Solcelleforsker modtager prestigepris på Aarhus Universitet

Den 67-årige schweiziske kemiker Michael Grätzel modtager årets Albert Einstein Award of Science for sin forskning inden for farvestofsolceller - i dag også kendt som Grätzel-celler.

Albert Einstein Award of Science uddeles for forskning, der er til gavn og nytte for menneskeheden. Ud over æren, en medalje og et diplom får prismodtageren 10.000 dollar.

Farvestofsolceller er et billigt alternativ til siliciumsolceller og består i princippet af to lag glas, hvorimellem der findes et farvestof - som eksempelvis findes i frugt eller bær - og nanokrystaller af titaniumoxid.

Michael Grätzel har vundet stor anerkendelse for sine farvestof-solceller. Den 18. april modtager han en ny, international pris - denne gang i Aarhus. Illustration: Technology Academy/HO

Farvestofsolcellerne har langt mindre virkningsgrad end siliciumsolceller. Til gengæld kan de bruges i mange situationer, da de er transparente, og derved kan svagt tonede vinduer generere elektricitet.

Skovler priser ind

Grätzel har tidligere modtaget en lang række anerkendelser og priser, og han er ofte omtalt som en mulig modtager af nobelprisen i kemi. Han har publiceret flere end 900 videnskabelige artikler og har 50 patenter. Han er blandt de to mest citerede kemikere i verden.

Prisen uddeles af World Cultural Council (WCC), der er hjemmehørende i Mexico.

WCC blev oprettet i 1981 på foranledning af 124 fremtrædende forskere og personer heriblandt to danskere: fysikeren og nobelprismodtager Aage Bohr samt tandlægen og patologen Jens J. Pindborg, som var vidt berømt for sine undersøgelser af sygdomsforandringer i mundhulen.

Den snart 92-årige schweizisk-amerikanske biokemiker Edmond H. Fischer er præsident for World Cultural Council. Han modtog nobelprisen i medicin i 1992 sammen med Edwin G. Krebs for sin forskning inden for celleprocesser.

Prisuddeling i Aarhus

Prismodtageren udvælges af et Interdisciplinært Board. Det er ikke alment kendt, hvem der er medlemmer heraf, da WCC ikke oplyser ikke - og ikke har reageret på en forespørgsel herom.

Prisen er uddelt siden 1984, og blandt modtagerne er flere nobelprismodtagere. Prisuddelingen finder hvert år sted i et nyt land.

Både Michael Grätzel og Edmond H. Fischer holder offentlige foredrag i Aarhus henholdsvis den 16. og 17. april i forbindelse med prisuddelingen, som finder sted den 18. april i forbindelse med en international forskningspolitisk konference Excellence 2012.

På videoen nedenfor forklarer Michael Grätzel om farvestofsolceller i forbindelse med tildelingen af Europas største teknologipris, Milleniumprisen, på 800.000 euro i 2010.

Dokumentation

World Cultural Council
Michael Grätzel (wikipedia)

Emner : Kemi