Solcelleejere bliver straffet på pengepungen med skjult regelændring
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Solcelleejere bliver straffet på pengepungen med skjult regelændring

Husejere med solceller risikerer, at deres hus i dag får et ringere energimærke, end det ville have fået før 8. marts i år. I al ubemærkethed er reglerne omkring energimærkning af huse nemlig ændret via en ny bekendtgørelse.

Det betyder, at et solcelleanlæg nu kun forbedrer husets energitilstand på den del af elforbruget, der går til husets drift. Tidligere var det hele elproduktionen fra solcellerne, der kunne modregnes. Samtidig er det så ovenikøbet kun en del af elforbruget til bygningsdriften, der kan kompenseres for - beregnet efter, hvor meget af elforbruget der forekommer, mens solen skinner.

Læs også: Endelig kan solcelleejerne få deres statsstøtte

Ifølge energivejleder Anette Klidsbjerg fra Energitjenesten vil forandringen i værste fald kunne betyde, at et hus går et trin eller to ned i energimærke på grund af denne ændring, hvilket ifølge Statens Byggeforskning kan koste ca. 100.000 i salgsprisen.

»Ingen har gjort opmærksom på denne ændring, så derfor kommer det bag på husejerne, at de – uden at have foretaget sig noget – pludselig må leve med et D-mærke i stedet for et C-mærke,« siger hun og henviser til kontakter med boligejere og andre energirådgivere omkring spørgsmålet.

Læs også: Solkraft, saltvand og drivhuse skal gøre ørken til landbrug

Ifølge energivejlederen kunne et hus med solceller tidligere godskrive 10.000 kWh på energimærket fra det totale elforbrug i huset. I dag kan et hus med solceller og fjernvarme – hvor elforbruget blot kommer fra én til to cirkulationspumper – trække i størrelsesordenen 200-250 kWh fra på mærket.

»Det kan være fornuftigt nok at ændre mærkningsreglerne, så det kun er husets elforbrug, som solcellerne kan kompensere for. Men det er ikke i orden, at myndighederne ikke fortæller forbrugerne om det,« siger Anette Klidsbjerg fra Energitjenesten.

Dækkede over dårlig isolering

Ændringen er sket via en bekendtgørelse, der trådte i kraft den 8. marts 2014. Ifølge Energistyrelsen er den alene ændret, fordi man ønsker overensstemmelse mellem reglerne for energimærkning af huse og bygningsreglementets regler for beregning af energirammer på nye huse og større ombygninger.

»Både ændringen af bekendtgørelsen og ændringen af bygningsreglementet har, som alle ændringer i bygningsreglementet, været i høring i branchen«, forklarer kontorchef Henrik Andersen.

Ændringen i selve bygningsreglementet blev gennemført ved årsskiftet 2012-13, og formålet med den er ifølge Energistyrelsen at sikre mod for fordelagtige indregninger af vedvarende energi i energirammen. For eksempel kunne elproduktion fra solceller kompensere for manglende isolering eller uhensigtsmæssige designvalg.

Det er lovpligtigt at få lavet et nyt energimærke i forbindelse med salg og udlejning af huse. Cirka hvert 7. år skal et energimærke på et hus eller en lejlighed fornys under alle omstændigheder.

"... beregnet efter hvor meget af elforbruget, der forekommer mens solen skinner."

Dette er komplet latterligt. Strømmen er produceret og lagt ud på nettet, hvor den er blevet brugt.
100% af produktionen er derfor brugt til gavn for klima og miljø i nærområdet.

Skal vi også have en regel der siger, at fordi det blæser mindre i København end i Vestjylland, så skal Københavnerne betale mere for strømmen, da en større del af deres forbrugt kommer fra kulkraftværker i stedet for fra vindmøller? Så må alle have en vindmåler på taget som afgør, hvor meget de skal betale, der hvor de bor. Dette er mindst lige så rimeligt!

  • 7
  • 5

@Lars. Der er lige nøjagtig pointen. Du skal vide hvad du ca. skal forvente at betale, under forudsætning af, hvordan din familie er sammensat. Derfor skal du vide hvad der produceres og hvad der forbruges. Samt hvilken tilstand de forskellige energi ting er i. Vedlige hold af energisystemer koster også penge.

Forbruget er meget afhængig af, hvem der bor i huset. Med denne nye ændring så bliver mærket bedre, hvis f.eks. pensionister har boet i huset, fordi de kan ligge et en større del af forbruget, når solen skinner og de har typisk et meget lavere el og varme forbrug end en børnefamilie. På den andenmåde viste du at huset selv bidrager med X MWh i løbet af et år, som du kan bruge af.

Jeg vil helle have en ordning der er mere fyldest gørende og viser fakta. Jeg har ikke noget behov for at man skal blande æbler, pærer og gulerødder sammen til et enkelt intetsigende bogstav. Problemet er at huse får flere og flere typer af energikilder, som sol, vind, jordvarme, vandgenindvinding etc. Derfor bliver det svære og svære at finde ud af hvad en simple mærkning dækker over, hvis ikke total produktioner og indtægterne derfra må indgår.

  • 8
  • 1