Solcelleinverter brød i brand på skole
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Solcelleinverter brød i brand på skole

Da servicelederen på Hedegårdsskolen i Brønderslev søndag eftermiddag gik sin besigtigelsesrunde på skolen, opdagede han en grim lugt.

Lugten stammer fra en 16 kW-solcelleinverter fra Danfoss, som befandt sig i et betonrum i kælderen. Da Brønderslev Brandvæsen nåede frem, var inverteren allerede udbrændt, men den efterlod skolen fyldt med sod og røg.

»Den var fuldstændig nedsmeltet og hoppet af beslagene. Der må være en eller anden fejl i den, så den har glødet sig væk,« beretter beredskabsinspektør Jørgen Pedersen.

På det tidspunkt var det ni timer siden, der sidst var blevet set til inverteren, og selv om der ikke var noget at slukke for brandfolkene, var der alligevel arbejde at gøre, da røgen var spredt til hele skolen via ventilationsanlægget.

»Vi blæste røgen ud af flere lokaler, gymnastikhallen og ud af gangforløb på flere hundrede meter for at reducere skaden,« siger Jørgen Pedersen.

Kommunen bekymret over andre invertere

Der var i alt to invertere i kælderen som hørte til solcelleanlægget placeret på skolens tag. Energikonsulent i Brønderslev Kommune Tom Leere er ikke helt tryg ved placeringen af den anden 16 kW-inverter. Han er med i et energispareprojekt, hvor kommunen har opstillet i alt ni solcelleanlæg, leveret af Kemp & Lauritzen, rundt om i kommunen.

»Fordi man har en bil, der brænder, er det ikke sikkert, at naboens af samme mærke også vil bryde i brand. Men jeg har et anstrengt forhold til den anden inverter, selv om den umiddelbart ikke fejler noget,« siger Tom Leere og tilføjer:

»Nu vil jeg gå rundt og undersøge, hvilke typer af invertere der sidder rundt omkring. Derudover skal vi se på, om der skal være branddøre, hvis invertere er placeret inden døre.«

Lidt held er der dog i uheldet, da der er påskeferie, og skadeservicefirmaet derfor kan nå at skrabe lokalerne fri for sod, inden eleverne kommer tilbage på skolebænken.

Emner : Solceller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er nu mere end 4 år siden i i IDA prøvede at få de nødvendige parter til at mødes og diskutere hvad og hvordan man skulle takle brande i huse/bygninger med solceller.

I Tyskland har der i mere en 6 år været forbud mod at slukke brande i huse med solceller. Der er lovkrav om at der ikke må bruges vand inden for en afstand af 15 m fra solcellen eller dele deraf.

Ingen af de danske myndigheder var interesserede i at mødes for at fastsætte regler.

I Tyskland er der blevet dræbt brandmænd i forbindelse med brand hvor der var solceller.

Der vil helt sikkert også ske i Danmark, hvis der ikke udarbejdes reelle regler for brande i huse med solceller.

Reg. Energisynskonsulet
Nis Krog

Formand for IDA Mecanical syd.

 • 4
 • 3

Nis, kan du henvise til den lov, som siger man ikke må anvende vand indenfor 15m af solceller? Den er jeg nemlig ikke bekendt med.
Dit i dlæg er relevant nok, selv om det ikke har noget med artiklen at gøre. En inverter vil man ikke slukke med vand, men med CO2.

I forbindelse med slukning af brand i tagkonstruktion med solpaneler, har Teknologisk Institut lavet en vejledning
http://www.teknologisk.dk/_root/media/5763...
Her kan du se, at respektafstanden ved et almindeligt privat solcelleanlæg er 1m med spredt stråle, og 5 m med samlet stråle.
Problemet kan være, hvis det brænder inde under taget, så kan man ikke komme til at slå hul i taget, for at slukke. Men så må man jo se om man ikke kan trænge ind fra den modsatte side af huset, eller gavlene.

Mvh Karsten Petersen, Indsatsleder.

 • 8
 • 0

Mythbusters forsøgt jo netop med stungun som har høj spænding - og dermed så vidt jeg ved langt mere end de op til 700-800V? som solceller normalt? kører med. Tror faktisk også de prøvede med en teslacoil, men det er muligt jeg husker forkert.

Så er det noget man har testet og har erfaring for - at vand fra en brandslange kan skabe "lyn" effekt eller er det bare noget man er bange for? Udfra min muligvis forkerte viden tvivler jeg fortsat på det i praksis er et problem.

Men der er nok en risiko hvis man med en uisoleret økse forsøger at slå hul i en solcelle i fuld dagslys.

 • 0
 • 0

Hej

Jeg er ikke elektriker og har derfor ikke nogen som helst forstand på el.

Jeg ved kun, at der i Tyskland findes en regel/forholdsregel for brandmænd, der beskriver det jeg har nævnt, derfor har jeg forsøgt at få de danske myndigheder til at vurdere om det er noget vi burde tage op i DK. Dette skete for 6 - 8 år, Den vejledning Teknologisk har lavet er kun 4 år gammel.

Den vejledning teknologisk institut har lavet tager kun hensyn til konvertere, og ikke til den ledning der går fra solcellen til konverteren. Konverteren skal af brandværn behandles som et hvert andet el skab og her er der så ingen problemer. Det der er problemet er den ledning der går fra solcellen og til konverter skabet.

Det er muligt, at jeg har sat gang i en storm i et glas vand, men så er at mærkeligt, at de myndigheder som vi den gang ville lave en konference med for at få bekræftet eller afkræftet ikke ville stille op til et arrangement afholdt af IDA (Ingeniørforeningen i Danmark).

Jeg stopper hermed mine kommentarer, men er der folk der personligt gerne vil vide mere, træffes jeg på mail KBM-teknik@tdcadsl.dk

med venli hilsen

Nis Krog
God påske.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten