Solcelleejere får ekstraregning på 1.000 kroner fra elselskaberne

Solcelleejere får ekstraregning på 1.000 kroner fra elselskaberne

Landets netselskaber skal have betaling for at benytte elnettet til solcellestrøm. Ekstraregningen for et typisk anlæg bliver 1.000 kroner om året, fremgår det af nyt forslag.

Fra 2014 skal både nye og gamle solcelle-ejere betale omkring 1.000 kroner ekstra om året inklusive moms for at benytte elnettet til at sælge deres solcellestrøm. Det fremgår af et forslag, som landets elnetselskaber netop har indleveret til Energitilsynet, oplyser brancheforeningen Dansk Energi.

»Vi har fået at vide af Energitilsynet, at vi ikke kan få lov at beholde særlige tariffer for visse kunder, og derfor lægger vi nu op til at lave ensartede nettariffer for alle kunder – solceller eller ej,« siger direktør Lars Aagaard.

Han tilføjer, at netselskaberne ellers gerne ville have fastholdt en midlertidig fritagelse for nettarif for eksisterende solcelleejere for ikke at forringe økonomien for allerede foretagne investeringer. En fritagelse, som netselskaberne vedtog i 2010 for at støtte udbredelsen af solceller. Men det har Energitilsynet altså afslået.

»Generelt mener vi, at alle kunder fremadrettet skal betale det samme for at bruge elnettet,« siger Lars Aagaard.

Ifølge Dansk Energis forslag består de 1.000 kroner årligt af en rådighedsbetaling på 50-60 kroner og 750 kroner i nettarif, hvilket med et forbrug på 5.000 kWh vil sige omkring 15 øre pr. kWh. Hertil kommer momsen. Tariffen lægges på alle de kWh, der løber ind til husstanden.

Netbetalingen for solcelle-ejerne har tidligere været genstand for hidsig debat, hvor solcelleejerne anførte, at den ville forringe økonomien i solcelleinvesteringen med tilbagevirkende kraft. Og det kommer altså også til at holde stik.

Læs også: Elselskaber lægger bombe under solcelle-lovforslag

Det forventes, at den endelige branchenorm for tarifering af solceller vil være på plads i løbet af forsommeren, hvorefter de enkelte elnetselskaber skal anmelde deres specifikke tariffer. Den enkelte solcelleejer vil forventeligt først mærke forskel primo 2014.

Kommentarer (24)

Jeg producerer ca. 2.5KW om året via solceller og bliver derfor nød til at købe tilsvarende hos Dong ... skal jeg så også betale 1.000 kr.? ... så er det eddermame frækt!

  • 3
  • 0

Den decentralisering af el produktionen som solcellerne repræsenterer mindsker belastningen og dermed også "sliddet" på elnettet.

De forbrugere der selv producerer el "trækker" mindre el fra nettet - både det lokale forsyningsnet og det overordende transmissionnet.

Den decentrale produktion (vores tilfælde ca. 25% af husene på vejen) mindsker hele vejens generelle "slid" på den infrastruktur der forsyner vejen med el.

Jeg har svært ved at se de reelle begrundelser for at de borgere der har investeret i solceller også skal betale ekstra for at "forbrug af/slid" på elnettet.

  • 11
  • 0