Solcelleboom kan koste branchen livet
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Solcelleboom kan koste branchen livet

Billige solceller og høj statsstøtte har gjort, at solcelleanlæg vokser frem i stor stil både hos private og på erhvervsområdet.

Men loftet for statsstøtte til anlæggene er snart nået – der er afsat støtte til opførslen af 760 MW frem mod 2020, hvilket er nok til at dække knap 200.000 husstandes energiforbrug, og allerede nu er der reserveret støtte til at opføre 560 MW. Hertil kommer en række store projekter på tage af erhvervsbygninger, som kan løbe op i mere end 100 MW.

Dermed ser det ud til, at solcellebranchen når loftet for statsstøtte længe før 2020, og når udbygningen af solenergi i Danmark når dette mål, er der ikke udsigt til flere støttekroner:

»Der er ingen planer om at løfte barren. Vi har sat grænsen ud fra, at vi skal tage to hensyn. På den ene side vil vi gerne have sol som en del af energimikset, for det balancerer godt med vind, men ikke mere end at de økonomiske bukser også kan holde til det, fordi solceller stadig er en af de dyrere energiformer,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil, der er energiordfører for Socialdemokraterne.

Solcellebranchen frygter den manglende statsstøtte:

»Vi dør. Det siger sig selv 100 procent. Hvis der ikke er støtte til et marked frem til 2020, så er der ikke nogen virksomheder,« siger Jørn Bue Madsen, formand for Dansk Solcelleforening.

Læs mere på Business.dk.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Men hvis ikke branchen kan klare sig paa kommercielle vilkaar er den vel ikke vaerd at beholde !? :-) Eller i hvert fald vil der i givet fald blot ske en "naturlig afgang". Staten kan jo ikke holde en branche kustig i live bare fordi den ellers ikke kan klare sig !! Det viser desuden bare hvor kortsigtet saadanne ordninger er hvis ikke de er sindsygt godt taenkt igennem.

 • 2
 • 3

At tale om støtte og priser i år 2020 er totalt vanvittigt. Ingen ved hvad priserne på de nye energiteknologier vil være til den tid. De sidste to år er prisen på solceller halveret i DK, derfor problemerne med støtteordningerne, som blev for gode.
De næste to år vil sandsynligvis bringe en ny halvering, og min spådom er, at længe inden år 2020 vil solceller være den billigste energiform overhovedet!
I udlandet er man allerede begyndt at se solceller installeret uden støtte, bl. a. i Spanien, hvor nye forretningsmodeller, der søger at optimere egetforbruget vinder indpas.

Her omtales en af disse virksomheder:

http://www.renewableenergyworld.com/rea/bl...

Så op med humøret, solcellebranche, jeres marked forsvinder ikke.

 • 1
 • 0

Det med solceller of vindenergi. Det er jo en del af regeringens grøn enegi pakke, hvor vi skal mere grøn energi. Problemet er bare at de har glemt at fortælle at det er forbrugerne og på længere sigt erhvervslivet der skal betale, det er det hele støtteordningen går ud på.
Uden støtte var det ikke rentabelt at bede husejere om at spytte penge i et anlæg.
Men regeringen siger vi skal have mere grøn energi men vil ikke betale dét, det koster.
Nu er der nogen der så kaster penge i et solcelle anlæg, og samtidig så stiger prisen pr. kilowatt time, så tilskudet bliver finansieret. Om 10 år betaler du det samme som du gør nu eller mere og spare ikke noget, men du har fået betalt dit solcelle anlæg og staten nyder godt af den ekstra strøm du producere som de så kan sælge tilbage rigtigt dyrt til dem der har et højt forbrug af strøm. Det kunne i princippet være dig hvis du for et højere elforbrug de næste 10 år.
Det er jo staten der ejer DONG.
Det er muligt det er smart og du føler at du spare penge her og nu ved at investere i et solcelle anlæg.
I sidste ende er det også forbrugeren der der betaler for den grønne produktion, som kunne gøres billigere med halm og affald fra hele Danmark.
Lige nu har man valgt en løsning hvor man sejler træflis til Dk fra Canada og Rusland fordi det er "billigst" lige nu, men man øger så CO2 forureningen. Når der så bliver mangel på det så stiger prisen og så kigger man på alternativer ..... Halm, biobrændsel fra DK. Nå der er ikke længere nogen der producere de mængder og det bliver for dyrt, så man fortsætter med import af dyrt træflis. Det medføre at prisen stiger igen......
Umiddelbart virker det ikke som en gennemtænkt løsning, men sådan er det i DK man indføre en tilskudsordning, så det bliver billigt her og nu, i stedet for at betale det virkelig koster
Det er den fantastiske "Know How" vi har i DK som ikke bliver brugt af hverken politikere eller embedsmænd.
Der burde være et loft for hvor længe man kan sidde i folketinget.

 • 0
 • 3

de direkte og indirekte subsidier til fossil industrien?

Hvorfor mon der er så mange militær baser i f.eks. saudi arabien? Problemet er at subsidierne til fossil industrien fuldstændigt glemmes og ikke nævnes.

Vi behøver trods alt ikke angribe andre og stjæle deres olie ala Irak for at få energi fra f.eks. solceller og vindmøller. Fakta er at de samlet subsidier til fossil industrien får subsidierne til VE til at blive usynlige.

Man behøver kun tage et kort blik på de mange vildledende artikler her i f.eks. ingeniøren og mange andre steder ang. skiffergas:

Man nævner f.eks 100% af de ressourcer i jorden på en måde så det fremstår som om det hele kan udvindes. Erfaringerne fra USA og flere Europæiske nationer viser at det er 1 til 2% som kan udvindes ved nuværende priser. Fakta er at de firmaer, som udvinder skiffergas i USA lever af cash-flowet og hypen - ikke af reelle indtæger. Dette er meget let at verificere, men det gør man ikke. Tallene er offentligt tilgængelige og kan findes ved at læse mine tidligere indlæg.

 • 2
 • 0

Det er endnu en gang lykkedes at beskrive støtten til solceller som statsstøtte.

Det kan man godt definere den nu ændrede nettomåleordning som værende, idet disse betød at der ikke blev betalt afgift til staten af el fra dise anlæg. (Herunder specielt den del, der blev leveret til nettet om sommeren )

Siden ændringerne i solcelleordningerne i slutningen af 2012 er det de øvrige elforbrugere, i form af PSO, der betaler en garanteret pris for el fra solcelleanlæg.

 • 0
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten