Solcellebatterier savner standarder

»Dybest set er der ikke nogen specifikke regler i øjeblikket«, forklarer Jan Roed, der er chefingeniør i Sikkerhedsstyrelsen, om reglerne – eller mangel på samme – for batterier til private husstande. Det har dog sin naturlige forklaring, for det er ikke muligt at udarbejde en sikkerhedsstandard for et produkt, før det er færdigudviklet – og det er batterier til solceller langtfra:

Det er den internationale organisation IEC’s tekniske komité, TC 21, som har ansvaret for udviklingen af sikkerhedsstandarder for genopladelige batterier, og her har man oprettet flere arbejdsgrupper, hvor den ene er et samarbejde mellem batterikomiteen (TC 21) og solcellekomiteen (TC 82). De skal blandt andet kigge på standarder for spændinger, kapacitet og op- og afladning for solcellebatterier, men har mest fokus på stand-alone-systemer til elforsyningen af tyndt befolkede områder.

En anden gruppe, TC 21/WG8, skal udarbejde sikkerhedsstandarderne for batterierne og deres installation. Arbejdet forventes igangsat ultimo 2015, og man kan forvente en færdig international standard tre-fire år efter.

Koncentrationen en risiko

Et afgørende sikkerhedsaspekt i forhold til de nye batterier er, at de, modsat f.eks. et bilbatteri, ofte vil være placeret inde i folks hjem, for eksempel i kælderen. Samtidig er det batterier med en meget stor energikoncentration og en lille indre modstand, hvilket betyder, at en kortslutning giver en meget hurtig og voldsom energiudladning, ligesom man må tage stor hensyn til brandfaren, der for eksempel kan opstå ved en forkert styring af op- og afladningen.

Men Jan Roed understreger dog, at bare, fordi der endnu ikke er færdige sikkerhedsstandarder, så betyder det ikke nødvendigvis, at batterierne er usikre at bruge:

»De skal naturligvis overholde gældende generelle krav om ikke at være til fare for brugerne, og selv om der ikke er specifikke regler, er det fabrikanternes ansvar, at de generelle sikkerhedskrav er overholdt,« siger han.

Den danske virksomhed Lithium Balance er en af de producenter, som står foran at markedsføre solcellebatterier. Men da standarderne endnu ikke er klar, har man vendt blikket mod Tyskland.

Det forklarer Rasmus Rode Mosbæk, der er projektleder for virksomhedens energilagringssystemer:

»Der er ingen steder i Danmark, hvor vi kan få sikkerhedstestet vores batterisystem, og derfor er vi i dialog med et tysk certificerings­institut, som tester efter tyske anbefalinger,« siger han.

Anbefalingerne er udarbejdet med den tyske solcelleorganisa­tion BSW i spidsen. Samtidig har Karlsruhe Institute of Technology udarbejdet en tjekliste:

»Man kan højst score 150 point på tjeklisten, og vi har allerede set, at det bliver brugt i markedsføringen af batterisystemer,« siger Rasmus Rode Mosbæk.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Nu er stationære batterier jo ikke noget nyt. Der er masser af materiale at tage af. For eksempel: IEC 62619, som omhandler sikkerhed for (bland andet) genopladelige litium batterier. Der er pt. en rev. 2 på vej rundt i IEC.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten