Den danske solcellebranche gisper atter efter vejret.
Efter ordretørken i 2012 er der nu igen så småt ved at komme gang i salget, men nu forhindrer lange sagsbehandlingstider hos Energinet.dk, at handlerne bliver afsluttet, og anlæggene sat op.
Læs også: Nyt benspænd: Solcellevilkår ændres halvanden uge før ny pulje åbnes
Hos landets største aktør, Gaia Solar, har man for tiden en ordre på syv millioner kroner liggende til godkendelse hos Energinet.dk. Den har ligger der siden februar, og ifølge adm. direktør Peter Termann Petersen kan han end ikke få at vide, hvornår afgørelsen kan forventes:
»Det er ikke i orden! Vi har endnu et projekt til otte mio. kroner på vej, og vi kan simpelthen ikke leve med, at vi har ordrer for så mange penge hængende på ubestemt tid,« siger han.
Læs også: Solcelleanlæg leverer næsten lige så billig strøm som havmølleparker
Energinet.dk beklager
Peter Termann Petersen tilføjer, at det virker grotesk, at staten bruger mange penge på at skabe nye arbejdspladser, samtidig med at man forhindrer, at der skabes arbejdspladser i solcellebranchen:
»Hvis det er et spørgsmål om bemanding, så ville det næsten være billigere for os at forære Energinet.dk penge til en medarbejder,« siger han lettere polemisk.
Hos Energinet.dk beklager afdelingsleder Hanna Møller Rasmussen de lange ventetider og manglende svar til en ansøger:
»Vi arbejder på - inden for de næste 14 dage - at blive i stand til at angive en sagsbehandlingstid og få formidlet den ud på hjemmesiden, siger hun og tilføjer, at man har sat ekstra mandskab ind på opgaven.
Læs også: Kommunernes million-solcelleplaner lammet af lovfnidder
Hun vil dog ikke sige konkret, hvor lang en sagsbehandlingstid, man forventer at lande på.
Nye regler øger arbejdsbyrden
Når sagsbehandlingstiden er løbet løbsk, hænger det sammen med en lovændring fra 1. september, der hovedsagelig er begrundet i EU-regler.
Nu skal alle søge om godkendelse af deres solcelleanlæg (for at få et pristillæg) inden anlægget stilles op, hvor man tidligere kunne få det bagefter. Dette gav tidligere Energinet.dk en vis mulighed for at vide, hvor mange ansøgninger, man ville få, fordi opsatte anlæg blev registreret.
Samtidig skal alle anlæg nu vurderes på, om der er en tilskyndelsesvirkning – altså om de reelt ville være bygget alligevel uden pristillæg. Det er et krav fra EU, der skal modvirke statsstøtte til virksomheder.
Læs også: Nu skal solcelle-ejere søge om tilskud – igen
Endelig skal alle anlæg, der er godkendt én gang, godkendes igen, når de er færdige.
»Samlet set må vi nok sige, at sagsbehandlingen er blevet noget mere omfattende end før,« siger Hanna Møller Rasmussen fra Energinet.dk.
Reglerne er for komplicerede
Sagsbehandlingstiden er også påvirket af, at det inden jul var sidste chance for at søge om nettoafregning for eksisterende solcelleanlæg, Det gjorde, at Energinet.dk i perioden op til jul fik 2.100 ekstra ansøgninger.
Formanden for brancheforeningen Dansk Solcelleforening, Flemming Kristensen, mener ikke kun, at kritikken skal placeres hos Energinet.dk, men at politikerne må ind over sagen, fordi det er dem, der har skabt de regler, som Energinet.dk arbejder efter.
Læs også: Husejere er gået kolde i solceller
»For eksempel skal en stor solcellepark deles op i 400 kW-enheder, som skal behandles hver for sig, ligesom vi finder det mærkeligt, at et solcelleanlæg til en virksomhed skal godkendes, selvom virksomheden har tænkt sig at bruge al strømmen selv og altså ikke søger om pristillæg,« siger han.
Flemming Kristensen tilføjer, at der virkelig er brug for et kritisk blik på lovens krav og bestemmelser, og at foreningen vil nu gå til politikerne for at få forenklet reglerne.
