Sol-rumsonde fryser snart ihjel

Den europæiske rumfartsorganisation, ESA, forventer, at de vitale systemer på rumsonden Ulysses fryser til i løbet af de kommende uger.

Ulysses bane har en omløbstid om Solen på over seks år, og den strækker sig helt ud til Jupiters bane og tilbage igen. Jo længere den kommer fra Solen, jo koldere bliver den. Hvis temperaturen i sonden falder ned til 2 grader celsius, vil dens styrebrændstof bestående af hydrazin fryse.

Det har hidtil ikke været et problem, da Ulysses' termoradioaktive generatorer har leveret varme til sonden via henfald af en radioaktiv isotop. Nu kan den termoradioaktive generator ikke længere producere tilstrækkeligt strøm til at drive både sendere, varmelegemer og de videnskabelige instrumenter.

Richard Marsden, som er ESAs projektleder på Ulysses, forventer, at dele af rumsonden meget snart vil nå ned på de kritiske to grader. Herved vil dens brændstofrør fryse til, og det vil være umuligt at manøvrerer rumsonden.

For at løse problemer midlertidigt, arbejdede teknikere en overgang på at slukke Ulysses' sender i perioder for at frigøre ekstra 60 W til instrumenter eller varmelegemer. Ved det første forsøg i januar lykkedes det dog ikke at få strøm på senderen igen.

Efter adskillige mislykkede forsøg, anser ESA's teknikere det ikke længere for sandsynligt, at man kan få Ulysses X-båndssender til at virke igen. Hermed har rumsonde mistet sin mulighed for at sende store mængder data tilbage til Jorden. Ifølge Richard Marsden vil man forsøge at presse de sidste dråber af videnskabelige data ud af satellitten i de kommende uger.

Ulysses har kredset om Solen siden 1990. Sonden er bygget af Dornier Systems i Tyskland og blev opsendt med rumfærgen Discovery 6. oktober 1990. Herefter blev den sendt ud forbi Jupiter den 8. februar 1992 og op i kredsløb over Solens poler. Ulysses' mission styres i fællesskab af ESA og Nasa.

Ulysses har en usædvanlig bane, som næsten står vinkelret på ekliptika og dermed går hen over Solens poler. Banen blev oprindeligt valgt for at undersøge magnetfeltet ved polerne. Ulysses var den første rumsonde til at undersøger forholdene over og under Solens poler.

Ulysses har nu fungeret fire lange længere end oprindelig planlagt, til trods for det ugæstfri miljø med kraftige stråling og ekstreme temperaturer.

Emner : Satellitter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten