Solcelle-lovforslag slukker for solceller på lejeboliger
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Solcelle-lovforslag slukker for solceller på lejeboliger

Regeringens nye forslag om at droppe timeafregning af strøm fra solcelle-anlæg over 6 kW vil først og fremmest gå ud over lejere i almene og private udlejningsejendomme, mens erhvervsejede, kommunale og private solcelleanlæg stort set ikke får forringet deres nuværende og fremtidige business case.

Netop konsekvensen for solcelleanlæg på lejeboliger er slet ikke beskrevet i lovforslaget, mens det fremgår, at forringelsen for erhvervsejede og kommunale anlæg befinder sig i peanutklassen – meget langt fra de 100 mio. kr. om året, som lovforslaget sigter på at kunne kradse ind i afgifter.

Læs også: 7.000 solcelleanlæg rammes af nyt hovsa-indgreb

Men cheføkonom Frans Clemmesen fra Boligselskabernes Landsforening (BL) er slet ikke i tvivl om, at det er de mange planlagte anlæg i boligforeninger, der skal levere besparelsen, fordi de nu får trukket tæppet væk under deres økonomi:

»Vi er meget, meget skuffede! I 2013 blev det vedtaget ved lov, at lejeres elforbrug kunne indgå i afregningen af solcellestrømmen fra det fælles anlæg. En del af udmøntningen af denne lov førte frem til, at det mange steder var nødvendigt med en slags virtuel afregningsmodel, og for halvandet år siden fik vi et brev fra ministeren om, at det snart ville blive muligt. I stedet har ministeren lukket for den mulighed – stik mod sit løfte,« siger han.

Lyn fra en klar himmel

Frans Clemmesen forklarer, at man siden efteråret 2015 har ventet på, at nogle formaliteter skulle være i orden, før Energinet.dk kunne sagsbehandle ansøgninger om virtuel netto-afregning, og at alt dette var tæt på at være på plads:

Læs også: 935 MW - og så stopper den danske solcellefest

»Men så kom lovforslaget – som et lyn fra en klar himmel. Ja, Boligselskabernes Landsforening er ikke engang høringspart på lovforslaget,« siger han.

Energipolitisk ordfører for Socialdemokraterne Jens Joel kalder det ’dybt problematisk’, hvis lovforslaget reelt ophæver loven om virtuel afregning og dermed forhindrer, at borgere i udlejningsboliger kan etablere solcelleanlæg, mens borgere med solceller i private boliger ikke bliver berørt.

»Der står intet om konsekvenserne for solcelleanlæg på lejeboliger, ligesom forslagets betydning for den virtuelle afregning er underbelyst,« siger han.

Afgiftsanalysen syltet

Jens Joel oplyser, at han har stillet flere spørgsmål omkring dette i forbindelse med behandlingen af lovforslaget.

»Vi kan ikke stemme for lovforslaget i dets nuværende udformning. Det er en hovsa-løsning, som ikke grundlæggende løser problemet, og som ikke sikrer en stabil og bæredygtig udbygning med solceller. Det dækker bare over, at regeringen har syltet afgifts-tilskudsanalysen og diskussionen om de nødvendige ændringer af energiafgifterne,« siger han.

Læs også: Analysen er klar: Afgifter på energi skal ændres

Jens Joel forklarer, at det hele jo bunder i den rigtig lykkelige situation, at solceller er blevet meget billigere.

Hvor man tidligere kunne dæmpe udviklingen ved at skrue ned for en støtteordning, så er solceller i dag så billige, at de kan betale sig uden tilskudsordninger og puljer:

»Af tilfældige, historiske årsager har man valgt at støtte solceller med afgiftsfritagelse, der betyder, at jo flere solceller, desto større hul i statskassen. Det holder jo slet ikke, og dette grundlæggende problem må vi altså forholde os til,« siger han.

Læs også: Solcelle-lovforslag vil blot øge salget af batterianlæg

100 MW om året

Virksomheden Gaia Solar, der er veteran på på det danske solcellemarked, har også kigget på forslaget og bekræfter, at det ikke vil få den store indvirkning på anlæg på virksomheder eller kommunale bygninger med solceller, at de nu skal straksafregnes:

»Vores beregninger viser, at deres egetforbrug typisk vil gå fra 95 til 92 pct. ved at blive straksafregnet, fordi anlæggene i forvejen er dimensioneret til, at de kan dække virksomhedernes eller institutionernes egetforbrug, der jo ligger i dagtimerne. Derfor tror jeg ikke, forslaget vil gøre den store forskel for fremtidens solcelleudbygning,« siger udviklingsingeniør Jesper Frausig.

Han tilføjer, at Gaia Solar generelt oplever stor interesse for solceller, og at der ligger mange projekter og venter på ro omkring vilkårene:

»Vi skønner, at der vil blive udbygget med cirka 100 MW solceller om året herhjemme de kommende år – uanset de nye regler,« siger han.

Lovforslaget blev fremsat tirsdag.

Det tog jo også kun fire år, at få den lavet !

Lars christian lilleholt var selv én af dem, som ofte efterspurgte den, da han var i opposition.

Hvorfor vælger han så, at ignorére dens konklusion ?

Jeg mener statens drift skal finanseres via skatter.

Borgernes adfærd kan evt. reguleres med pisk/afgift eller gulerod/tilskud.

Men dette skal altså beregnes udfra hvad der er bedst for landets borgere som helhed,
og ikke hvad der er bedst for en kolonne i et regneark.

Jeg kan læse mellem linierne, at man nu er begyndt at italesætte mere og mere at
" solcelleejere jo ikke betaler afgift af den strøm de selv producerer", som om det er noget
de da skal være glade for.

Jamen, jeg er skam også glad for, at jeg ikke skal betale moms af den persille jeg selv
dyrker i haven !

Det er et stejlt skråplan vi bevæger os ud på . . .

\Petter

  • 28
  • 2

Kære Petter
Politikerne har begået mange fejl i støtten til grøn energi, men din sammenligning med persille holder ingen steder. Den strømafgift som solcelleejerne skal betale skal dække deres andel af det fælles elnet, som er forudsætningen for, at de kan komme af med overskudsstrøm og få strøm, når solen ikke skinner nok til at dække deres elbehov. Hvis man skal tillade, at solcelleejere skal slippe for afgift skal deres elforsyning være helt afkoblet fra det offentlige elnet, men det er der nok ikke mange solcelleejere, der ønsker.
Alternativt skal betalingen for selve el-infrastrukturen være adskilt fra el-forbruget, men det vil i praksis næppe være gennemførligt uden at de mindst bemidlede herhjemme kommer til at betale relativt mest, hvilket vil være tilfældet, hvis f.eks. alle grundejere skal betale det samme eller hvis betalingen er afhængig af det bebyggede areal på grunden.

  • 4
  • 18

Det fremmer jo at husejere og andre til at investere i batteriløsninger, så de bruger solenergien 100% selv.
Så tjener energi baronerne og SKAT meget mindre.
Da de nu kun sælger en brøkdel strøm til de husejere som har løsningen. :)
Med de afgifter og tariffer, er investeringen i solceller og batteri hurtigt tjent hjem.

  • 5
  • 1