

Solceller er i stigende grad blevet danske husejeres yndlingsvåben mod de stigende elpriser i en tid med krig, energikrise og grønne ambitioner. Det er meldingen fra flere folk i branchen, der har været vidne til en stor efterspørgsel over de seneste år. Og i år er det stukket helt af.
Danmarks største leverandør af solceller, Viasol, har oplevet stigningen siden starten af 2020, men med Ruslands invasion af Ukraine er det gået amok, lyder det fra salgsdirektør Tobias Nielsen:
»I dagene op til invasionen oplevede vi pludselig 10 gange flere henvendelser på anlæg end normalt - og det har holdt ved lige siden. Vi oplever en ekstrem efterspørgsel i disse dage - og der er ingen udsigt til det holder op,« lyder det fra Tobias Nielsen.
Meldingen om voksende efterspørgsel kommer også fra den europæiske brancheorganisation SolarPower Europe, der i sin netop offentliggjorte analyse har skruet op for forventningerne …igen.
Fremskrivninger peger på at 39 GW solcelller vil blive opsat i Europa i løbet af 2022. Det skal sammenlignes med 27 GW i 2021, som var et rekordår for flest solceller opsat.
Stigning gælder også større anlæg
Hos Energinet, der håndterer nettilslutningen af de store solcelleanlæg (typisk større end 80-100 MW), har man også bemærket den voksende efterspørgsel på solceller.
»Hvor vi for få år siden havde en enkelt tilslutningssag om året, så har vi behandlet små 50 sager indenfor det sidste år. Stigningen har været i gang længe og den bliver bare ved,« siger Bjarne Brendstrup, der peger på voksende elpriser og lavere anlægsomkostninger som årsagen til stigningen.
Elpriserne er steget fra 35 øre/kWh i sommeren 2021 til de omkring 200 øre/kWh i dag – og samtidig har den teknologisk udvikling medført et væsentligt fald i anlægningsomkostninger indenfor de sidste par år.
»Hvis de høje elpriser fortsætter, og det er muligt at fremskaffe solceller til en fornuftig pris, så tror jeg vi fortsat vil se ind i en voldsom interesse for at etablere solcelleparker,« siger Bjarne Brendstrup.
Ny danmarksrekord for solcellestrøm
Ifølge Tobias Nielsen er stigningen blandt private drevet af en kæde af hændelser såsom mindre vandkraftproduktion i Norden, lukkede akraftværker, samt den eksisterende energikrise og krig.
»Frem mod nytår var efterspørgslen også drevet meget af, at folk ville nå at udnytte det dobbelte håndværkerfradrag. Men selv da fradraget helt forsvandt, fortsatte efterspørgslen bare opad,« siger Tobias Nielsen.
Han fortæller, at kunderne især er drevet af et ønske om at være selvforsynende, grønne og komme væk fra de høje elpriser. Mange investerer i anlæg, der kan gøre dem 70 procent selvforsynende og ofte med batteribank til at lagre egen strøm.
»Vi oplever, at folk har et ønske om at være herre over deres egen strøm. Og så spiller de grønne ambitioner en stadig større rolle for kunderne,« lyder det fra Tobias Nielsen, der har oplevet en fordobling i kollegastaben siden nytår for at følge med efterspørgslen.
Håndværkerportalen 3byggetilbud.dk kunne også i fredags melde om, at de indenfor de seneste fem måneder har oplevet en stigning på 979 procent i antallet af formidlede solcelleopgaver sammenlignet med samme periode sidste år.
I juni slog danske solcelleanlæg også produktionsrekord med 307 gigawatt-timer strøm, svarende til 11 procent af det samlede danske elforbrug.
I EU lyder målsætningen fra kommissionen at solcelle-kapaciteten skal op på 400 GW i 2025. I dag er den samlede kapacitet i EU 173 GW. Tyskland er Europas største producent med 58 GW.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Nu får jeg snart batterier, og jeg har valgt Sonnen, da jeg kan styre og aflæse forbrug direkte via eget netværk (ikke noget cloud crap ;) - og da jeg fra en simpel lille computer (raspberry pi) så også kan aflæse mine solcellers produktion (og har måler i min tavle, så kan afløse straks forbrug) - kan jeg rimelig nemt se om det er praktisk at lade batteriet fra elnettet eller ej, om jeg kan tillade mig at tænde for pool opvarmningen (for at brænde overskudsstrøm af), om bilen bør lades nu.. osv. Ligeledes er weather.com mm. gode - de har et api hvor du kan hente prognoser - så med rimelig god statistik kan forudsige dine solcellers elproduktion de næste 24 timer.
I glemmer tilsyndeladende at batterierne der ofte følger med sådan et solcelleanlæg gør en KÆMPE forskel for den fordeling af forbruget (på døgnet) som er et kæmpe behov vi har. Det er jo derfor time-priser blev indført, så man kunne give et incitament til at flytte sit strømforbrug. Når man sætter et batteri på, og jo får el-prisen 24 timer forud, så kan man lade batteriet fra nettet, når strømmen er billigst (hvilket den er fordi, det er bedst af aftage der) og så bidrager man ikke til at presse el-nettet når strømmen er dyrest- og dermed udlignes de peaks som er dyre, fordi de kræver en højere peak kapacitet i elnettet.
Umiddelbart er batterier en uønsket omkostning. Hvis man laver et LFP Husstands Batteri, som understøtter 3.000 FullEquivalentCycles (FEC), hvor batteriet har udledt 70 kg CO2/kWh kapacitet ved produktionen, forringer man CO2 regnskabet med 23g CO2/kWh.
Så hvis man lader lige nu, når Energinet kan levere med omkostnng på 190 g CO2/kWh istedet for i kogespidsen hvor CO2/kWh måske er 290 g CO2/kWh er det jo en god forretning CO2 wise!
Selv med en halv dårlig styring er fordelene så store at der er gevinst!
Frank: Hvis batteriet både skal bruges til udjævning af prisen på elnettet og til at gemme sol-el til nat og mørke timer, så bliver styringen indviklet og kræver tilmed samkøring med vejrguderne.
Hos mig (solceller + elbil + pool) er det et antal kontakture, der tænder og slukker for vandvarmer, fryser, bassinpumpe, m.v.) ud fra generel viden om elprisens variation, og det er mig, der kigger vejrudsigt og vælger, om elbilen skal oplades i dag/aften eller vente, til solen skinner.
...men batterierne kan lades op om natten når strømmen er billig, og så forsyne boligen om dagen. Billegere for forbrugeren - og bidrager ti lbelastningsfordeling.De 3-4 mørkeste måneder produceres næsten ikke noget af betydning.
..allerede nævnt
#17 Selvom vi blev lovet noget andet..
og det er lige her filmen knækker m.v.h. Knud -Erik Fabricius
Kan diverse motorer startes uden batterier? Jeg tænker særligt på en varmepumpe som har en stor startstrøm. Køleskab og fryser kan også trække noget, men motorerne er meget mindre.Kun hvis du overser bemærkningen om brug af batterier.
Nu kunne man starte med at udnytte den energi man producere om dage til selv at bruge den om aftenen i sommer halvåret , med batterier ( selvom jeg ikke er til batterier på private solcelle anlæg). I vinter månederne er det jo ikke så aktuelt og bliver det heller ikke med de miljø.. tunge.. batterier. Med den nye afregning time for time har det jo ødelagt det en del for de private solcelle producenter, selvom vi blev lovet noget andet..
@Dan Jensen:
Nej, de små batterier der installeres kan max udjævne over et døgn og ikke mange dage med lav produktion (gråvejr/vinter) så Holger Skjærning har ret i hans kommentar (#2).Kun hvis du overser bemærkningen om brug af batterier. Det er naturligvis ret dyrt at sikre ø-drift på egen matrikel med solceller og batterier, men præmissen om at Alle Os Andre (AoA?) skal sikre strømmen holder ikke nødvendigvis.
Enig. Det er svært at se det hensigtsmæssige i elafgiften for private med den kompleksitet, der ligger i at refundere afgift for anvendelse i elbil og for anvendelse til opvarmning
Enig i både løsning a og b, enten afgift op til 4.000 kWh for alle, eller nedsættes til minimumsafgift på de 0,4 øre/kWh for alt forbrug (det er det halve af det man giver med elbaseret opvarmning over 4.000 kWh)
Det næste der skal kigges på er tarifferne som desværre er stigende - selvfølgelig grundet stigende energipriser.
Enig. Det er svært at se det hensigtsmæssige i elafgiften for private med den kompleksitet, der ligger i at refundere afgift for anvendelse i elbil og for anvendelse til opvarmning. Jeg ville foreslå, at man vælger en af følgende veje at gå a. Elafgiften for private nedsættes til 'elvarmeafgiften' for forbrug ud over 4.000 kWh pr år - uanset om boligen er elopvarmet eller ej.Til gengæld kan vi så betale fuld afgift uden mulighed for refusion på al strøm til elbilen</p>
<p>11: Ja - dette er virkelig en skatteteknisk katastrofe.
b. Elafgiften for private sløjfes helt.
I begge tilfælde kan den særlige refusion af elafgift for elbiler fjernes. Der er en god anledning til denne lemeplse ved næste årsskifte, for på det tidpsunkt idriftsættes Viking link, der sikrer høje elpriser i DK i flere år frempover.
Tilmed er det sådan, at hvis en energiberegning på et nyt hus falder ud til at der skal suppleres med solceller, så bliver den nye ejer låst til kravet om solceller der så medfører at man IKKE kan købe en "elbil på refusion pakke". Her er det altså BBR regler som udelukker muligheden for at kunne købe el-bil!!!!!
Det behøver ikke engang at være nødvendigt i energirammeberegningen, for hvis bare solcellerne er regnet med, så er man låst, så fx os der valgte solceller til ved nybyg, så er det låst, vi skulle have ventet og monteret dem efter byggeriet var færdigt, for nu vil det kræve en ny energirammeberegning, og eventuelt ændringer hvis det skal frakobles, alt andet lige en udgift der overstiger prisen på at få solcellerne
Men ja, det er en skatteteknisk katastrofe, desværre ikke den eneste i det kludetæppe vi har af skat og afgifter
#11: Ja - dette er virkelig en skatteteknisk katastrofe.Til gengæld kan vi så betale fuld afgift uden mulighed for refusion på al strøm til elbilen
De der bare kører "unlimited km" kan få refusion på hver kWh når man bare henter energien fra el-nettet - modsat - dem der kører "normalt forbrug" og har tænkt på miljø og derfor har solceller til delvis at dække deres eget forbrug, de straffes så man ikke kan få kWh refusion og ej heller får "rimelig" betaling for de kWh der sælges til andre.
Tilmed er det sådan, at hvis en energiberegning på et nyt hus falder ud til at der skal suppleres med solceller, så bliver den nye ejer låst til kravet om solceller der så medfører at man IKKE kan købe en "elbil på refusion pakke". Her er det altså BBR regler som udelukker muligheden for at kunne købe el-bil!!!!!
Det er altså op ad bakke at kunne støtte den grønne omstilling når disse regeltekniske uheldigheder ikke fjernes. Jeg håber at en/flere politikere læser dette og kan hjælpe så vi lettere kan skifte til el-drift.
Selvom man ikke bliver selvforsynende, så kan solceller være en ganske fin idé hvis man kan udnytte produktionen så meget som muligt selv, derfor fik vi et lille anlæg da vi byggede hus, ikke det mindste, men heller ikke for stort, for dengang kunne man ikke få noget for overskuddet (gruppe 5), og produktionen skal bruges med det samme, det er dog ændret så vi kan få en smule for overskuddet, men det betaler ikke anlægget.
Det mest ærgerlige er dog at vi bliver straffet økonomisk pga solcellerne efter vi har købt elbil, anlægget er ikke stort nok til et væsentligt bidrag til elbilen, og solen leverer mest når vi ikke er hjemme. Til gengæld kan vi så betale fuld afgift uden mulighed for refusion på al strøm til elbilen
Jeg tror svaret er, tidligst når Frankrig får styr på sikkerheden på deres atomkraftværker. Lige i øjeblikket er omkring halvdelen af deres atomkraftværker taget ud af drift på grund af problemer med støbegods fra "Forge Creosote", se nylig t indlæg om Fukushima her på ing.dk. Dette gør at spotprisen på el i Frankrig i øjeblikket er tårnhøj, i øjeblikket omkring € 530,- / MWh. Det er omkring 4 kr / kWh! Læg oven i det at tyskerne mangler gas til deres produktion. Med de forhold så kan man godt forstå at markedet sender al den strøm de kan sydpå i stedet for at få "snollede" 1,05 kr for strømmen her på Sjælland. Strøm fra Sverige?, nej priserne i Sydsverige er ofte meget tæt på de sjællandske priser. Hvad så med strøm fra Trondheim til 13 øre/kWh? Nej, der er "lige" nogle barrierer/transitafgifter imellem. I forvejen betaler folk i Oslo og omegn mere for strømmen end vi gør her i København. Hvad skal disse transitafgifter så bruges til - til at betale udbygningen af højspændingsnettet. Mit bedste skøn er at dette fortsætter med tidshorisonter på år.Det gode spørsmål hvornår/om strømmen kommer tilbage fra før nuværende krise.
Nu er det i Kina der installeres mest vindkraft per år. En kinesisk producent kan sikker få papir på at den brugte strøm er fra lokalt produceret "grøn" strøm. Strømforbruget giver mig ikke overvejelser. Derimod er jeg noget mere usikker på kemien fra produktionen af solpanelerne. Det er ofte ret krasse sager.producerer jo typisk på lidt grønnere strøm end de kinesiske konkurrenter
Og allerede her er det så "filmen knækker". Det er formodentligt en god forretning privatøkonomisk, men det er rigtigt dyrt for samfundet med en masse kilder med en høj men kortvarig spidsproduktion. Produktionen falder ikke sammen med behovet. Det gør at der skal etableres alternativ kapacitet og det kommer samfundet / "os andre" til at betale. Samfundsøkonomisk er det ikke optimalt.</p>
<ul><li>flere dages gråvejr undtaget.
Jeg er selv noget forbløffet over at jeg ikke kan google mig til EU krav om at f.eks. SolcelleParker fremviser en EROI, EPD eller RoE før anlæggelsen - er det mine googling evner der halter?
Jeg kan se at solcelle producenterne begynder at lave EPD'er f.eks. her fra Trina Solar, https://www.epditaly.it/wp-content/uploads/2016/12/MR-102.1_Trina-Solar_EPDTSM-DE15M-II_TSM-DE17M-II-0PV-Backsheet-Panels.pdfsom får beregnet at RoE (E Invested / E Produced,annually) er på 1,63, så parken er Energi betalt efter blot 0,63 år).
Og jeg kan se at EU Komissionen undersøger behovet for nye regler om solcellers miljøpåvirkning (med Plnlagt Kommisions vedtagelse Andet Kvartal 2023!!!!):https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12820-Energim%C3%A6rkning-Europa-Kommissionen-unders%C3%B8ger-behovet-for-nye-regler-om-solcellers-milj%C3%B8pavirkning_daOg har fået svar fra 'European Solar Manufacturing Council' at det er en god ide, så de bedre kan konkurrere, for de europæiske solcelle prodcenter producerer jo typisk på lidt grønnere strøm end de kinesiske konkurrenter :-)https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12820-Energim%C3%A6rkning-Europa-Kommissionen-unders%C3%B8ger-behovet-for-nye-regler-om-solcellers-milj%C3%B8pavirkning/F2746025_da
Det kan da kun gå for hurtigt!
Undskyld! Jeg kører ikke uden batterier! Der sidder 28 kWh-batteri i min elbil, og den oplades fortrinsvis i solskin. Det er særdeles effektivt, når der er betalt for bil og batteri!
At være selvforsynende i gennemsnitsbolig (4000 kWh/år) i blot to uger, koster (fra LithiumPro) ca. 385.000 kr. Se REO.dk, forsiden. Hvis det skal gælde også om vinteren, bliver prisen tæt på det dobbelte. Så jeg kører uden batterier!!!
Det er ret ligetil at være stort set selvforsynende via solceller og batteri i sommerhalvåret - flere dages gråvejr undtaget.
Straks værre ser det ud om vinteren. De 3-4 mørkeste måneder produceres næsten ikke noget af betydning.
Helt galt går det med kombinationen med elvarme (varmepumpe) da man så i en typisk husholdning vil have langt over halvdelen af sit elbehov de måneder hvor der stort set ikke er nogen produktion.
Men elvarme er jo med varmepumper blevet stuerent igen efter det tidligere var en udskældt opvarmningsform. Afgiften (udover husstandens første 4000kWh) er også næsten væk.
Tilføjer man endnu et politisk kæledække i form af en elbil hjælper det heller ikke stort på det direkte egetforbrug.
Men privatøkonomisk kan solceller med det øjeblikkelige prisniveau på energi nemt betale sig - Det gode spørsmål hvornår/om strømmen kommer tilbage fra før nuværende krise. I 2021 fik jeg i snit 53øre for den strøm jeg ikke brugte direkte og øret før blot 17øre.
For det betyder jo, at man sælger strøm i solskin - og køber strøm, de 80 % af tiden, hvor produktionen er lille eller nul. Det vil derfor være alle os andre (samfundet), der sikrer, at solcelleejeren får strøm om morgenen, om aftenen, om natten og i gråvejr.
Kun hvis du overser bemærkningen om brug af batterier. Det er naturligvis ret dyrt at sikre ø-drift på egen matrikel med solceller og batterier, men præmissen om at Alle Os Andre (AoA?) skal sikre strømmen holder ikke nødvendigvis.
At være selvforsynende nævnes flere steder som et ønske fra solcellejeren. MEN .... "selvforsynende" er man kun, hvis man "hele tiden" har strøm nok til sit forbrug. Det er nemt nok (men dyrt) at købe så mange solceller, at de i solskin producerer lige så meget strøm, som man bruger hele ugen eller døgnet. Men det er IKKE selvforsyning!
For det betyder jo, at man sælger strøm i solskin - og køber strøm, de 80 % af tiden, hvor produktionen er lille eller nul. Det vil derfor være alle os andre (samfundet), der sikrer, at solcelleejeren får strøm om morgenen, om aftenen, om natten og i gråvejr. - Så skal strømmen enten komme fra stabile kraftværker eller importeres, som vi gør nu. Så det er meget langt fra "selvforsyning".
Nedenstående danske rapport, når til det slukørende resultat at bedste Solpanel i DK har EnergiTilbageBetalingstid på 3 år og de værste har EnergiTilbagebetalingstid på mere end deres levetid! Og der er flere af de værre end af de bedre :-(
Rapport: Aalborg Universitet: Klimaeffektiv renovering Balancen mellem energibesparelse og materialepåvirkninger i bygningsrenovering Kanafani, Kai; Lund, Alberte Mai; Schjødt Worm, Amdi; Due Jensen, Johannes; Birgisdottir, Harpa; Rose, Jørgenhttps://vbn.aau.dk/ws/portalfiles/portal/452250489/Klimaeffektiv_renovering_balance.pdf
Sørme på tide at man kræver TredieParts EPD for alle Solceller der sælges i DK (eller EU!) så velmenende forbrugere ikke uforvarende forværrer klimasituationen, Når vi kan stille krav enegimæssige krav til bygnings renoveringer, er det sørme underligt at vi ikke stiller krav til energi forbedringer.
PS1: Man kan sagtens lave paneler med EnergiReturnedOnInvestment > 1! En producent som Maxeon Solar Technologies, har 3'die Parts beregnet EROI = 100!
PS2: Hvis wafer og panel producenterne brugte Deres først producerede paneler til at energiforsyne den næste produktion (istedet for at eksportere dem) kunne Deres regnskab se bedre ud. Antagelig er den lokale sorte energi alt for billig?