde bedt om.

På det tidspunkt havde han også søgt om støtte til yderligere 3.600 MW solenergi. I alt var der altså tale om ansøgninger på over 5 GW. Der er kun godt 800 MW solceller i Danmark i dag, så der var tale om en ottedobling. Det fik energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) til at smække kassen i med lynets hast.

Læs også: 7.000 solcelleanlæg rammes af nyt hovsa-indgreb

Men det var også komplet ulovligt, mener Anders Ztorm. Han er særligt fortørnet over, at andre opnåede støtte fra nogle af overgangsordningerne, selv om han søgte om de første 1.660 MW samtidig.

»De aner ikke, hvad de har med at gøre«

»Det er grumt, skummelt og langt ude, hvad ministeren har gjort,« indleder han en lang svada, som rummer ordet »ulovligt« i hvert fald tre gange. For Anders Ztorm mener, at politikerne har brudt grundloven på mindst to forskellige måder.

Læs også: Solcelleforslag møder hård kritik: Indgreb efter indgreb forvirrer

»De aner ikke, hvad de har med at gøre.«

Energiklagenævnet har selv været i tvivl om, om nævnet skulle behandle Anders Ztorms klage, fordi loven er afskaffet. Selv om politikerne efter solcelledeveloperens mening har lovgivet med tilbagevirkende kraft, så vil ministeren ikke afskære klageadgangen, fremgår det af en ny orientering til Folketingets energiudvalg.

'Den lovbestemte adgang til at klage over Energinet.dk's afgørelser og i sidste ende adgangen til at få prøvet sagerne ved domstolene er helt grundlæggende retsgarantier, og det har ikke været formålet med lovforslaget, at disse retsgarantier skulle tilsidesættes,' skriver Lars Chr. Lilleholt.

Han tilføjer, at selv om Energiklagenævnet skulle give medhold i, at Energinet.dk har behandlet Anders Ztorms ansøgning forkert - hvad han ikke forventer - så vil investoren stadig ikke få støtte til sine solcelleprojekter.

Har mistet for mange millioner til at lade være med at søge erstatning

Det regner sagens hovedperson heller ikke med. Han forventer i stedet at tage klagenævnets afgørelse med i den erstatningssag, han forbereder mod staten.

Læs også: Solcelle-lovforslag slukker for solceller på lejeboliger

»Jeg gør, hvad jeg kan, for at holde skindet på næsen. Men vi havde regnet med indtjening fra sidste sommer. Nu skal jeg dække en masse udgifter, jeg har haft til at udvikle projekterne de seneste fem år. Vi har mistet for mange millioner kroner til at sige, at det vil vi ikke gøre noget ved. Derfor er vi nødt til at føre en sag mod staten, selv om kammeradvokaten stiller med ti advokater, hver gang vi stiller med én,« siger han.

Anders Ztorm har blandt andet haft udgifter til at indgå aftaler med lodsejere, hvor solcellerne skulle stå. Han siger selv, at de aftaler, hvor de kommunale lokalplaner også var på plads, tilsammen dækker arealer på 400 hektar.

»Jeg har ikke opgivet energibranchen, men jeg har opgivet Danmark. Når man ikke kan stole på Folketinget og politikerne, er Danmark blevet en bananrepublik at lave projekter i,« siger han.

Læs også: Leder: Solceller og batterier underminerer afgifter

Anders Ztorm afviser i øvrigt, at solcellerne var blevet dyre at støtte for statskassen. Han påpeger, at de er billigere end havmølleprojekterne, fordi støtten over 20 år typisk kun gælder ca. 16.000 fuldlasttimer. Havvindmøller får støtte til 50.000 fuldlasttimer, som typisk vil produceret inden for en periode på 12 år.

Heller ikke kritikken af, at det danske elnet slet ikke kan klare 5 GW solkraft, bider på ham.

»5 GW solceller vil kun levere 12-15 pct. af Danmarks strøm, og det er under, hvad der er optimalt. Det er lettere at integrere 5 GW solkraft end 2 GW ekstra vindkraft,« siger han.

Er fuldstændig enig i at politikernes håndtering er bananrepublik-agtigt og utroværdigt.
Det er da godt at de har lært at vaske hænder derinde. Det er også sørgeligt at de som landet øverste lovgivende magt, igen og igen og igen, viser os at en garanti fra Borgen ikke er det papir værd, den er skrevet på !!

  • 50
  • 7

Ole Birk Olesen har hovmodigt påstået, at den globale opvarmning ikke er et problem "PÅ HANS BORD".

Når regeringen flere gange har sat et lovgrundlag ud af kraft, som ansøger havde udformet sine ansøgere med udgangspunkt i, mens deres ansøgning var under behandling af bevilgende myndighed, så har der selvfølgelig været tale om klokke klare lovbrud. For hvor var vi ellers henne.

Denne her sag er lagt på regeringens bord.

Den handler om et af mange eksempler, hvor man ikke tager sin funktion alvorligt. Modsat så mange andre eks., så har vi her at gøre med noget, som regeringen ikke kan skubbe fra sig med en dumsmart bemærkning.

Den ligger på regeringens bord. Det ligger også på vores bord, at regeringen generelt ikke vil have de forpligtende opgaver på sit bord.

  • 28
  • 8

Det sagen belyser, er hvor afhængig af støtte nogle iværksættere er. Er der ingen krav til hvor stor en del af omsætningen støtten må udgøre?
Det næste er om energistrukturen kan aftage produktionen, og undvære den når det er mørkt. Hvem tjener Danmark bedst? Hvem handler moralsk og samfundsmæssig?
Det kan jura ikke afgøre. Taberne bliver samfundet med "brown-out's".

  • 14
  • 25