Solcelleejere truer energiminister med stævning i målersag
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Solcelleejere truer energiminister med stævning i målersag

Illustration: BlueSolar

Danske Energiforbrugere, som blandt andet repræsenterer de danske solcelleejere, truer nu energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) med en stævning med baggrund i sagen om elmålere, der er uegnede til at opgøre solcellernes produktion og forbrug. En sag, som Ingeniøren tidligere har skrevet om.

Læs også: Udbredt elmåler giver solcelleejere ekstraregning

Ifølge netmediet Energiwatch mener foreningen, at omkring halvdelen af dens medlemmer ulovligt har betalt ekstraregninger for at producere strøm til elnettet, fordi de tilfældigvis har en elmåler, som er uegnet tlt at opgøre solcelleejernes produktion og forbrug på en korrekt måde.

Samtidig mener Denfo at energiministeren har siddet på hænderne i forhold til sagen, der har været kendt af en række myndigheder siden 2016:

Læs også: Fagfolk til politikerne: Sådan skal I fremtidssikre solcellestøtten

»Jeg har truet med at tage dette skridt længe, men nu er min tålmodighed sluppet op. Sagen bliver trukket i langdrag, selv om man sådan set har erkendt, at der er et problem,« forklarer formand i Denfo, Michael Hvitfeldt til Energiwatch.

Summasions- eller fasemåler

Michael Hvitfeldt tilføjer, at man er fortsat med at forskelsbehandle solcelleejere og udskrive regninger til dem i tusindvis.

Som vi skrev tilbage i december 2016 handler sagen om, hvorvidt solcelleejerne har en fasemåler, der måler forkert eller en summationsmåler, der måler rigtigt.

Michael Hvitfeldt anslog dengang, at omkring halvdelen af landets solcelleejere har en såkaldt fasemåler installeret. Mens resten har en såkaldte summationsmåler.

Læs også: Solcelle-ejere kan se frem til årlig ekstraregning på 500-1.500 kroner

Forskellen for solcelle-ejerne ligger i den måde, som de to målertyper virker på. En såkaldt summationsmåler trækker hele tiden selv solcellernes elproduktionen fra husstandens elforbrug og sender nettoresultatet hen til netselskabet.

Den anden målertype er en fasemåler. Her afregnes forbrug/produktion individuelt på hver af de tre faser.

Men da solcellernes elproduktion og noget af husets elforbrug typisk findes på fase 1, mens kraftforbrug til tørretumbler eller vaskemaskine aflæses på fase 2 og 3 - så kan solcelleejeren for eksempel blive afregnet for et 2 kW effektforbrug, samtidig med at solcellerne producerer 3 kW.

Kompensation på ½ mia. kroner

Private solcelle-ejere er fritaget for at skulle betale skatter og afgifter af det, de producerer og selv forbruger. Men hvis ikke målerne afregner egenproduktionen korrekt, kan solcelleejerne altså ende med at betale for meget i skatter og afgifter.

Nu vil Denfo have ministerens ord for, at de berørte solcelleejere ikke skal betale afgifter og tariffer, ligesom man vil have ensartet målestandarderne i de forskellige energiselskaber.

Læs også: 7.000 solcelleanlæg rammes af nyt hovsa-indgreb

Kompensationen i sagen kan ifølge Michael Hvitfeldt løbe op i en regning for staten på op mod en halv milliard kroner.

Energiministeren bekræfter overfor Energiwatch, at han er blevet sagsøgt. Han vil nu kigge nærmere på, hvad stævningen handler om og vurdere, hvordan han skal forholde sig til den.

Selve stævningen mod energiministeriet og Lars Chr. Lilleholt vil blive indleveret til retten på tirsdag.

Er det en inverter på der kun leverer på 1 fase er det lidt nemmere. Det kræver adgang til time aflæsningen på el-måleren og måske også loggen for solcelle anlægget.
Hvis de solcelleanlæg midt på dagen laver f.eks 3 kW på fase T1, og du bruger 3kW på T2. Så betaler du fuld pris for de 3kW du bruger. Men ved en summationsmåler betaler du "0".

  • 0
  • 0