Sol overhaler for første gang vind i ny energikapacitet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sol overhaler for første gang vind i ny energikapacitet

Vindmøller måtte i 2016 se sig selv stå i skyggen af solceller og -paneler. I hvert fald hvad angår mængden af ny kapacitet, som de to energityper bidrog med til verdens samlede energiforsyning sidste år.

Således blev der i 2016 etableret nye solenergi-anlæg med en samlet kapacitet på 75 GW mod 56 GW i 2015, mens vindenergi kun tilførte 54 GW ny kapacitet i 2016 mod 63 GW i 2015.

Læs også: El fra solenergi beskæftiger flere end de fossile brændsler

Det er første gang, at summen af nye gigawatt fra solenergi overstiger vind i det internationale energi-billede. Sol placerer sig samtidig på en førsteplads som den vedvarende energikilde, der førte flest nye GW til kloden i 2016.

Læs også: Solceller på vej ud af vindens skygge

Det fremgår af FN-rapporten Global trends in renewable energy investment 2017, hvor de globale investeringer i vedvarende energi i år 2016 analyseres.

Læs også: Dansk solcellemarked er dybfrosset

Mere for mindre

Rapporten er udarbejdet af FN’s Miljøprogram og Miljøorganisation, Frankfurt School-UNEP Collaborating Centre og Bloomberg New Energy Finance og peger på udover sol-energiens førsteplads på en anden interessant tendens.

I 2016 blev der investeret hele 23 procent færre penge i vedvarende energi end i året før. Alligevel er den samlede kapacitet fra nye vedvarende energikilder steget.

Læs også: Grøn energi dækkede 30 pct. af danskernes energiforbrug i 2015

Således supplerede vind- og solenergi, biomassebrændsel, affaldsforbrænding, geotermi og vandkraft med i alt 138,5 nye GW til den globale energikapacitet sidste år, hvilket er en stigning på cirka 8 procent fra 2015.

Læs også: Vedvarende energi fortsætter med at stige i USA

Således illustrerer den nye rapport, hvordan faldende priser på de vedvarende energikilder får markedet til fortsat at vokse, men for færre omkostninger. I år 2016 var vedvarende energi kilde til 55 procent af al ny kapacitet på verdensplan og slog dermed for første gang fossile brændsler.

Interessante teendens.
Men jeg kunne godt tænke mig at vide kapacitetsfaktoren for den installerede produktionskapacitet.
Det har jo afgørende betydning for hvor eget energi man får for pengene.
Solceller opstillet i Danmark har en kapacitetsfaktor på cirka 0,1.
I nogle geografiske områder er kapacitetsfaktoren for solceller selvfølgeligt væsentlig højre. Nok op til lidt over 0,4 på de mest optimale lokationer.

Der er et lignende problem med vindmøller. Men variationen i kapacitetsfaktor er, mig bekendt, ikke nær så stor.
Som sammenligning, så har nye havvindmøller i Danmark har en kapacitetsfaktor på cirka 0,4.
Hvor land vindmøllerne er nede på lidt over 0,3.

Så i Danmark skal der opstilles over 3 gange så meget KW solcellekapacitet bare for at kunne producere lige så mange KWh som tilsvarende KW vindmølle kapacitet.
Og så har vi ikke taget fat på sæson variationen.

  • 13
  • 0

Så i Danmark skal der opstilles over 3 gange så meget KW solcellekapacitet bare for at kunne producere lige så mange KWh som tilsvarende KW vindmølle kapacitet.
Og så har vi ikke taget fat på sæson variationen.

Hvor står der skrevet ved lov at de to ting skal producere lige mange Kwh?

Dertil kommer at solen ofte skinner når vinden ikke blæser, og omvendt.

Da solceller også leverer om vinteren, kan levere noget næsten alle dage, så er sæson variation kun et spørgsmål om at sætte nok solceller op.

Nogle skal bare lære at ACCEPTERE, at vi godt må smide strøm ud når solen skinner og vinden blæser.

Pris/kwh er vigtigste parameter.

  • 8
  • 11