Søjleproblemer: Århus-museum kan alligevel ikke bære 130 tons kunst
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Søjleproblemer: Århus-museum kan alligevel ikke bære 130 tons kunst

Århusianerne kommer til at vente længere end planlagt på kunne gå på opdagelse i den islandske kunstner Olafur Eliassons 130 tons tunge kunstværk, der er tænkt til at stå på taget af kunstmuseet Aros.

Det har nemlig vist sig, at museets bærende søjler ikke har den forventede kontakt med bygningens tagkonstruktionen. Og dermed kan taget ikke umiddelbart holde til det forholdsvis tunge kunstværk 'Your Rainbow Panorama'.

Problemet er først blevet opdaget nu, selvom håndværkere siden sidste år har arbejdet på at forstærke søjlerne og nogle steder opført nye søjler, netop så taget kunne bære kunstværket, skriver Århus Stiftstidende. Forstærkningsarbejdet startede i museets kælder, hvor kunstinstallationen 'De ni rum' er placeret. Herefter har håndværkerne arbejdet sig gradvist op langs søjlerne gennem museets ni etager.

Da de nåede toppen, ventede der dem imidlertid en overraskelse. Dels havde søjlerne ikke den forventede kontakt til tagkonstruktionen, dels har der efterfølgende vist sig at være flere mangler ved en del af søjlehovederne.

Kulturdirektør i Århus Kommune Kirsten Jørgensen fortæller, at det forestående reparationsarbejde ingen økonomiske konsekvenser får for Aros eller kommunen, der er bygherre på projektet.

»Det viser sig, at arbejdet med søjlerne ikke er udført som oprindeligt foreskrevet, da man byggede museet,« siger hun til Århus Stifttidende.

Dermed er det ingeniørfirmaet Niras A/S og entreprenørfirmaet HUJ, der kommer til at dække omkostningerne ved søjleudbedringen, forlyder det fra kulturdirektøren.

Trods søjleproblemerne forventer museumsdirektør Jens Erik Sørensen, vil kunne tage en tur rundt i kunstværket i løbet af sommeren, da der er fundet en løsning, der ikke berører Olafur Eliassons regnbue-panorama.

Sagen var ukendt for administrerende direktør i Niras Michael Hjerl Hansen, da Ingeniøren kontaktede ham for en kommentar. Han arbejder på at kunne komme med flere oplysninger senere i dag.

Dokumentation

Århus Stiftstidende: Regnbue på taget af Aros bliver forsinket

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten