Et år er gået, siden Banedanmark slap de nye signaler løs på den allerførste strækning herhjemme, S-banen mellem Jægersborg og Hillerød. Et år med forsinkelser, længere køretider og aflyste tog – og trængslerne for pendlerne er langt fra overstået.
Et nyt svar fra Banedanmark, som transportminister Ole Birk Olesen (LA) har videresendt til Folketingets transportpolitikere, viser, hvor lang vej der er igen.
Ganske vist havde Hillerød-strækningens pendlere i to år op til ibrugtagningen måttet leve med weekender uden tog, fordi de nye signaler skulle testes. Men fejlene bliver ved med at vælte ind over systemet.
Læs også: Bombe fra Banedanmark: Forsinkelser og ekstra milliardregning for nye signaler
'Det har imidlertid vist sig, at visse fejl og problematikker ikke blev identificeret i testmiljøet, men derimod først i den almindelige driftssituation,' som Banedanmark udtrykker det.
'Problemerne er i første omgang søgt løst ved hjælp af en række midlertidige løsninger så som for eksempel genstart af togsæt ved endestationer.'
Læs også: Genstart har ikke løst signalproblemerne på S-banen
'Fejl og uhensigtsmæssigheder udbedres løbende i form af softwareopdateringer, dog forventes alle på nuværende tidspunkt identificerede fejl først at være løst ved årsskiftet 2017/2018.'
Til den tid vil S-togene have kørt på den første strækning i knap to år.
Læs også: Nyt signalsystem til S-tog ramt af softwarefejl fra dag ét
I dag er der ikke længere aflyste afgange på strækningen. Men togene har svært ved at bremse så hurtigt ned som ventet, så togene bruger fem minutter ekstra på strækningen.
'Det er på ingen måde tilfredsstillende'
Banedanmark er godt klar over, at den er gal.
'Perioden med udfordringer på ’Early Deployment’ strækningen har været længere end forventet og, der er blevet trukket store veksler på passagerernes tålmodighed det seneste år. Der skal derfor heller ikke herske tvivl om at Banedanmark på ingen måde finder det sidste års mange udfordringer på Jægersborg-Hillerød strækningen tilfredsstillende,' skriver styrelsen i sit svar til politikerne.
Læs også: Signalproblem: S-tog ‘forsvinder’ på Hillerødbanen
Banedanmark afviser dog at konkludere, at det havde nyttet noget at forlænge testperioden, inden S-togene lukkede passagerer ind på strækningen.
'Hvorvidt det vidtgående testregime kunne være gennemført på en måde, der ville have opfanget alle efterfølgende fejl er svært at gisne om. Flere af de fejl, der er identificeret efter idriftsættelsen af CBTC-systemet mellem Jægersborg og Hillerød, ville f.eks. have krævet, at man havde testet på en længere strækning, hvor togene kunne forlade CBTC-systemet og køre i det eksisterende signalsystem på S-banen (HKT) i en længere periode for at vende tilbage til CBTC-systemet. Dette ville have krævet op mod 30 testtog, et større antal testressourcer samt påvirkning af passagerer på et langt større område,' lyder en del af forklaringen.
Så er der problemet med sensoren under S-toget, som ikke tåler is.
Læs også: S-togenes nye signaler kan ikke tåle is
'Det var forventet, at leverandørens erfaring med systemet i andre lande med strenge vinterforhold sikrede, at det leverede system fungerede i lignende forhold i Danmark,' konstaterer Banedanmark.
Pendlerne har ikke lidt forgæves
Banedanmark føler sig dog overbevist om, at Hillerød-pendlerne ikke har lidt forgæves.
'Erfaringerne har understreget behovet for den såkaldte early deployment-strækning som alt andet lige begrænser det antal af fejl, der måtte forekomme på de efterfølgende udrulninger.'
Banedanmark argumenterer i øvrigt endnu en gang med, at udskiftningen af de danske togsignaler er nødvendig.
'Udskiftningen af signalsystemet på S-banen er et udtryk for en nødvendig reinvestering i udlevede signalanlæg.'
Styrelsen har ellers så sent som sidste år orienteret Folketinget om, at de eksisterende signalanlæg godt kan opretholde deres funktionalitet.
Læs også: Nye jernbanesignaler kunne have ventet
Transportminister Ole Birk Olesen svarer i øvrigt ikke direkte på den socialdemokratiske transportordfører Rasmus Prehns spørgsmål, om han er enig i, at der ikke er tale om en teststrækning. Ministeren nøjes med at henvise til Banedanmarks svar.
