Solcelleforslag møder hård kritik: Indgreb efter indgreb forvirrer
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Solcelleforslag møder hård kritik: Indgreb efter indgreb forvirrer

Illustration: OregonDOT

»Politiske indgreb, der ikke styrker tilliden til de politiske rammevilkår.«

»Dybt uhensigtsmæssigt, at der i tide og utide laves indgreb med tilbagevirkende kraft.«

»De mange indgreb i de senere år har foranlediget en form for 'stop-and-go'-regime i forhold til egenproduktion af VE-el, hvilket ikke er hensigtsmæssigt.«

Sådan lyder nogle af de mange kritiske kommentarer fra organisationer som Dansk Energi, Dansk Byggeri og Dansk Industri og mange flere i de 20 høringssvar, der kom ud af en blot fire dage lang høringsperiode på regeringens lovforslag om at ændre vilkårene for solcelle-ejere markant for femte gang siden 2012.

Læs også: 7.000 solcelleanlæg rammes af nyt hovsa-indgreb

Lovforslaget, som blev fremsat tirsdag 23. maj, skal bremse en forventet solcelleudbygning.

Ikke ved at sløjfe nogle støtteordninger – for de er allerede væk. Men ved at ændre principperne for modregning af ejerens elforbrug i produktionen fra solcelle-anlægget. Det sker i dag på timebasis, men forslaget er, at det nu skal ske i øjeblikket.

Forslaget skal gælde for eksisterende og nye anlæg over 6 kW.

Læs også: Solcelle-lovforslag slukker for solceller på lejeboliger

Mindre hovsa, tak

I høringssvarene går det også igen, at parterne i stedet for endnu et hovsa-indgreb efterlyser en langsigtet finansieringsløsning for solceller, hvilket vil indbefatte en omlægning af energiafgifterne.

I dag betragtes en produceret og 'selvforbrugt' kWh solcellestrøm som et tab for afgiftssystemet og dermed for staten.

Energiforum Danmark skriver således: 'Vi anerkender, at der er behov for oprydning i de forskellige afgifter på energiområdet, men havde hellere set en sammenhængende og langtidsholdbar løsning end endnu en lappeløsning, der trækker i den forkerte retning.'

Læs også: Københavns Kommune tvinges til at købe egen solcelle-strøm til overpris

Og fra brancheorganisationen Tekniq lyder det: 'Vi anbefaler, at lovforslaget udskydes og afventer et samlet VE-udspil, som sikrer, at elproducerende VE-teknologier får det optimale samspil i det fremtidige danske energisystem.'

Indgreb med tilbagevirkende kraft

Endelig påtaler mange høringssvar, at forslaget får virkning med tilbagevirkende kraft på allerede foretagne investeringer, hvilket de finder kritisabelt:

Læs også: Igen-igen: Nyt hovsa-indgreb mod solceller stemt igennem

'Kritisabelt at der ændres i rammebetingelserne for de anlæg, som allerede er tilsluttet,' anfører Dansk Solcelleforening.

Et kollegium i Albertslund, Danmarks Internationale Kollegium, skriver frustreret, at kollegiet netop har færdiggjort og ibrugtaget et nyt 200 kW solcelleanlæg til en værdi af 4 mio. kr., og at forslaget vil ændre radikalt på investeringens rentabilitet.

Læs også: Solcelle-lovforslag vil blot øge salget af batterianlæg

Energiforum Danmark skriver, at der er tale om en lappeløsning, der ikke bare ændrer betingelserne for fremtidige anlæg, men også ændrer forudsætningerne for allerede eksisterende anlæg.

Forligsstof eller ej

I høringsnotatet afviser Energistyrelsen og Skatteministeriet, at der er tale om lovgivning med tilbagevirkende kraft, da dette kræver, at en lov tillægges virkning på et tidspunkt før lovens offentliggørelse.

Det fremgår også af kommentaren, at man i forbindelse med lovforslaget har undersøgt mulighederne for at undtage de eksisterende anlæg fra loven, men at EU’s statsstøtteregler har begrænset mulighederne for udtagelsen, hvorfor lovforslaget kun undtager de små private anlæg.

Læs også: Så åbner solcelle-ballet igen for private - for en stund

I høringssvaret erkender myndighederne også, at forslaget vil ramme lejere i boligforeninger, men henviser til, at man ikke kunne ændre loven for erhverv uden at ændre det for ejerne af udlejningsboliger.

Læs også: Dansk støtte til nye solceller lammet på ny

Lovforslaget førstebehandles i Folketinget i dag mandag.

Mens de tidligere solcelleindgreb har været omfattet af og behandlet i energiforligskredsen, er dette åbenbart ikke tilfældet med dette forslag, som ikke er vedtaget af forligskredsen.

Debatten ved førstebehandlingen viste, at kun Dansk Folkeparti og regeringen kan stemme for forslaget, mens hele oppositionen er imod.

Artiklen er opdateret med resultatet af førstehandlingen af lovforslaget i Folketinget mandag.

Det nye lovforslag er femte lovindgreb siden 2012, der sigter på at forringe eksisterende og kommende solcelleejeres afregningsvilkår – og dermed bremse udbygningen med solceller. Illustration: MI Grafik

Her er et høringssvar.

Talentløst, udueligt lovsjuskeri af værste slags!
Dumt, dårligt og visionsløst malværk.

Smuk detalje med at blande EU ind i problemstillingen, på forfalskede prænmisser.
"Det er EUs skyld! Vi vil gerne men vores hænder er bundne af stygge, fæle EU".

Hvis nogen i Regeringen, energistyrelsen og finansministeriet, læser med:
I er nogen hundehandlere og krejlere uden et strejf af fornuft, eller forstand på energipolitik!

  • 33
  • 0