Solcellebranchen: Lange sagsbehandlingstider kvæler branchen

21. april 2016 kl. 09:022
Solcellebranchen: Lange sagsbehandlingstider kvæler branchen
Illustration: Gaia Solar.
Siden nytår er sagsbehandlingstiden for solcelleanlæg hos Energinet.dk vokset så markant, at den sarte solcellebranche risikerer at blive kvalt, siger brancheformand, der kræver politisk indgriben.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den danske solcellebranche gisper atter efter vejret.

Efter ordretørken i 2012 er der nu igen så småt ved at komme gang i salget, men nu forhindrer lange sagsbehandlingstider hos Energinet.dk, at handlerne bliver afsluttet, og anlæggene sat op.

Læs også: Nyt benspænd: Solcellevilkår ændres halvanden uge før ny pulje åbnes

Hos landets største aktør, Gaia Solar, har man for tiden en ordre på syv millioner kroner liggende til godkendelse hos Energinet.dk. Den har ligger der siden februar, og ifølge adm. direktør Peter Termann Petersen kan han end ikke få at vide, hvornår afgørelsen kan forventes:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er ikke i orden! Vi har endnu et projekt til otte mio. kroner på vej, og vi kan simpelthen ikke leve med, at vi har ordrer for så mange penge hængende på ubestemt tid,« siger han.

Læs også: Solcelleanlæg leverer næsten lige så billig strøm som havmølleparker

Energinet.dk beklager

Peter Termann Petersen tilføjer, at det virker grotesk, at staten bruger mange penge på at skabe nye arbejdspladser, samtidig med at man forhindrer, at der skabes arbejdspladser i solcellebranchen:

»Hvis det er et spørgsmål om bemanding, så ville det næsten være billigere for os at forære Energinet.dk penge til en medarbejder,« siger han lettere polemisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Energinet.dk beklager afdelingsleder Hanna Møller Rasmussen de lange ventetider og manglende svar til en ansøger:

»Vi arbejder på - inden for de næste 14 dage - at blive i stand til at angive en sagsbehandlingstid og få formidlet den ud på hjemmesiden, siger hun og tilføjer, at man har sat ekstra mandskab ind på opgaven.

Læs også: Kommunernes million-solcelleplaner lammet af lovfnidder

Hun vil dog ikke sige konkret, hvor lang en sagsbehandlingstid, man forventer at lande på.

Nye regler øger arbejdsbyrden

Når sagsbehandlingstiden er løbet løbsk, hænger det sammen med en lovændring fra 1. september, der hovedsagelig er begrundet i EU-regler.

Nu skal alle søge om godkendelse af deres solcelleanlæg (for at få et pristillæg) inden anlægget stilles op, hvor man tidligere kunne få det bagefter. Dette gav tidligere Energinet.dk en vis mulighed for at vide, hvor mange ansøgninger, man ville få, fordi opsatte anlæg blev registreret.

Samtidig skal alle anlæg nu vurderes på, om der er en tilskyndelsesvirkning – altså om de reelt ville være bygget alligevel uden pristillæg. Det er et krav fra EU, der skal modvirke statsstøtte til virksomheder.

Læs også: Nu skal solcelle-ejere søge om tilskud – igen

Endelig skal alle anlæg, der er godkendt én gang, godkendes igen, når de er færdige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Samlet set må vi nok sige, at sagsbehandlingen er blevet noget mere omfattende end før,« siger Hanna Møller Rasmussen fra Energinet.dk.

Reglerne er for komplicerede

Sagsbehandlingstiden er også påvirket af, at det inden jul var sidste chance for at søge om nettoafregning for eksisterende solcelleanlæg, Det gjorde, at Energinet.dk i perioden op til jul fik 2.100 ekstra ansøgninger.

Formanden for brancheforeningen Dansk Solcelleforening, Flemming Kristensen, mener ikke kun, at kritikken skal placeres hos Energinet.dk, men at politikerne må ind over sagen, fordi det er dem, der har skabt de regler, som Energinet.dk arbejder efter.

Læs også: Husejere er gået kolde i solceller

»For eksempel skal en stor solcellepark deles op i 400 kW-enheder, som skal behandles hver for sig, ligesom vi finder det mærkeligt, at et solcelleanlæg til en virksomhed skal godkendes, selvom virksomheden har tænkt sig at bruge al strømmen selv og altså ikke søger om pristillæg,« siger han.

Flemming Kristensen tilføjer, at der virkelig er brug for et kritisk blik på lovens krav og bestemmelser, og at foreningen vil nu gå til politikerne for at få forenklet reglerne.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
21. april 2016 kl. 09:47

Der er hårdt brug for forenkling af reglerne for etablering af og støtte til solcelleanlæg. Både reglerne for private husstande og virksomheder, kommuner, boligforeninger og især solcellelav skal forenkles. Det er helt urimeligt at politikere og myndigheder forhindrer et bredt folkeligt engagement i miljøvenlig energiproduktion. Her er nogle enkle forslag: Tillad ansøgninger over hele året, fjern alle andre begrænsninger for solcellelav end max. anlægsstørrelse (500 kW) og max. andel pr. borger (10 KW) og en 10 km bopælszone. Tag store kommercielle anlæg ud af tilskudsordningen med særligt pristillæg. Giv kommuner og virksomheder ret til uden videre at opsætte anlæg, som dækker op til 50 pct. af egetforbrug. Lad os få noget Community Power.